Böbrekler vücudun filtresidir. Bu nedenle böbrek hastalıkları, böbreklerin çeşitli sebeplerle zarar görmesi ve işlevlerini tam olarak yerine getirilmesine neden olur. Filtreleme yapılmadığı için zararlı maddeler vücuttan atılmadığı gibi çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilir. Üstelik kişilerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bu durum, tedavi edilmezse ilerleyerek daha ciddi ve hayati sağlık problemlerine yol açabilir. Sorun yaşamaya başlayanlar ise böbrek hastalıkları nelerdir gibi araştırmalar ile riskli böbrek hastalıklarının olduğu gerçeği ile karşı karşıya kalır.

Böbrek Hastalıkları Nelerdir?

Böbrek hastalıkları nelerdir konusunda dikkat edilmesi gereken belirtilerdir. Böbrek hastalıkları genellikle belirgin semptomlarla kendini gösterse de oldukça sinsidir. Sık idrara çıkma, idrar renginde değişiklik, sürekli yorgunluk hissi ve bacaklarda, ayaklarda veya yüzde şişlik gibi belirtiler böbrek hastalıklarının en önemli işaretçileridir. Ayrıca, böbrek hastalıkları nedeniyle vücuttan atılamayan toksinler, ciltte kaşıntı gibi çeşitli rahatsızlıklara yol açar.

Böbreklerde sorunun yaşanmasındaki temel durum ise yüksek tansiyon ve diyabettir.  Tansiyon ve diyabet böbreklerdeki kan damarlarına zarar verir, böbreklerin kanı filtreleme yeteneğini azaltır. Bu iki ana sebebin dışında böbrek taşları, enfeksiyonlar ve bazı ilaçların yan etkileri de böbrek hastalıklarına yol açabilmektedir. Böbrek hastalıkları nelerdir konusunda ise ilk sırada yer alan hastalıklar şöyledir;

● Böbrek taşları

● Böbrek iltihaplanması

● Kronik böbrek hastalığı

Böbrek Rahatsızlığı Nereye Vurur?

Böbrek rahatsızlığı yaşayan kişilerdeki en yaygın belirtiler ağrılardır. Genellikle sırtta, kaburgaların altında ve belin iki yanında ağrı hissedilir. Bazen bu ağrı, karın veya kasık bölgesine kadar yayılabilir. Ağrılar şiddetli olacağından dolayı en kısa süre içerisinde tıbbi yardım alınmalıdır. Bu sayede böbrek hastalıklarının tedavisine başlanarak sorunların giderilmesi sağlanabilir. Hastalıkların tedavi sırasında böbrek rahatsızlığına neden olan durum araştırılır ve buna yönelik bir tedavi prosedürü uygulanır.  Yüksek tansiyon ve diyabet gibi durumlar kontrol altına alındığında, böbrek hastalıklarının ilerlemesi yavaşlatılabilir ve böbreklerin yeniden çalışması sağlanabilir. İleri durumlarda ise bu tedaviler de yetersiz kaldığından diyaliz veya böbrek nakli gibi yollara başvurulması gerekir.

Edirne Keşan'daki yetiştiriciler hayvan ölümlerine dikkat çekti Edirne Keşan'daki yetiştiriciler hayvan ölümlerine dikkat çekti

Böbrekleriniz Sağlıklı mı?

Böbrek hastalıklarını önlemek için düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, yeterli miktarda su içmek ve düzenli sağlık kontrollerinden geçmek önemlidir. Sağlık kontrolleri ve yaşadığınız böbrek hastalıkları için Gaziosmanpaşa Diyaliz Merkezi’nden yardım alabilirsiniz. Türkiye’de böbrek sağlığı konusunda öne çıkan merkezde böbrek hastalıkları nelerdir, hangi hastalıkta nasıl bir tedavi uygulanır konularında uzman görüşleri alarak soru işaretlerinizi giderebilir ve akabinde sağlık kontrollerinizi yaptırabilirsiniz.

Anahtar kelimeler: Böbrek hastalıkları, böbrek hastalıkları nelerdir?