Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cumhurbaşkanına hakaret suçundan verilen cezanın, ifade özgürlüğüne müdahale olduğunu belirterek, başvurucuya 2.600 euro tazminat ödenmesine hükmetti.

AİHM, verdiği kararda, Cumhurbaşkanına hakaret suçundan ceza alan bir kişinin, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini vurgulayarak, Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkûm etti.

Edirne Mahkemesi, AİHM’in Kararını Göz Ardı Etti

AİHM’in verdiği ihlal kararına rağmen, Edirne 6. Asliye Ceza Mahkemesi, davada yeniden yargılama talebini "dostane çözüm sağlanamadı" gerekçesiyle reddetti. Mahkeme ayrıca, AİHM'in kararına rağmen henüz kesinleşmiş bir hüküm olmadığını ve Bakanlık tarafından mahkemeye ihlal kararının ve kesinleşme şerhinin gönderilmediğini belirtti.

Dostane Çözüm Nedir?

Roboski Katliamı’nın üzerinden 13 yıl geçti Roboski Katliamı’nın üzerinden 13 yıl geçti

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 39. maddesinde yer alan dostane çözüm, devletler ve davacılar arasında anlaşmazlıkların çözülmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu uzlaşı yolu, bir yandan devlete AİHM'den ihlal kararı çıkmasını engellerken, diğer yandan iç hukukta AİHM içtihatlarının uygulanmasını da teşvik edebilir. Ayrıca, AİHM’de dostane çözüm önerisinin reddedilmesi durumunda, devlet, başvurunun kayıttan düşürülmesini talep edebilir.

Bu tür davalarda, devletlerin tazminat ödemek yerine iç hukukta çözüm yolları araması, bazen uluslararası hukukun ihlali anlamına gelebilir.