Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın 1 Mart’ta Cizre’den başlattığı seçim turu bugün 6’ncı gününde devam ediyor. Buldan ile birlikte Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)  Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, kent milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı Erciş’te halk buluşmasına katıldı.

Buluşma öncesi, Buldan ve yanındakileri, Erciş ilçe eşbaşkan adayları Yıldız Çetin ve Mahmut Pala’nın yanı sıra HDP, DBP’li yöneticiler ile çok sayıda kişi ilçe girişinde davul zurnayla karşıladı. Buldan, kendisini karşılayanları selamlamasının ardından konvoya katıldı.

ALAN DOLUP TAŞTI

Otobüsün buluşmanın yapıldığı Sebze Hali Meydanı’na varmasıyla alandaki kitle attıkları sloganlarla HDP’ye desteklerini gösterdi. Binlerin katılımıyla mitinge dönüşen buluşmada halk, HDP’nin müzikleriyle coştu. Kimi gençler balkon ve çatılara çıktı, kimileri de ağaçlarda HDP’nin flamasını dalgalandırdı. “Direne direne kazanacağız”, “Jin, jiyan azadî” sloganlarının sık sık yankılandığı alanda, belediye eşbaşkan adayları halkı selamladı. Halk, İmralı tecridine karşı açlık grevindeki Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven ve tutuklulara desteklerini sloganlarıyla gösterdi.

‘BİZİ İNKAR EDENLERE İTTİFAKLA CEVAP VERECEĞİZ’

İlk olarak konuşan Erciş Belediyesi Eşbaşkan Adayı Yıldız Çetin, “31 Mart’ta kayyum zihniyetini sandıklara gömeceğimiz, Erciş Ya Me Ye” dedi. İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç da yerel seçimlerde yaptıkları ittifaka dikkat çekerek, “Çabamız bu ittifakın daha ileri süreçlerde devam etmesidir. Buradan bizi yüzyıllardır inkar eden, bizi yok sayanlara ittifakla cevap vereceğiz” dedi. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kürdistan’a gidin” sözlerine ilişkin Kamaç, “Kim Kürtlere git diyorsa gidişi yakındır” diyerek Kürtlerin onlarca katliamdan geçmesine rağmen bitmediğini dile getirdi.

 ‘ÖLÜMÜ REVA GÖRENLERE CEVAP’

Ardından konuşan DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, açlık grevindeki Güven’in Erciş halkına selamlarını iletti. Halk da, selama “Bijî berxwadana Leylayê” sloganıyla yanıt verdi. Arslan, alanı göstererek, “31 Mart seçimlerinin sonucu buradan belli” dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çeken Arslan’ın konuşması sırasında kitle “Bijî Serok Apo” sloganıyla attı. Arslan, “Sayın Öcalan üzerindeki bu tecrit Türkiye’nin demokratikleşmesine uygulanıyor. Sayın Öcalan üzerinde Kürt siyasetini çizgiye çekmek sonuç vermez” diyerek Kürtlere ölümü reva görenlere 31 Mart’ta iyi bir cevap verilmesi gerektiğini söyledi.

‘VAN BİZİM KALEMİZDİR’

Büyük alkış ve ıslıklarla konuşmasına başlayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da, “Erciş seninle gurur duyuyor” sloganıyla karşılandı. Coşkunun doruğa ulaştığı mitingde Buldan, “İki gündür Van’dayız. Her gittiğimiz yerde aynı coşku var. Hepinizi teşekkür ediyoruz. Ama bir şeyi itiraf etmem gerekiyor, en kalabalık mitingi bugün Erciş’te yaptık. Van bizim yüz akımızdır, bizim kalemizdir, bu kale hiçbir zaman düşmeyecek. Erciş halkı her seçimde kendine yakışanı yapmış, tarih yazmış. Biliyoruz ki 31 Mart’ta bir kez daha benliğini ortaya koyacak” diye konuştu.

‘ERCİŞ HALKININ İRADESİNİ TANIMADILAR’

Buldan, kayyumların icraatlarına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Erciş halkının iradesini tanımadılar. Sizin seçtiğiniz belediye başkanlarını görevden aldılar, yerlerine kayyum atadılar. Sevgili Bekir Kaya’yı cezaevine gönderdiler, çünkü Bekir Kaya Van halkının gönlünde taht kuran bir belediye başkanıydı. Ama onun yaptığı hizmetleri görmezden geldiler ve onu sizden aldılar. Diba Keskin görevden alındı, cezaevine gönderildi. Diba, bu kentte kadın zabıtaları işe aldı. Onun yerine gelen kayyum kadın zabıtaları görevden aldı. 18 tane iş makinesini bu kayyum kendisi almış gibi halka tanıttı. Sonra ne yaptı, açmış olduğu çarşıdaki makineleri tek tek sattı. Parasını nereye gönderdi bilmiyoruz ama hırsızlık yaptı, yolsuzluk yaptı. Van depreminde en büyük yarayı alan Erciş halkımızdır. Bu yaralar hiçbir zaman tamir edilmedi ve bu yaraların üzerine başka yaralar eklendi. Depremden sonra Erciş’e TOKİ yaptılar. Belli bir zaman geçtikten sonra TOKİ’deki insanlarımızı borçlu duruma getirdiler. Şu an Erciş halkı TOKİ’lere borçlu, ancak Erciş halkı onurlu bir halktır, gururlu bir halktır. İşte bu onurunu 31 Mart’ta sandıklara yansıtacak, iradesini ortaya koyacaktır” dedi. 

‘VARDIK, VAR OLACAĞIZ’

AKP’nin ekonomik krizin üzerine örtmek için her gün HDP’ye saldırdığını dile getiren Buldan, “Erdoğan her gün meydanlarda eşbaşkanımız Sezai Temelli’nin resimlerini gösteriyor, onun konuşmalarını halka izlettiriyor. Erdoğan 'defolun' derken bunu tüm Kürtlere söylüyor. Bu ülkede HDP’li olmayan Kürt var mı? Yani bütün Kürtleri bu ülkeden kovuyor. Bu ülke bizim toprağımız, bizim ülkemiz. Kimsenin bizi kovmaya hakkı da yoktur. Biz bu ülkede kendi kimliğimizle, gelenek ve göreneklerimizle yüzyıllardır, vardık, bundan donra da var olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

'KÜRT OLMAYA GEREK YOK, İNSAN OLMAK ÖNEMLİ'

Buldan, Erdoğan’ın Temelli için “Bu adam var ya Kürt bile değil” sözlerini hatırlatarak, şu cevabı verdi: “Tayyip Bey, sana şunu söylüyoruz; bir Kürdün hakkını savunmak için Kürt olmaya gerek yok, insan olmak yeterlidir. Biz tüm ezilen halkların mazlumların yanında olduk. Bütün bunları niye yapıyorlar biliyor musunuz? Anketlerde her yerde kaybettiklerini gördükleri için yapıyorlar. İşte bunun için HDP’ye saldırıyorlar. Bu ülkeyi kimsenin bölmeye niyeti yok. Bu ülkeyi bölen sizsiniz, sizin zihniyetinizdir” dedi.

'DEMİRTAŞ ONLARIN KABUSU OLMUŞ'

Buldan,"HDP onların kimyasını bozdu. Selahattin Demirtaş onların kâbusu olmuş, gece onların rüyalarına giriyor. 24 Haziran’da sadece Demirtaş diyordu ve şimdi Sezai Temelli, Pervin Buldan ve HDP’yi diline dolaşmış. Ancak korksunlar… Demirtaş Edirne cezaevinde olsa bile onun yüreği Van’dadır, Figen Yüksekdağ Kandıra’da da olsa yüreği buradadır.Korktukları için cezaevlerinde rehin tutuyorlar. Ama biz onların verdiği güç ile halkımızın yanında siyaset yapmayı bir görev edindik.”dedi.

'VAN'I, ERCİŞ'İ ALAMAYACAKSIN'

31 Mart'ta bu saldırı ve iftiralara sandıkta cevap vereceklerini söyleyen Buldan, "Kimsenin kuşkusu olmasın, vallahi de kazanacağız. Tayyip Bey kazanamayacağı yere gelmiyormuş. Hakkari, Van, Muş'a gitmeyecekmiş. Kendisi gelmediği için bakanlarını gönderiyor. Ama bütün kabineni de göndersen Van’ı alamayacaksın, Erciş’i alamayacaksın” diye konuştu.

'LEYLA GÜVEN 119 GÜNDÜR BEDENİNİ AÇLIĞA YATIRMIŞ DURUMDA'

Leyla Geven ve cezaevlerindeki açlık grevlerine dikat çeken Buldan,“ Cezaevlerinde binlerce yoldaşımız var ama 300 arkadaşımız bedenini açlık grevine yatırdı. Van cezaevinde de açlık grevinde olan arkadaşlarımız var ve bugün Leyla Güven, tam 119 gündür bedenini açlığa yatırmış durumda. Bedeni her gün mum gibi erimesine rağmen asla taviz vermiyor. Leyla Güven ve diğer yoldaşlarımızın tek talebi var. İmralı cezaevinde Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüşmesi. Bu talebi AKP hükümetin yerine getirmemesi için hiçbir sebep yok. Uzun yıllardır Sayın Öcalan üzerinde mutlak bir tecridin olduğunu biliyoruz. Bugün açlık grevinde ki arkadaşlarımız bu talepler ile bu görüşler yapılsın, Adalet Bakanlığı kendi yasalarına uysun diye açlık grevi eylemi yaptılar. Bunu aynı zamanda bu ülkenin barışı, adaleti için yapıyorlar. Biliyoruz ki tecrit kalkarsa bu ülkenin adaleti ve barışı sağlanacak. Ama barıştan, adalettin korkanlar bu tecridi uyguluyorlar. Bizler asla hukuk, demokrasi, özgürlük, barış talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Her türlü mücadeleyi yapacağız. En büyük mücadelemiz yerel seçimlerde yerelde iktidar olmaktır. Bu yüzden Erciş halkından yüksek bir oy oranı bekliyoruz. Gece gündüz çalışalım. Sevgili kadın arkadaşlar, sevgili gençler en büyük görev size düşüyor. Sandıklarınızı koruyun ki oylarımızı çalmasınlar.” diye belirtti.

Buldan, kadın büro açılışını yapacağı Van'ın İpekyolu ilçesine geçti. (HABER MERKEZİ)

Erciş Belediyesi, kayyım döneminde çift maaş alan 3 isim hakkında işlem başlattı Erciş Belediyesi, kayyım döneminde çift maaş alan 3 isim hakkında işlem başlattı