HABER MERKEZİ/ ERHAN AKBAŞ Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (Türkşeker) ait 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin kararın ardından CHP'de kurulan komisyonun üyeleri, bugün Erciş Fabrikası'nı ziyaret etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki komisyon üyeleri, Erciş şeker fabrikası önünde çalışan personellerle bir araya gelerek basın açıklamasında bulundular.

“Ağbaba Özelleştirmeler meşru gösterilmeye çalışılıyor”

Ağbaba, Erciş’te yaptığı konuşmada, “Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesini meşru göstermeye çalışanların olduğuna dikkat çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba komisyon olarak geçtiğimiz haftalarda fabrikalarımıza sahip çıkmak adına biz bu eyleme başlaladık başta Şeker-İş Sendikasının Genel Başkanı ve diğer sendikalar olmak üzere duyarlı olan herkes bu satışlara tepki gösterterince hem Cumhurbaşkanlığı, hem Başbakanlık hemde diğer hükümet yetkilileri bunu meşru ve haklı göstermeye yönelik sözler söylemeye başladılar .”

Ağbaba diyorlarki; Şeker Fabrikaları özelleştirilse bile çalışacakmış şimdiye kadar onlarca devlet kurumu, ve Fabrika özelleştirildi de ne oldu . Daha önce Başbakana çağrıda bulunduk burdan Erciş’ten de bir kez daha çağrı yapıyoruz sayın Başbakan gel birlikte özelleştirilen fabrikaları gezelim birtane çalışan Fabrika varmı, dönen çark varmı, tek bir çalışan işçi varmı fabrikalarda gel birlikte gezelim bakalım ifadelerinde bulundu.

Erciş’te bir kişi yol kenarında ölü bulundu! Erciş’te bir kişi yol kenarında ölü bulundu!

“Şeker Fabrikasının kapatılması Ercişi yok eder”

Ağbaba "Türkiye’de yapılan özelleştirmelerler alakalı örnekler verdi. Özelleştirmeler sonra Ankara’nın göbeğinde bulunan Et ve Balık kurumunun bulunduğu alana bakın kocaman avm var, İstanbul’daki Karayolları arazisine bakın üzerinde koskocaman rezidanslar inşaa edilmiş. Daha önce bu saydığım kurumların yerlerinde kimler vardı. Emekçiler, işçiler, emekçiler ve üretenler vardı. Şimdi bakın yapılan o Avm’lere, o rezidanslara birtane işçi,emekçi alın teri akıtan tek bir insan girebiliyormu giremiyor" dedi.

Ağbaba özelleştirilmeye çıkarılan Şeker Fabrikasının kapatılması durumunda Erciş’te yok olacak sadece Erciş’in ekonomisi ektilenmeyecek Türkiye’nin ekonomisi de etkilenecek dolayısıyla Türkiye’de vatanını, milletini seven herkesin bu satışa dur demesi gerekiyor açıklamalarında bulundu.

Erciş Şeker Fabrikasında düzenenen ziyaret ve basın açıklamasına CHP'li milletvekillerinin yanı sıra HDP, DBP Erciş ilçe yöneticileride ilçenin tek sanayi kuruluşu olan Fabrikanın özelleştirmesine karşı çıkarak gelen heyete destek verdiler.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın ardında söz alan HDP Erciş ilçe Eş Başkanı Şakir Asıl Fabrikada bulunan işçi ve emekçileri selamladıktan sonra şu ifadelerde bulundu “ Şeker üretiminin her aşamasında üreticiler ve işçiler karar sahibi olmalıdır. Yerli ve milli olduğunu iddia eden AKP hükümeti ne zaman ekonomik bir kaynak yaratmaya çalışsa akıllarına ilk gelen şey halkın birikimlerini yerli ve yabancı şirketlere satarak peşkeş çekmek oluyor. Şimdide gözlerini Şeker Fabrikalarına diktiler AKP hükümetinin yanlış politikaları malesef Türkiye’yi tarımsal ürünleri yurt dışından ithal eden bir hale getirdi. Daha önceden özelleştirilen bir çok kurum ve Fabrikalarda gördük Et ve Balık kurumu, Tekel ve Sümerbank olsun özelleştirilerek işçilere daha çok işsizlik ortamı yaratıldı hak gasplarını meydana getirdi. Şeker Fabrikalarında çalışan binlerce işçi ve aileleri yoksulluğa sürüklendi, AKP iktidarı Şeker sektöründe çözümü Fabrikaları özelleştirerek aramamalı aksine bu fabrikaları yeniden yapılandırıp güçlendirdikten sonra hizmete devam etmelerini sağlamalıdır dedi.”

HDP İlçe Eş Başkanı Asıl; "Erciş gibi büyük bir ilçede 10 yıldan buyanadır bitmeyen bir Devlet Hastanesi inşaatı var tedavi olmak için insanlarımız çevre illere gitmek zorunda kalıyor biz burada bu sorunlarla uğraşırken AKP iktidarı ilçenin tek sanayi kuruluşu olan bu fabrikayı kapatarak insanlarımızı işsizliğe sürüklüyor perişan etmeye çalışıyor bizler bölge halkı ve HDP Erciş ilçe Teşkilatı olarak fabrikamıza sahip çıkacağız demokratik tepkilerimizi ortaya koymaya devam edeceğiz" ifadelerinde bulundu.

Erciş Şeker Fabrikasında düzenlenen basın açıklamasına Erciş’ten hiç bir Oda ve Sivil Toplum Ögütü (STK) katılmazken Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli AĞBABA ve Milletvekilleri Sezgin TANRIKULU, Okan GAYTANCIOĞLU, Orhan SARIBAL, Burcu KÖKSAL,Melike BASMACI, Özkan YALIM, Mehmet GÖKER, Ali AKYILDIZ, Turabi KAYAN Kadim DURMAZ, Semra DİNÇER, Gamze Pamuk ATEŞLİ ve Pınar UZUN’un yanı sıra CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu, CHP Erciş ilçe Başkanı Cafer Uslubaş, HDP Erciş ilçe Eş Başkanı Şakir Asıl, DBP Erciş ilçe Eş Başkanı Mustafa sağlam parti yöneticileri ve çok sayıda Fabrika personeli katıldı.

Açıklamaların ardından yurttaşların sorun ve sıkıntılarını dinleyen CHP’li heyet ilçeden ayrıldı.

Fotoğraf:Erciş Haber