HABER MERKEZİ Türkiye'de kayıtlı 7 milyon diyabet hastası ve henüz diyabeti olduğunu bilmeyen birçok hasta bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’nin 2035 yılında dünyada en çok diyabet vakası bulunan ülkeler arasına gireceği tahmininde bulunuyor. Uzmanlar diyabetin hızla artmasında yanlış beslenmeden hareketsizliğe dek birçok faktörün etkili olduğunu vurguluyor. İşte diyabete neden olan bazı faktörler...

Aşırı kilo

Obezite vücutta aşırı yağ birikmesi ve diyabete yol açan temel etkenlerden biridir. Aşırı yağlardan salınan bazı kimyasallar ve hormonlar metabolizmayı olumsuz etkileyerek diyabete neden oluyor. Diyabetten korunmanın ilk kuralı fazla kilolardan kurtulmaktan geçiyor.

Hareketsizlik

Alınan kaloriler en başta fiziksel aktivite ile yakılıyor. Günümüzde bu aktivitelerin giderek azalması da diyabetin yaygınlaşmasında en önemli rolü oynuyor. Günlük hareketliliğin en üst seviyede tutmak diyabetin önüne geçmenizde yardımcı oluyor. Bunun için kısa mesafeleri yürümek, asansör ve yürüyen merdivenlerden kaçınmak ve egzersizi yaşam tarzı haline getirmek gerekiyor.

Dengesiz beslenme

Karbonhidrat ve yağ oranı yüksek gıdalar hızlı kilo almaya yol açıyor. Düşük oranda lif içeren ve sık sık acıkmaya neden olan gıdalardan uzak durmak önemli. Sofra şekeri ve mısır şurubu gibi katkı ürünleri içeren hazır gıdalar sağlığı tehdit ediyor ve kilo aldırıyor.

Bazı ilaçlar

Özellikle tiroit bezinin çok çalışması, yüksek tansiyon ve kan yağlarının yüksekliği diyabetin gelişme riskini artırdığından düzenli kontrol altında tutulması ve tedavisi çok önemlidir. Ayrıca, başını kortizonlu romatizma ve bazı tansiyon ilaçlarının çektiği ilaçlar da metabolizmayı olumsuz etkileyerek diyabetin ortaya çıkışını kolaylaştırıyor. Bu yüzden kullandığınız ilaçları tamamen doktor gözetimi altında almalısınız.

Kalp ameliyatlarında robotik dönem Kalp ameliyatlarında robotik dönem

Stres

Stres hormonlarının vücutta insülin direncini artırması ve bunun süreklilik kazanması hastayı obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıkları için riskli gruba sokuyor. Gece aşırı horlama ve uyku apnelerinin kronik stres kaynağı olduğu ve riskleri artırdığı bilindiğinden gecikmeden tedavi olmak gerekiyor.

Sık gebelik

Sık gebelikle değişen hormon düzeyleri nedeniyle annenin metabolizmasını zorlayan unsurlardan. Bu da metabolizması yatkın olan bireyleri diyabete taşıyabiliyor. Gebelikte şeker yükselmesi yani gebelik diyabeti riski daha da artırıyor.

Genetik faktörler

Diyabette eğer ebeveynlerden biri 50 yaşından sonra diyabete yakalanmışsa risk yüzde 7, daha erken yaşta diyabete yakalanmışsa risk yüzde 15’i buluyor. Hem anne hem baba diyabetik ise risk yüzde 50’ye yükseliyor. Sağlıkla alışkanlıklar ve düzenli doktor kontrolü ile bu faktörleri aza indirmek mümkün oluyor.

(Kaynak:Ntv)