Van’ın Edremit Belediyesi bünyesinde Süphan, Erenkent, Erdemkent ve Çiçekli Mahalleleri’nde hizmet veren, geçtiğimiz yıl YKS VE KPPS’ye hazırlanan 664 öğrencinin faydalandığı Sürekli Eğitim Merkezlerinde (ESEM), yeni eğitim döneminde öğretmen krizi yaşanıyor. Önceki yıllarda öğretmen desteği veren İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Edremit Halk Eğitimi Merkezi’nin bu yıl bu desteği geri çekmesiyle dersler hala başlatılamadı.  Geçtiğimiz yıl, 34’ü Süphan Mahallesi’nde bulunan merkez ESEM’de, 16’sı Çiçekli ESEM’de, 1’i Erenkent ESEM’de ve  1’i Erdemkent ESEM’de olmak üzere 52 öğretmen ders veriyordu. 

Whatsapp Image 2024 09 09 At 16.27.09

E- kurs sistemindeki kayıtlar açılmadı 

Öğrencilerin, önceki yıllarda 29 Ağustos tarihine kadar başvuru yaptıkları İlçe Halk Eğitim Merkezi bünyesinde olan e-kurs üzerinden yapılan kayıtlar bu yıl açılmadı ve öğretmenler için herhangi bir program oluşturulmadı. Bu nedenle buraya başvuru yapmak isteyen öğlencilerin resmi kayıtları alınamıyor. 

Whatsapp Image 2024 09 09 At 16.27.11

Dilekçelere cevap verilmiyor

Yeni eğitim ve öğretim dönemi başlarken Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Temmuz ve Ağustos aylarında ilçe kaymakamlığına iki ayrı yazı yazarak geçmiş dönemlerde olduğu gibi yeni eğitim ve öğretim yılı için de öğretmen talep etti. Ancak kaymakamlık tarafından bu iki yazıya olumlu veya olumsuz bir cevap verilmedi.

Whatsapp Image 2024 09 09 At 16.27.11 (2)

Edremit Belediyesi’nden üniversite adaylarına ücretsiz destek Edremit Belediyesi’nden üniversite adaylarına ücretsiz destek

Eşbaşkan Komi: Seçimlerden önce ‘DEM Parti geldiğinde ESEM’leri kapatacak’ propagandası vardı 

Geçtiğimiz ay ön kayıt almaya başlayan belediye, öğretmen sorunundan dolayı yeni eğitim dönemini henüz başlatamadı. Duruma tepki gösteren Belediye Eşbaşkanı Cemil Komi, kurumların belediye ile paydaş olmadığını söyledi. Komi şu sözleri kullandı; 
“Seçimlerden önce ‘DEM Parti geldiğinde ESEM’leri kapatacak ve öğrencileri mağdur edecek’ propagandası yapılıyordu. Fakat şu an tam tersini yaşıyoruz. Daha önce destek veren kurumlar şu an bizimle paydaş olmak istemiyor. Öğretmen desteği ilginç bir şekilde geri çekildi. Bunun için ilgili birimimizin görüşmek için istedikleri randevular cevapsız bırakıldı. “

“ESEM’lerin kapanmaması lazım”

ESEM’lerde ders gören öğrencilerin dar gelirli ailelerden olduğunu belirten Komi, tek amaçlarının çocukların eğitim gördüğü bu kurumların açık kalmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Komi, “. Edremit’in mahallelerinde dershane ücreti ödemekte zorlanan çocuklar, burada eğitim alıyordu. Burada eğitim gören yüzlerce öğrencinin ailesi günlük yaşamını idame edemez durumda. Bir dershane ücreti bugün 60 bin TL dolaylarında. Diğer taraftan burada hazırlanan öğrencilerimiz 2024 YKS’de önemli başarılara da imza attı. Bizim tek amacımız ve arzumuz ESEM’lerin aynı şekilde devam etmesi. Ancak maalesef halk eğitim ve ilçe mili eğitim müdürlüğü yeni dönem kayıtları için kurs açmadılar. Herkesin elini taşın altına koyması lazım. ESEM’lerin kapanmaması lazım. Öğretmen desteği vermezlerse elbette oranın kapılarını kapatmayacak, etüt merkezi olarak faaliyetlerine devam etmesini sağlayacağız “ diye konuştu. 

ESEM öğrencileri, YKS seçimlerinde önemli bir başarı elde etmişti 

Geçtiğimiz dönem ESEM’lerde ücretsiz bir şekilde YKS’ye hazırlanan 430 öğrenciden 134’ü farklı bölümler kazanarak üniversiteye yerleşti. Kazanılan bölümler arasında Tıp, Hukuk, Eczacılık, Mimarlık, Öğretmenlik, Hemşirelik, İlahiyat, Anestezi gibi önemli alanlar da yer aldı.