Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Büyük Dairesi, 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alındıktan sonra tutuklanan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararını açıkladı. Mahkeme Demirtaş hakkında tahliye kararı verdi.
Kararda, "Demirtaş'ın tutukluluğuna ilişkin alınan kararlarda terör bağlantılı suçlamalara ilişkin bir delil bulunamadığı" belirtilerek, "Tutukluluğunun uzatılmasına yönelik kararlarda terör bağlantılı suçlamalara ilişkin yeterli delil bulunmadığını" bildirdi. Kararda ayrıca, Demirtaş'ın tutukluluğunun 'siyasi bir amaca hizmet ettiği' ve bu tutukluluk üzerinden Türkiye halkına 'yanlış bir mesaj verildiği' ifadeleri yer aldı.
AİHM, Demirtaş'ın siyasi gerekçelerle tutuklu bulunduğu sonucuna vardı; seçme ve seçilme hakkının yanı sıra bir milletvekili olarak ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Ankara'nın AİHM kararlarını yerine getirme yükümlülüğünü hatırlatan Büyük Daire, tutukluluğu devam ettiği sürece Demirtaş'ın haklarının 'sürekli ihlal edilmiş sayılacağının' da altını çizdi.
Ankara, karar uyarınca Demirtaş'a 3 bin 500 euro maddi ve 25 bin euro da manevi tazminat, 31 bin 900 euro da mahkeme masrafı ödeyecek.
'SUÇSUZLUĞU TESCİLLENDİ'
Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Kahraman, sosyal medya hesabından AİHM kararına ilişkin şu açıklamayı yaptı: "AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi, Sn Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar ile derhal tahliye kararı vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki tüm suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu gerçeği tescil edilmiştir. AİHM Daire kararından sonra “karar kesin değil” bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar kesin ve emredicidir. Türkiye yargısının, “karşı hamle yapar işi bitiririz” anlayışına prim vermeden Sn. Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir."
Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da şu açıklamayı paylaştı:"Selahattin’in suçsuz olduğunu halk biliyordu ve şimdi AİHM Büyük Daire tarafından da kesin olarak tescillendi. Dört yıldır içeride tutulması ağır bir suçtu, şu dakikadan itibaren tahliyesinin engellenmesiyle manevi işkence suçu da oluşacaktır."
'BÜTÜN MADDELERDEN İHLAL KARARI VERİLDİ'
Demirtaş'ın avukatlarından Benan Molu da kararla ilgili olarak şunları söyledi: "AHİM Büyük Dairesi, Selahattin Demirtaş ile ilgili tarihi bir kararla Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasına vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki bütün suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu tescil edilmiştir.İHAM'ın 2018 tarihli ilk kararından sonra ileri sürülen “karar kesin değil” bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar, kesin ve bağlayıcıdır. Türkiye yargısının, “karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” anlayışına kapılmadan Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir.İhlal iddiası ileri sürdüğümüz bütün maddelerden ihlal kararı verildi. Elim ayağım tutmuyor, sevinçten çıldıracağım."
NE OLMUŞTU?
AİHM, 20 Kasım 2018 tarihli kararında Demirtaş'ın tutuklanmasında hak ihlali tespit etmiş ve Demirtaş'ın serbest bırakılarak tutuksuz yargılanmasına karar vermişti. Kararın ardından 4 Aralık 2018 tarihinde, Demirtaş'a 'terör örgütü propagandası yapma' suçlamasından verilen hapis cezası onanmış, böylece AİHM'in Demirtaş hakkında verdiği karar da hükümsüz kalmıştı.