İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırı 26’ncı gününde devam ederken, Bloomberg haber ajansı dikkat çekici bir haber servis etti. Ajans,  ABD ve İsrail’in, İsrail ordusunun Hamas’ı devirmekte başarılı olması halinde Gazze Şeridi’nde Amerikan, Alman, İngiliz ve Fransız birliklerinin yer alacağı çok uluslu bir barış gücü oluşturma planı üzerinde çalıştıkları iddiasında bulundu. 

İsrail ablukası ve saldırılarının sürdüğü Gazze'de, Birleşmiş Milletler (BM) gibi kurumlardan gelen ateşkes çağrılarının ardından durumun nereye evrileceği sorusunun yanıtı merak edilirken gözlerin çevrildiği adreslerden biri ABD. 

ABD’nin Gazze'ye asker göndermeyeceği merak edilirken, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 30 Ekim’de yaptığı açıklamada "İsrail'e veya Gazze'ye asker gönderme planımız veya niyetimiz yok" diyerek, İran'a konuya dahil olmaması çağrısında bulunmuştu. 

Harris, bölgeye asker göndermeyeceklerini söylese de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, dün Senato'daki bir oturumda yaptığı konuşmada, Gazze'nin geleceğine dair "Hamas'ın Gazze'yi yönettiği statükoya dönemeyiz. Aynı zamanda - ve İsrailliler bunu kendileri söylüyor- Gazze'yi İsrail yönetmez veya kontrol edemez. Bu çerçevede, şu an bizim ve diğer ülkelerin çok yakından incelediği çok sayıda olası seçenek var" değerlendirmelerinde bulundu. 

Hamas'ın yönettiği statükoya dönülemeyeceği belirtilen ABD ve İsrail’in Gazze'ye dair üç ayrı seçeneği masaya yatırdıkları öne sürüldü.

Bloomberg haber ajansına konuşan yetkililerin paylaştığı bilgileri göre masadaki ilk seçenek, Gazze’de çok uluslu bir barış gücü oluşturmak.

İLK SEÇENEK BARIŞ GÜCÜ

Amerikan, İngiliz, Alman ve Fransız askerlerinin yer alacağı barış gücünün Suudi Arabistan veya Birleşik Arap Emirlikleri gibi Arap ülkelerinden temsilcileri kapsayacağı ve Gazze'nin denetimini geçici olarak bölge ülkelerine vermenin amaçlandığı ileri sürüldü. 

İKİNCİ ŞEÇENEK 1979 FORMÜLÜ 

Putin: 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Kürtlere Devlet vaat edildi, ancak kandırıldılar Putin: 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Kürtlere Devlet vaat edildi, ancak kandırıldılar

Gazze'nin geleceği için üzerinde durulan ikinci bir seçenek ise, 1979 tarihli Mısır-İsrail barış anlaşmasındaki modele dayalı bir barış gücü oluşturmak. Habere göre, İsrail hükümeti, 1979'da Sina Yarımadası'nda uygulanan çok uluslu güç ve gözlemci formülünü "dikkate alınmaya değer" buluyor.

GAZZE'Yİ BM DENETİMİNE BIRAKMAK

Üçüncü bir seçeneğin ise Gazze'yi geçici olarak Birleşmiş Milletler'in (BM) denetimine bırakmak olarak değerlendirildiği belirtildi. Bloomberg, bu seçeneğin "uygulaması zor" görülmesi nedeniyle İsrailli yetkililer tarafından tercih edilmediğini yazdı. Haberde, "Hamas sonrası" senaryolara ilişkin görüşmelerin henüz ilk aşamalarında olduğu ve somut bir plan yapılmadığı da vurgulandı.