'Helikopter işkencesi soruşturması tamamlanmalı' 'Helikopter işkencesi soruşturması tamamlanmalı'

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın başlattığı çözüm süreciyle birlikte HPG'lilerin sınır dışına çekilmeye başlamasıyla bölgede yeni karakollar, kalekollar ve üsler inşa edilmeye başlandı. Süreç devam ederken sık sık tartışma konusu olan karakol yapımlarına her gün yenileri ekleniyor. Van'ın Çatak ve Siirt'in Pervari ilçelerinde kalekol yapımlarının hızlandırıldığı ve karakollarda da güçlendirme işlemleri yapıldığı kaydedildi. İki ilçe sınırları içinde bulunan mevcut karakollarda güçlendirilmeye gidilerek yeni nöbet kuleleri oluşturulurken, Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Belenoluk (Hêşeta Berêspi) ve Van'ın Çatak ilçe merkezi ile ilçeye bağlı Büyükağaç (Tıng) karakollarının yakınlarına yeni 3 kalekol yapılıyor. Belenoluk (Hêşeta Berêspi), Çatak Merkez ile Büyükağaç (Ting) kalekollarının yapımında çalışan inşaat şirketlerinde çalıştırılan şantiye ekipmanlarını korumak amacıyla alanda askeri helikopterler sık sık uçuş yaptığı dikkatlerden kaçmazken, inşaat şirketlerine ait iş makinelerin çalışmaları aralıksız sürüyor.

Çatak ve Pervari kırsalında yapılan kalekol yapımına ilişkin tepkisini dile getiren Çatak sakinlerinden Mehmet Şirin Babur, AKP hükümetinin barış sürecinden bahsederken yanı başlarında kalekollar yapmasının barış sürecini sabote etmeye yönelik bir eğilim olduğunu belirtti. Hükümetin bölgede bu kadar insan işsizken özellikle Çatak'ta gençlerin işsizlik sorununa yönelik bir adım atmadığına dikkat çeken Babur, bölgede bulunan ekonomik sıkıntıları görmezden gelerek yeni kalekolların yapılması AKP'nin barışa olan duyarsızlığının göstergesi olduğunu ifade etti. Burunlarının dibinde kalekollar yapılırken, barış sürecinin kendilerine inandırıcı gelmediğini dile getiren Babur, kalekol yerine fabrika ya da daha farklı bir şey yapılıyor olsaydı herkesin barışa daha sıcak bakıyor olacağını kaydetti.

'Ortaçağ zihniyetiyle kurulan yapılar'

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan beri mevcut olan sistemi imha, inkar ve asimilasyonu esas aldığı dile getiren ilçe sakinlerinden İkram Tuci, devletin bu günde aynı temeller ve esaslar üzerinde kalekolllar yapımıyla bölge halkını korkutmaya, sindirmeye yönelik bir projeler geliştirdiğini aktardı. Devletin bu projelerini mevcut süreçten faydalanarak hayata geçirmek istediğine dikkat çeken Tuci, bölgede yaşayan insanlar olarak AKP'nin ne Kürt sorunu çözeceğine ne de bu ülkeye fayda getirebileceğine inanmadıklarını ifade etti. Tuci, "AKP bu bölgede, bu ülkede yaşayan insanları düşünmüş olsaydı 40 yıllık çatışmadan sonra hala oyalama ve mevcut süreci boşa çıkarma gibi bir politika uygulamazdı ve böyle bir girişimde bulunmazdı" dedi. AKP'nin bu süreçte karakol değil, kalekol yani Ortaçağ'ı andıran, Ortaçağ zihniyetiyle kurulan yapılar inşa ettiğine vurgu yapan Tuci, AKP'nin bu yapılarla gerçek yüzünü ortaya koyduğunu belirtti.

'Devlet süreci askeri anlamda fırsata çevirmek istiyor '

Bölgede 40 yıldır sürdürülen savaşa rağmen PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından barış sürecinin başlatıldığını dile getiren Şükrü Yavuz ise, devlet bu sürece olumlu yaklaşmadığını ve herhangi bir adım atmadığı söyledi. Yavuz, "Devlet düşmanca bu süreci fırsat bilerek her yerde karakol yapıyor, bu bölgede samimi adımlar atmıyor. Yani devlet her zaman Kürtler üzerinde siyaset yürütüyor. Bölgede yapılan karakolların ne amaçla yapıldığı, devletin Kürt sorununa yaklaşımının samimi bir göstergesidir" dedi.