Baharat tat ve koku gibi kişinin sevebileceği özelliklerinden dolayı yetiştirilen veya doğada kendiliğinden yetişen bitkilerin genel ismidir. Doğada bulunan bu bitkiler kurutularak baharat haline getirilir. Türk Mutfağında önemli bir yere sahip olan baharatlar yemeklerde az miktarlarda kullanılarak yemeklere lezzet katar.

Baharatların genel olarak besin değeri yoktur ama damak zevkimiz adına yemeklere eklenir ve yemekleri daha bir lezzetli hale getirir.

Baharat Çeşitleri

Baharatlar birtakım bitkilerin meyve, kabuk, çekirdek, kök, yaprak gibi kısımlarının kurutularak ufalanması ile oluşturulur. Dünya ve Türk mutfağında en çok kullanılan baharat çeşitleri şöyledir:

  • Karabiber
  • Safran
  • Kişniş
  • Kakule
  • Zerdeçal
  • Kimyon
  • Sumak
  • Köri
  • Fesleğen
  • Kekik

Tüm bu baharat çeşitlerinin yanında çok sayıda baharatlarda mevcuttur. Her bir baharatın tadı ve kullanım alanına göre verdiği lezzet birbirinden farklıdır. Gerek yemeklerde gerekse tatlılarda kullanılan baharat çeşitleri vardır. Geçmiş dönemlerde baharatlar birçok hastalığa şifa vermesi amacıyla kullanılıyordu. Baharatlar günümüzde de birtakım hastalıklara şifa verebiliyor. https://www.arifoğlu.com/baharat sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Seçmen kağıdı olmayan oy kullanabilir mi? Seçmen kağıdı olmayan oy kullanabilir mi?