Van Denizinin yüz yıllardır sakini olan İnci Kefal Balığı, her yıl olduğu gibi bu yılda üremek için verdiği mücadele göz kamaştırdı. Nisan ayının başında tatlı sulara doğru yolculuğa engelleri uçarak aşan balığın göçü sona ererken, geride bıraktığı yumurtaları tehdit altında. Dünya’da sadece Van Gölün’de yaşadığı ifade edilen balığın neslinin sürdürülmesi için alınan önlemlerin yetersiz olduğunu ifade eden Van Çev-Der Başkan’ı Ali Kalçık, yetkililerin İnci Kefal’inin korunmasına yönelik sarf ettiği ifadelerini “popülizm” olarak değerlendirdi. Kalçık, “ Bu gün inci kefalini tehdit eden en önemli etkenler, HES’ler, kum ocakları ve sulama barajlarıdır. Yetkililer İnci Kefali neslinin korunması konusunda samimi iseler bunu ilk olarak HES’leri ve kum ocaklarını dikkate alarak başlamalılar” dedi.

‘HES’ler ve sulama kanalları üremeyi etkiliyor’

Erciş Belediyesi'nin Türkçe-Kürtçe Tabelası Yenilendi Erciş Belediyesi'nin Türkçe-Kürtçe Tabelası Yenilendi

Yetkililerin İnci Kefal Balığının korunması için yeterli önlem almadığına dikkat çeken Kalçık, “İnci kefale olan yaklaşım sadece popülizmdir. Gerçek anlamda samimi olarak inci kefalin korunması için hiçbir adım atılmamaktadır. Örneğin akarsuların başında kurulan birçok HES ve aynı zamanda yine akarsular izerinde kurulan bentler balığın üremesi yönünde ciddi bir engeldir. Bunun bilinmesine rağmen henüz hiçbir önlem alınmamıştır” dedi. İnci Kefal balığının dünyada sadece Van’da yaşadığını ifade eden Kalçık, İnci Kefalin Van’la özdeşleşmiş bir varlık olduğunu ifade etti.

‘Sular azaldığında toplu katliamlar ve ölümler olur’

İnci Kefal Balığının üremesi için üreme sezonunda Van Gölünden tatlı sulara doğru göç ettiğini ifade eden Kalçık, bu göç sırasında HES’ler ve sulama kanalları nedeni ile sağlıklı üreyemediklerini ifade etti. Kalçık, “Örneğin Bendimahi çayına bakıldığında buradaki suların ciddi oranda kurutulduğu dikkatlerden kaçmıyor. Buda şunu açığa çıkıyor ki, HES’ler yasal olarak vermesi gereken yüzde 10 can suyu vermiyor. Yeterli oranda can suyunun verilmemesi derelerin kurumasına inci kefalle birlikte buradaki mikroorganizma canlılarında yok olmasına yol açmaktadır. Bu da toplu ölümlerin ve doğa katliamının oluşmasına yol açıyor” dedi.