Anayasa Mahkemesi (AYM), Burhaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde hükümlü bulunan Ali İhsan Dost’un, 4 Mart 2020’de PKK lideri Abdullah Öcalan’a yazdığı mektubun engellenmesini “haberleşme hürriyetinin ihlali” olarak değerlendirdi.
MEKTUP NEDEN ENGELLENDİ?
Cezaevi yönetimi, Dost’un mektubunu “örgütsel nitelikte haberleşme ve fikir alışverişi içerdiği” gerekçesiyle alıkoydu. Ancak Dost, mektubunda herhangi bir sakıncalı unsur bulunmadığını ve yalnızca Öcalan’a “hal hatır sorduğunu” savunarak karara itiraz etti.
YARGI SÜRECİ
Burhaniye İnfaz Hakimliği, 30 Mart 2020’de cezaevi yönetiminin kararını hukuka uygun buldu. Dost, bu karara karşı Burhaniye Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu ancak mahkeme, 4 Haziran 2020’de itirazı reddetti.
AYM: HABERLEŞME HÜRRİYETİ İHLAL EDİLDİ
Tüm iç hukuk yollarını tüketen Dost, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. AYM, mektubun neden sakıncalı olduğuna dair somut bir gerekçe sunulmadığını belirterek, Anayasa’nın 22. maddesi kapsamında “haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine” hükmetti.
YENİDEN YARGILAMA YAPILACAK
Mahkeme, ihlalin sonuçlarının giderilmesi için dosyanın Burhaniye İnfaz Hakimliği’ne gönderilmesine karar verdi. Bu karar doğrultusunda, mektubun engellenmesine ilişkin süreç yeniden değerlendirilecek.