B12 vitamini nedir? B12 vitamini eksikliği nasıl tedavi edilir? Bu sorular çoğumuzun vitaminlerle ilgili merak ettiği konuların başında gelir. Çünkü B12 vitamini eksikliği insanlarda sık karşılaşılan durumlardan birisidir. Kobalamin  vitamini adı da verilen b12 vitamini, vücudumuzda bir çok işlevi olan önemli vitaminlerden biridir.

B12 Vitamini Ne İşe Yarar?

B12 vitamini, diğer adıyla kobalamin vitamini adını sık duyduğumuz vitaminlerden biridir. B12 vitamini eksikliği dolayısıyla tedavi gören kişilere çok rastlarız. Eksikliğinde yaşam kalitemizi etkileyebilen durumlarla karşılaşabiliriz. Çocuğundan yetişkinine kadar her yaş grubunda eksikliği görülebilen bir vitamindir. Peki B12 vitaminini bu kadar önemli bir vitamin haline getiren işlevleri nelerdir? B12 vitamini ne işe yarar? B12 vitamininin bilinen önemli işlevlerini şöyle sıralayabiliriz;

· B12 vitamini kan üretim sistemine yardımcı olur. 

· B12 vitamini nörolojik sistemin gelişimine katkı sağlar.

· B12 vitamini sinir sisteminin düzgün çalışması için gerekli hücrelere faydası olan ve onları koruyan bir vitamindir.

· B12 vitamini Dna sentez işlemlerine katkısı olan önemli bir vitamindir. 

Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsü sebebiyle 'küresel acil durum' ilan etti Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsü sebebiyle 'küresel acil durum' ilan etti

Başlıca önemli işlevlerini saydığımız B12 vitamini, bu işlevlerini düzenli bir şekilde yerine getirebilmesi için vücudumuzda yeterli miktarda bulunması gerekir. 

B12 Vitamini Normal Değeri Nedir?

B12 vitamini nedir bilgi sahibi olduk. B12 vitamininin vücudumuzda işlevlerini sağlıklı bir biçimde yerine getirebilmesi için vücudumuzda bulunması gereken standart miktarlar vardır. B12 vitamininin vücudumuzdaki miktarı nedir  ve hangi değerlerin altına düştüğünde, görevlerini sağlıklı şekilde yerine getiremeyeceğinden, günlük yaşantımızı etkileyebilecek durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. B12 vitamininin normal değeri nedir? B12 vitamininin kan değerlerinde olması gereken miktar 200 pg/ml’dir. Bu değerin altına indiğinde b12 yetersizliğinden söz edebiliriz. Ancak bu değerlere yakın olan değerler de bizim için yeterli b12 seviyesi değildir. Beslenme üzerine tavsiyelerde bulunan uzmanların çoğunun kan testinde ortalama b12 seviyesi beklentisi 800-1000 pg/ml’dir. Yani alt seviyenin 4-5 kat daha üstü bir değer. B12 vitamininin işlevlerini sağlıklı bir biçimde yerine getirebilmesi için 800-1000 pg/ml değerinde olmasının gerekli olduğunu savunan çok sayıda uzman bulunmaktadır. B12 vitamininin üst değeri ise 2000 pg/ml’dir. Suda eriyen vitaminlerden birisi olduğundan fazla miktarı idrar yoluyla vücuttan atılır.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Vücudumuzda B12 vitamini eksikliğini kan testi ile tespit etmemişsek bile, vücudumuz bir takım belirtiler göstererek b12 vitamini eksikliği konusunda bizi uyarmaktadır. Başlıca b12 vitamini eksikliği belirtileri şunlardır;

· Çocuklarda büyüme geriliği

· Çocuklarda motor gelişimde gerilik, ellerde titremeler, iştahsızlık

· Çocuklarda çevreye ilgisizlik, uyuşukluk

· Anemi

· Unutkanlık

· His kaybı

· Yorgunluk

· Yaşlılarda depresyon

· Gebelerde düşük, preeklampsi

· Fetal anomaliler

B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Tespit Edilir?

B12 vitamini eksikliğinizin olduğunu düşünüyorsanız bir sağlık merkezine başvurarak kontrolünüzü yaptırabilirsiniz. 8-10 saat bir şey yiyip içmeden verilen bir tüp kan ile b12 seviyenizi kontrol ettirebilirsiniz. Hemen hemen her sağlık kuruluşunda yapılabilen bir ölçümdür. Bu ölçüm sonucuna göre doktorunuz b12 eksikliğinizin olup olmadığına karar verecektir. 

B12 Vitamini Eksikliği Neden Kaynaklanır?

B12 vitamini nedir? Öğrendikten sonra şimdi b12 vitamini eksikliği sebepleri nelerdir bunları inceleyelim. 

· B12 vitamini eksikliğinin başlıca sebebi yiyeceklerle yeterli miktarda b12 vitamini alamamaktır. B12 vitamini en fazla hayvansal ürünlerde ve kırmızı ette bulunur.

· B12 vitamini eksikliği sebepleri arasında olan bir diğer durum b12 vitamini emilimi bozukluğudur. Emilim bozukluğunun bazı sebepleri vardır. Bunların başında da gastrointestinal sistem hastalıkları gelmektedir. Gastrit, ülser, çölyak gibi rahatsızlıklar ve mide asitini azaltmak için kullanılan bazı ilaçlar b12 vitamini emilimi bozukluğuna sebep olmaktadır. 

· B12 vitamini eksikliği sebepleri arasında olan bir diğer rahatsızlık pernisiyöz anemidir.

B12 Vitamini Yetersizliği Nasıl Tedavi Edilir?

Doktorunuz b12 vitamini (kobalamin vitamini) eksikliğinizin olduğunu tespit etmişse size bir tedavi protokolü uygulayacaktır. Ağızdan b12 vitamini alınabildiği gibi kas içine de uygulanabilmektedir. Doktorunuz b12 vitamini eksikliğinizin durumuna göre sizin için hangi tedavi yönteminin daha uygun olduğuna karar verecektir. İğne ile kas içine uygulanan tedavi şekli ile, b12 vitamini seviyeniz çok daha hızlı bir şekilde yükselecektir. Fakat iğne ile tedaviyi istemezseniz ağızdan alınan b12 formlarıyla da tedaviniz yapılabilir. Çok düşük b12 vitamini seviyeniz varsa, doktorunuz önce iğne ile kas içine uygulama yapıp daha sonra ağızdan alınan takviye formlarıyla da devam edebilir. Doğru tedavi şeklinizi doktorunuz belirleyecektir.

B12 Vitamini Hangi Gıdalarda Yüksek oranda Bulunur?

Günlük b12 vitamini ihtiyacımızı karşılayabilmemiz için besinlerden yeterli miktarda b12 vitamini almamız gerekir. B12 vitamini değeri yüksek olan besinler hangileridir? B12 vitamini nerelerde bulunur? sorularının cevabı şudur: b12 vitamini hayvansal gıdalarda bulunur. Hayvansal ürünler tüketerek günlük b12 vitamini ihtiyacımızı rahatlıkla karşılayabiliriz. Daha detaylı belirtecek olursak başlıca b12 vitamini kaynakları şunlardır;

· Karaciğer

· Dalak

· Kabuklu deniz canlıları (karides, istiridye)

· Balıklar (ton balığı, alabalık)

· Süt ürünleri (yoğurt, peynir)

· Yumurta