Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin yüksek dağlarında yetişen hîngedan, kenger, çiriş, rêvas, mendê, siyabo, alo ve çorin, tezgahlardaki yerini aldı. Bölgede halkı, Nisan ayı ortalarından Mayıs ayının sonuna kadar dağlardan bu şifalı bitkileri toplayarak, ilçe merkezinde satıyor. Bin bir emekle dağlarda toplanan kenger, çiriş, rêvas, mendê, siyabo, alo ve çorin, ilçede 10 ile 12 TL’ye satılıyor.
27 YILDIR BİTKİ TOPLUYOR
Dağlarda 27 yıldır bu bitkileri toplayarak tezgahta satan 54 yaşındaki Arafat Temeş, bu yöntemle kazandığı ile 11 kişilik ailesinin geçimini sağlıyor. Çukurca’ya bağlı Talis köyünün 1995’te boşaltılmasının ardından Yüksekova’ya yerleştiğini dile getiren Temeş, sattığı bitki türlerinin basur, şeker, böbrek, tansiyon gibi birçok sağlık sorununa iyi geldiğini aktardı. Akaryakıta yapılan zamlardan kaynaklı masraflarının arttığını dile getiren Temeş, bundan kaynaklı da bu yılki fiyatlarının daha yüksek olduğunu söyledi.
‘GEÇİNEMEYEN ÇOK İNSAN VAR’
Halkın alım gücünün düşük olduğunu dile getiren Temeş, “Her şey çok pahalılaşmış. Geçim zor ve halk da perişandır. Yüksekova’da geçinemeyen çok fazla insan var. Halk, perişandır. Bunlardan biri de benim, ama bir şekilde yaşamını sürdürüyorum” diye konuştu.
Sabah saat 06.00’da tezgahını açan Temeş, saat 23.00’a kadar çalışıyor.
‘OLAN YOKSULA OLUYOR’
Tezgahta mevsimine göre yetişen bitkileri sattığını dile getiren Temeş, derinleşen ekonomik krize dikkati çekerek, “27 yıldır bu işi yapıyorum, ama hiçbir yıl bu kadar kötü olduğunu görmedim. Her şey çok pahalılaşmış. Zengin zaten zengindir, olan yoksula oluyor” diye konuştu.