Kış aylarının sert geçtiği kentlerden Van’da, çok sayıda okula kömür ve odun dağıtımının yapılmadığı belirtildi. Özellikle ilçe merkezlerindeki birçok okulda kömür olmadığı için kaloriferlerin yanmadığı, köy okullarında ise öğrencilerin evlerinden getirdiği tezek ve odunlarla ısındığı aktarıldı.
OKULDA KALORİFERLER YANMIYOR
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şube Başkanı Murat Atabay, kaloriferleri yanmayan okulların olduğunu ve bu yüzden öğrencilerin soğuk, sağlıksız bir ortamda eğitim gördüğünü dile getirdi. Önceki yıllarda okulların kömür ihalelerinin yerel düzeyde yapıldığını ancak 2020 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı’nın yayımladığı kararnameyle yerellerdeki ihalelerin iptal edildiğini söyleyen Murat Atabay, merkezi yapılan ihaleler üzerinden kömür ihtiyaçlarının karşılanmaya başlandığını kaydetti. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) üzerinden sağlanan kömürlerin Devlet Demiryolları tarafından taşınarak illere ulaştırıldığını belirten Atabay, “Bu uygulama başladıktan sonra çeşitli sorunlarla karşılaşmaya başladık. Bunlardan birincisi, kayıtların illere geç ulaştırılması nedeniyle dağıtımın geç yapılmasıdır. Yani kış mevsiminin başlamasıyla dağıtımın yapılması birçok sorunu beraberinde getiriyor. İkinci büyük problem ise, bu kömürlerin kalori düzeyinin düşük olması, içinde birçok atık malzemenin bulunması, özellikle de içerisinde taş olmasıdır. Kentte geçen hafta yaptığımız araştırmalara göre; köy okullarının büyük çoğunluğuna hala kömür ulaşmamış. Yani bu zorlu kış koşullarında, özellikle geçtiğimiz haftadan itibaren başlayan soğuk hava durumdan dolayı öğretmenler ve öğrenciler büyük problemler yaşıyor. Şu an kaloriferleri yanmayan onlarca okulumuz var. Bu çocuklar sağlıksız koşullarda okullara gitmek zorunda kalıyorlar” dedi.
‘İDARECİLER SORUMLULUKTAN KAÇIYOR’
Yerel ihalelerin neden iptal edildiğini soran Atabay, “Yerel ihaleler neden merkezi ihaleye çevrildi? Acaba Türkiye Kömür İşletmeleri üzerinden bir beklentileri mi var? Kömürleri Devlet Demiryolları üzerinden taşıtarak, oraya bir bütçe im aktarılıyor? Bunu bilmiyoruz. Ancak öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin düşünülmeyen kesim olduğunu biliyoruz. Van’da bu problem birkaç yıldır devam ediyor. Görüştüğümüz yerel idareciler, merkezi ihale olduğu için müdahale edemediklerini belirtiyor. Bu noktada sorumluluk almaktan kaçıyorlar. Farklı yerlere o kadar para aktarılırken, eğitim alanına çok düşük bütçe ayrılıyor. Temel ihtiyaçları dahi karşılamakta birçok zorluk yaşanıyorken en azından kömürün zamanında sağlanması için yerel idarecilerin inisiyatif alıp, sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyoruz” diye konuştu.
KÖY OKULLARININ DURUMU
Özellikle köy okullarına hiçbir şekilde yakacak ulaştırılmadığına dikkat çeken Atabay, şöyle devam etti: “Çocukların evlerinden getirdiği tezek ve odunlarla sobalar yakılıyor. Kazan sistemi ve kaloriferli olan okullar ise bu noktada ciddi problemler yaşıyor. Hem kömürün geç gelmesi hem de aşırı kalitesiz olması sağlık problemlerine de neden oluyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bir yazı yazarak, bu sorunun bir an önce çözülmesini istedik. Çünkü ciddi şikayetler gelmeye başladı. Örneğin; Payîzava’da (Gürpınar) ilçesinde en az 60 köy okulundan bahsediliyor. Yine Çaldıran ilçesinde birçok köy okuluna hiç kömür gitmemiş. Van’ın iklimi göz önünde bulundurulduğunda, bırakın o köyde ders işlemeyi orada durmak dahi imkansız.”
MA / Ercan Öksüz