İş cinayeti: Bu yıl hayatını kaybeden Vanlı işçi sayısı 40'a ulaştı! İş cinayeti: Bu yıl hayatını kaybeden Vanlı işçi sayısı 40'a ulaştı!

 VAN - Van'ın Gevaş ilçesine bağlı İli (İlih) köyünde geçen yıl yapımına başlanan Dağyöre İlköğretim Okulu'nun inşaat alanında ortaya çıkan ve Ermenilere ait olduğu düşünülen kemikler aradan geçen bir yıla rağmen açıkta bekletilmeye devam ediliyor. Hiçbir kurum tarafından dikkate alınmayan insana ait kafatasları ve kemikler, gün geçtikçe daha belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.

Okula giden çocukların her gün gördükleri görüntüden psikolojik olarak etkilendiği, bazı çocukların ise okula gitmediği belirtildi. Söz konusu kemiklerin Ermeni soykırımından önce köyde yaşayan Ermenilere ait olabileceğini belirten Yılmaz Tulay adlı yurttaş, üst üste duran insan kafataslarını ve kemikleri gösterdi. Toplu mezarın okul yapımında ortaya çıktığını ifade eden Tulay, insan iskeletleri içerisinde kimi çocukların eğitimlerini sürdürdüğünü, kimi çocukların ise korktukları için okula gitmek istemediklerini dile getirdi. 


'Hiçbir inançta böyle bir şey olmaz'

Çocukların kemikler içerisinde eğitim görmelerinin skandal olduğunu ifade eden Tulay, "Tek tanrılı dinlere inanan hiçbir inançta arada bir karış olacak şekilde insanlar gömülmez. Burada toplu katliam olmuştur. Ne Yahudilik, Hıristiyanlık, Müslümanlık'ta ne de en eski dinlerden olan Yezidi inancında bu tarzda bir gömme vardır. Kafatasında görülüyor ki işkence yapılmış ve üst üste gömülmüş" diye belirtti. Tulay, ortalıkta adeta bir korku filmini andıran kemiklerin ilgili kurumlar tarafından araştırıldıktan sonra toplanması çağrısında bulundu. 

Bir dönem Ermenilerin yaşadığı ve onlara ait bir kilisenin de yok edildiği köyde yaşayan yurttaşlar ise geçen sene okula atanan bir öğretmenin kemikleri gördükten sonra okulu terk ettiğini ve başka öğretmenin geldiğini söyledi. DİHA