Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Çaldıran ve Muradiye ilçelerini ziyaret etti Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Çaldıran ve Muradiye ilçelerini ziyaret etti

Van'ın Çaldıran ilçesinde 18. yüzyılda Ezidî Kok Ağa tarafından inşa edildiği belirtilen kale, Ermeniler tarafından "Qubika" diye adlandırılıyor. Onarım ve bakımı yapılmadığı için yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan kalenin içerisinde yer alan zindan ise, birçok kez define avcıların saldırısına maruz kaldı. Çaldıran'a 20 kilometre uzaklıkta bulunan Arıkelle Dağı eteklerinde kurulan kalenin içine yapılan zindan, 12 bölmeden oluşuyor. Yaklaşık 15 metre uzunluk ve 8 metre genişliğinde olan zindanın, Kok Ağa'nın kızı Dilşah tarafından yönetildiği biliniyor. 

''KADIN VE ÇOCUKLARA ZARAR VERENLER CEZALANDIRILDI''

Yukarı Sağmalı köyünde yaşayanlar, halkın ortak çıkarlarını korumayanların burada cezalandırdığını belirtiyor. Köylüler, başta kadın, çocuk ve komşularının malına zarar veren, hırsızlık yapanların oyulan taşların arasında yapılan zindana atılarak cezalandırıldığı anlatıyor. 

Zindan, bugüne gelene kadar tahrip edilmiş olsa da hala ayakta duruyor ve köylüler tarafından korunmaya çalışılıyor.