Amedspor Taraftarlar Derneği, dün “Amedspor Taraftarları Geleceği Tartışıyor” başlığıyla bir konferans gerçekleştirdi. Kulüp yönetimi ve taraftar gruplarından çok sayıda kişinin katıldığı konferansta, madde bağımlılığından göç konusuna kadar birçok başlık tartışıldı.
'GENÇLER APOLİTİKLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR'
Konferans katılımcılarından biri olan Amedspor'un eski Başkanı Metin Kılavuz, kulüplerinin spor alanında birçok kez ilklere imza attığını söyledi. Kılavuz, "Türkiye'de sanırım ilk defa bir taraftar grubu derneği sorunlara dair biraraya geliyor, bir konferans düzenliyor. Gençlerin bir araya gelip kentin yakıcı sorunlarına ışık tutmaları ve bu sorunlara ortak bir akılla çözüm aramaları çok değerlidir” dedi.
Göç sorununu "kanayan bir yara" olarak nitelendiren Kılavuz, "Bugün Amed'deki ağırlıklı gündem maddelerinden biri yurt dışıyla ilgili sohbetlerdir. Bu bugünün sorunu değil, yüzyılların getirmiş olduğu bir sorundur. Amed'den buna ışık tutma, bu sorunu gündeme getirme kıymetlidir” diye belirtti.
Sporun yıllarca kapitalist modernitenin tahakkümcü anlayışıyla belli bir formatla yürütüldüğünü söyleyen Kaya, "Futbolda sistemlerini nasıl var ettiklerini biliyoruz. Yakın tarihe bakınca da gençliğin en temel sorunlarından birinin özellikle futbol eliyle apolitikleştirilmek olduğunu görüyoruz. Bugün Amedspor taraftarları, dünyada ve Türkiye'de çok önemli bir seviyeyi yakalamıştır; sporu bir barış dili olarak kullanıyor" ifadelerini kullandı.
'YILMAYIZ'
Konferansa katılan Heval Çelik, Amedspor’un halklar arasında "milli takım" olarak görüldüğünü söyledi. Çelik, "Bizi yıldırmaya çalışıyorlar ama biz yılmayız. Zulümlere karşı tribünde birlik olacağız. Bu baskıların tümü faşistçedir. Kürt olmamız yetiyor, ismimiz yetiyor. Faşizme karşı tribünde yüksek sesle bağırmaya devam edeceğiz. Amedspor vardır, var olacak” diye konuştu.
BİLİNÇLİ TOPLUM, KÜLTÜRLÜ TRİBÜN
"Kardeşilik" söylemlerine tepki gösten Berdan Çelik, her müsabakada kendilerine dönük saldırıları hatırlattı. Çelik, "Bu sözde kardeşliktir. Bizim duruşumuz onların zoruna gidiyor. İsmimiz Kürtçe olduğu ve taraftarımız genellikle Kürt halkı olduğu için faşistlik yapıyorlar. Direne direne kazanacağız. Baskılar bizi yıldıramaz. AKP-MHP'nin özel savaş politikaları, asimilasyon politikaları her zaman üzerimizde. Amedspor'u bitirmeye çalışıyorlar. Kürdistan'daki bütün Kürtçe isimleri kaldırmaya çalışıyorlar. Bu Amedspor için de geçerlidir. Amedspor da bizim özel savaş politikalarına karşı direniş alanımız olacak. Şiarımız ise 'Bilinçli toplum, aydın gençlik, kültürlü tribün'dür" ifadelerini kullandı.
‘TARAFLARLAR DİMDİK AYAKTA'
İlayda Kayar, takımlarının yıllardır tüm baskı ve yasaklara karşı dimdik ayakta durduğunu vurguladı. Kayar, "Yalnız bu şehrin takımı değil, bu halkın da takımıdır. Tabii ki Amedspor gücünü öncelikle taraftardan alıyor. Taraftar olarak her zaman dimdik ayaktayız. Hırslı, azimli bir taraftarımız var. Yıkılmayan bir taraftarımız var. Bu gerçekten gurur verici bir şey" şeklinde konuştu.
Amed’in çocukları olduğunu ve doğuştan bu yana kentlerinin takımını benimsediklerini belirten Hasan Kaya ise, takımlarına karşı yapılan haksızlıkları sıraladı. Kaya, şunları söyledi: "Amedspor bir felsefedir, yaşam biçimidir. Taraftarlarımız var olduğu sürece Amedspor da var olacaktır. Değil 5-10 yıl, isterlerse ömür boyu deplasman yasağı getirsinler. Bilsinler ki Amedspor'un olduğu her yerde Amedspor tarafları vardır. Halkın takımıdır, halk da onların yanındadır. Biz bir ev gibiyiz, kapımız herkese açıktır. İsteyen de dilediği gibi derneğimize gelebilir."