Van'ın Erciş ilçesi Kasmabağı-Gölağzı sahili özel şirketlerin tehdidi altında. Kayyum atana Erciş Belediyesi, Hafriyat Yönetmenliği’ni hiçe sayarak, özel şirketlerin molozları sahile dökmesine müsaade ediyor. Görüntü kirliliği yaratan hafriyat ve asvalt atıkları, aynı zamanda Van Gölü'ndeki canlılara büyük zararlar veriyor. 

Hafriyatın dökülmesine tepki gösteren Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, Erciş Belediyesi'nin Hafriyat Yönetmeliği'ni ihlal ettiğini söyledi. Hafriyat Yönetmeliği'nin belediyenin sorumluluğunda olduğunu, dökülen hafriyatın belediyenin gözetiminde gerçekleştiğini ifade eden Kalçık, bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Kalçık, dökülen hafriyatların geri dönüşüme girmesi gerekirken, sahile yığınak yapıldığını kaydetti. 

 ‘Bu bir vahşettir, katliamdır’

Van Gölü çevresinde biriken ve içinde çoğunlukla belediyeye ait olduğu fark edilen moloz ve hafriyata tepki gösteren Ali Kalçık, yaşanan durumun vahşet boyutunda olduğunu ifade etti. Kalçık,  “ Bu gördüğünüz bir katliamdır. Van Gölü’nün yok edilişidir, burada gördüğünüz gibi binlerce tonluk hafriyat dökülmüş. Oysa bir hafriyat yönetmenliği vardır. İlgili yönetmenliğe göre belediye başkanları mutlaka hafriyat alanı oluşturmalı ve hafriyatın geri dönüşüme kazandırılmalıdır. Burada gördüğünüz evsel atılar ve hafriyatlar göle sıfır noktaya dökülmüştür.  Bu durumdan sorumlu yetkili ilgili çevre kanununa göre mazeret göstermeksizin suç işliyor” ifadelerine yer veren Kalçık, oluşan kirliliğin dönüşümünün artık mümkün olmadığını belirterek, “ bu kirlilik yüz yıllarca sürecek. Bunu yapmanıza ne hakkınız var” diyerek tepki gösterdi.

‘Kayyımlar reklam yapmaktan öteye gidemiyor’

Van’da kayyımların Van Gölü’nün korunmasına yönelik gerçekleştirdiği etkinlik ve eylemlerinin popülist bir yaklaşım olduğunu ifade eden Kalçık, “Çevre duyarlılığı reklamı yapan yetkililer böylesi bir vahşete sesiz kalıyor. Benim çevreme ve doğama sahip çıkmayan sorumluları ben sorumlu olarak görmüyorum. Bakın Van Gölü üzerinde yüzen atıkları ve biriken kirliliğe dikkat çekin” ifadelerine yer veren Kalçık, Erciş Kayyımı Mehmet Şirin Yaşar’ın geçtiğimiz günlerde katıldığı bir çevre etkinliğinde kullandığı ifadelerine dikkat çekerek, “ Van Gölü’nü en çok kirletenler bu oligarşik bürokratlardır. Yarın bunlar çekip gidecekler, bunlar hiçbir zaman doğamıza ve çevremize sahip çıkmazlar. Burada, bir biyolojik arıtma tesisinin olmasına rağmen devreye sokulmaması ve yetkililerin buraya olan bakış açısını verdiği değeri gölün yüzeyine baktığımızda görüyoruz”

‘Kanunu korumakla görevli emniyet birimi kanunlar ihlal ediyor’

Aynı zamanda Van Gölü Çevresinde yer alan Erciş Emniyet Müdürlüğünün ek binasına dikkat çeken Kalçık,” Göl kenarında yer alan emniyet birimleri çevrelerine kocaman duvarlar oluşturarak hem denizi kapatmışlar, hem de canlıların yaşam alanı olan Kıyı Kanunu ihlal etmişlerdir. Yani kanunları korumakla görevli bir emniyet birimi nasıl böyle bir olumsuzluğa neden ola bilir. Kıyı kanunu derki, ‘kıyılar bütün canlıların ortak alanıdır’ maalesef burada bir tahakküm oluşturulmuş, canlıların yaşam alanı tekelleştirilmiştir” ifadelerine yer veren Kalçık, Van gölünün kirlenmesine karşın yurttaşları ve STK’ları duyarlı olmaya çağırarak, “Van Gölü bizimdir ve biz kendimiz için Van Gölü’nü korumalıyız” dedi.

İlgili Kanun Kalçık’ın ifadelerini doğrular nitelikte

Erciş Belediyesinin Van Gölü Çevresine döktüğü molozlarla ilgili 2872 sayılı Çevre Kanun’unda yer alan maddelere bakıldığında, Kalçık’ın ifade ettiği gibi kanunların ihlal edildiği gerçeği açığa çıkıyor. Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan 2872 Çevre Kanunda yer alan Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmenliği ’inde şu hususlara dikkat çekiliyor. ”İnşaat yıkıntı atıkların, üretici ve taşıyıcıları tarafından belediyelerin veya mahallin en büyük mülki amirinin gösterdiği ve izin verdiği geri kazanım ve depolama tesisleri dışında denizlere, göllere, akarsulara veya herhangi bir yere dökülmesi veya dolgu yapılması yasaklanmış, faaliyetleri sonucu hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıklarının üretimine neden olacak özel veya resmi kişi, kurum ve kuruluşların ise bu atıkların üretilmesinden önce ilgili belediye mahallin en büyük mülki amirine başvurarak gerekli izinleri almaları ve atıklarının yönetmenlikte belirtilen usul ve esaslara göre bu mercilerin göstereceği geri kazanım/depolama sahasına taşınması sağlamaları gerektiği hüküm altına alınmıştır. Yönetmenlik ile bu atıkların yönetiminde atık üreticileri olduğu kadar, belediyeler ile mahallin en büyük mülki amirlerinin de önemli görevler verilmektedir”

Erciş Belediyesi Kayyımı soruları cevapsız bıraktı

Konu hakkında kendisi ile sosyal medya hesabı üzerinden görüşmek istediğimiz Erciş Belediyesi Kayyımı Mehmet Şirin Yaşar, yaşanan ihlale ilişkin yönelttiğimiz soruları görmesine rağmen cevap vermemesi dikkat çekti.

Kaynak : Ercishaberi.net / İdris Yılmaz

Erciş Belediyesi, kilit parke taş ve kaldırım onarım çalışmalarına devam ediyor Erciş Belediyesi, kilit parke taş ve kaldırım onarım çalışmalarına devam ediyor