Maraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremin etkileri hala sürerken, dayanışma ve üretimin iyileştirdiğine inan kadınlar, depremin ilk gününden bu yana üretime sarılmış durumda. Hatay’ın Defne ilçesi Çekmece Mahallesi’nde Kırkyama Kadın Dayanışması öncülüğünde dikiş atölyesi kuruldu. Kadınlar atölyede bir yandan üretim yapıyor bir yandan da depremin yarattığı travmayı atlatmaya çalışıyor. 

Yaklaşık 4 ay önce kurulan dikiş atölyesine ilişkin konuşan Kırkyama Kadın Dayanışması’ndan Gülizar Işıkçay, amaçlarının kadınların yaşadığı travmayı atlatmalarını sağlayıp onları üretime katmak olduğunu belirtti.  

9 KADINLA BAŞLAYAN ATÖLYE BÜYÜYOR 

Işıkçay, “Kadınların çadırlardan biraz uzaklaşıp sosyalleşebilecekleri alanlar yaratmak istedik. Öncelikle depremde gönüllülerin getirdiği makinelerle sadece kendi ihtiyaçlarımız üzerinden dikiş yapmaya başladık. Daha sonra ihtiyaçlar doğrultusunda kadınlarla bir araya gelip dikiş kursları vermeye başladık. Dikiş bilen kadınlar yeni gelen kadınlara öğretti, daha sonra 9 kadın birlikte üretmeye başladık. Kadınlar buradaki uğraşlarla sıkıntılarını bir nebze de olsa unutmaya çalışıyor. Şimdi üretmeye başladığımız için kendimizi daha iyi hissediyoruz. Hem depremde kadın olmaktan yaşadığımız sorunları paylaşıyoruz hem de hayata tutunabilmek için üreterek var olmaya çalışıyoruz” dedi.

7 yıl önce kaybolan kadının ölümüne dair İstanbul, Kocaeli ve Van’da 26 gözaltı 7 yıl önce kaybolan kadının ölümüne dair İstanbul, Kocaeli ve Van’da 26 gözaltı

‘EKSİKLERİMİZ VAR, DESTEK BEKLİYORUZ’

Atölyede hala birçok eksik ve sorunların olduğunu kaydeden Işıkçay, “Buradaki sorunlar henüz çözülmüş değil. Ulaşım sıkıntısından dolayı kadınlar olarak ancak 12.00’da bir araya gelebiliyoruz. Ulaşım sıkıntısı olduğu için uzak mahallelerde oturan kadınlar geç geliyor. Mekan sorunu yaşıyoruz, çadırda üretim yapmak durumundayız, konteynere ihtiyacımız var. Malzemeleri gönüllülük temelinde alıyoruz; kumaş, iplik, makine hep gönüllüler tarafından geliyor. Kumaş, iplik ve makine ihtiyaçlarımız devam ediyor. Tüm bu eksikliklere rağmen üretmeye başladık, bize en büyük destek sipariş vermek olacaktır. Kadın arkadaşlarımız çok güzel ürünler dikmeye başladı. Bunları alarak depremzede kadınlarla dayanışma içerisinde olabilirler. Bu dayanışmayı diğer mahallelerdeki kadınlarla bir araya gelip her mahallede dikiş atölyesi kurmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. 

GÖNÜLLÜ EĞİTMENLİK YAPIYOR 

Atölyede yer alan kadınlardan Gülhan Oflazoğlu,  40 yıllık terzi olduğunu ancak depremden sonra dükkanı ve içerisinde bulunan tüm eşyalarının enkaz altında kaldığını söyledi. 

Gönüllü olarak Kırkyama Kadın Dayanışması dikiş atölyesinde kadınlara dikiş öğrettiğini aktaran Oflazoğlu, “İlk başta gönüllü olarak geldik buraya şimdi ise emeğimizi değerlendiriyoruz. Yaşadıklarımızdan dolayı burası bize teselli oluyor. Elimizden geldiğince üretmeye çalışıyoruz ama hala desteğe ihtiyacımız var. Bize malzeme göndererek ve ürettiklerimizi satın alarak destek olabilirler. Depremden sonra toparlanmak amacıyla buraya başta hobi olsun diye geldim. Emek vererek kendimize yarayan işler yaptığımızı görünce daha çok iyi hissetmeye başladık. Bizlere destek olunursa kendimizi daha çok geliştirme fırsatımız olacak. Biz Hataylı kadınlar olarak kentimizi yeniden inşa edeceğiz ve eski günlere geri döneceğiz” diye konuştu.

MA / Dilan Akyol