Van’ın Çatak ilçesinde, Dicle Havzası Sortkin Deresi üzerinde Gökkartallar Enerji Elektrik Üretim Limited Şirketi tarafından kurulan Saral-3 Regülatörü ve hidroelektrik santrale (HES) karşı Mantaş Alabalık Çiftliği sahiplerinin yaptığı başvuru sonuçlandı. Van 4’üncü İdare Mahkemesi’nin barajın yapılmasının önünü açan kararına karşı faaliyetinin durdurulması talebiyle açılan Danıştay 6’ncı Dairesi’ne yapılan başvuru sonuçlandı. Danıştay, Van 4’üncü İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı bozdu. Bu kararla birlikte barajın durdurulması önündeki yasal engeller kalkmış oldu.
FALİYETİ DURDURMA AMAÇLI AÇILAN DAVA SONUÇ VERDİ
Konu hakkında bilgi veren Mantaş Alabalık Çiftliği avukatı Yılmaz Karay, çevrenin korunması ve tahribatın önlenmesinin önemine değindi. Karay, “Bozma kararı ile birlikte müjdeli bir haber almış bulunmaktayız. Van 4’üncü İdare Mahkemesi nezdinde barajın yapımının ve faaliyetinin durdurulması amacıyla açılan yürütme durdurma davası Danıştay’dan bozma kararı ile birlikte dönerek barajın durdurulması önündeki hukuksal ve yasal engeller de aşılmış oldu” dedi.
'ÇED OLUMLU RAPORU ÇIKARILMADIĞI YÖNÜNDE GÖRÜŞ BİLDİRİLDİ'
Van 4’üncü İdare Mahkemesi nezdinde açılan “ÇED olumlu raporun iptali ve barajın faaliyetinin durdurulması”na yönelik davaya dikkat çeken Karay,, “Van 4’üncü İdare Mahkemesi açılan davanın süresinde olmadığından le davanın süre yönünden reddine karar vermişti. Yaptığımız temyiz başvurusu üzerine dava dosyası Danıştay 6. Dairesi’ne gönderilmişti. Danıştay 6. Dairesi ise yapılan bu başvurunun süresinde olduğunu, Van Valiliği’nin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çatak ilçesinde ve Van ilinde askıya ÇED olumlu raporunu çıkarmadığını ya da çıkardığına dair herhangi bir olumlu evrak sunmadığından dolayı yaptığımız idari başvurunun ve davanın süresinde olduğunu kabul ederek Van 4. İdare Mahkemesi’ne görüş bildirmiştir” diye belirtti.
'MAHKEME KARARA UYMAK ZORUNDA'
Bu kararla birlikte Sortkin Deresi üzerinde kurulan HES’in Van 4’üncü İdare Mahkemesi’nin, yapılacak duruşmalarda barajın durdurulması yönünde karar vermesi gerektiği bilgisini veren Karay,, “Van 4’üncü İdare Mahkemesi’nin Danıştay’ın 6’ncı Dairesi’nin kararına uyma zorunluluğu vardır. Nitekim Danıştay 6’ncı Dairesi kararında; kararın, karar düzeltmeye de kapalı olduğunu ve kararın kesin olduğunu bildirmiştir. Ayrıca Danıştay 6’ncı Dairesi’nin bu kararıyla Van Valiliği’nin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın HES’lerle ilgili verilen ÇED olumlu raporlarının askıya çıkarılmadığını ortaya çıkarmış ve HES’lerle ilgili alelacele işlemlerde bulunarak halkın HES’lere karşı tepkilerini önleme amaçlı gizliden bir süreç yürütmüş olduklarını ortaya çıkarmıştır. Askıya çıkarmamakla birlikte toplumun ve yöre halkının haberdar olması engellenmiştir” şeklinde konuştu.