Son yıllarda maliyetlerin artmasıyla alım gücü düşerken, birçok kişi çareyi ikinci el ürünlerde buluyor. Ancak ekonomideki sorunlar ikinci el ürüne ilgiyi artırsa da, bu sektör de maliyet artışlarından nasibini aldı.
İkinci el ayakkabı satışı ve tamiri yapan işletmeler son iki yılda önemli bir ivme yakaladı ama onlar da maliyet artışından şikayetçi. Birçok kişi ise ikinci el almak yerine, eskiyen ayakkabılarını olabildiğince tamir ettirme yoluna gidiyor.
FİYATLAR UÇTU: GEÇEN YIL İLE FARK YÜZDE 200 DOLAYLARINDA
Van’da ayakkabı satan bir mağazanın işletmecisi Sinan Kaçar, fiyatların her geçen gün artığını söylüyor. Kaçar’a göre geçen yılın fiyatları ile bu yılın fiyatları arasındaki fark yüzde 200 dolaylarında: "Geçen sene 250 TL bandında sattığımız ayakkabının en kötüsü şu an 700 TL. Piyasa allak bullak. Geçen yıl ciromuz 5 bin TL iken bu yıl 1000 TL olmuş. Artık ihtiyaca göre alabiliyorlar. İlgi azalmış artık."
İKİNCİ ELDE DE FAHİŞ ARTIŞ VE İŞ KAYBI
Sıfır ayakkabılardaki bu artış karşısında ikinci ele ilgi artmış durumda. Ancak ekonomideki gidişat, fiyatların burada da yükselmesine neden oldu. Geçmişte 50-100 TL bandında olan ikinci el bir ayakkabının fiyatı şu sıralar 1000 TL’ye kadar yükselirken, birçok kişi ikinci eli de alamaz duruma geldi.
Bu durumdan ikinci el ayakkabı satan esnaf da şikayetçi. Zira maliyet karşılanamıyor, fiyat artışından dolayı iş kaybı yaşanıyor. Esnaf, satılan ürünlerin yerine yenisini almakta da zorlanıyor.
'ESKİ MÜŞTERİLERİMİZ İKİNCİ EL ALAMADAN DÖNÜYOR'
İkinci el ayakkabı satan Samet Sağlam, insanların artık bunu bile alamaz duruma geldiğini ve kendilerinin uygun fiyata ürün bulamadığını anlatıyor:
"Biz de eskisi gibi ürün bulamıyor veya uyguna getiremiyoruz. Eskisi gibi müşteri gelmiyor. Milletin alım gücü daha da düşmüş. Eskiden sıfır alamayınca bize geliyorlardı, şimdi bizden de alamıyorlar. Birçok eski müşterimiz geliyor ama alamadan geri dönüyor. İnsanlar bir ayakkabı ile iki sene idare etmeye çalışıyor."
'İKİNCİ ELİ BİZ DE UYGUNA ALAMIYORUZ'
Samet Sağlam, "Nakliye fiyatları yüzde 300 arttı. Kiralar yine öyle. Bu da fiyatlara yansıyor. İki sene önce uyguna alıp uyguna satabiliyorduk ama şu an biz de uyguna alamıyoruz. Bir çuval ayakkabı, eskiden 50-60 TL karşılığında gelirken şimdi fiyatı 600 TL’yi buldu" diyor.
'ÇÖPE ATILMASI GEREKEN AYAKKABILARI TAMİR EDİYORUZ'
Van'da ikinci el almakta zorlananlar, fiyat artışlarından dolayı ayakkabısını tamir ederek olabildiğince uzun süre kullanmak zorunda kalıyor. Ayakkabı tamircileri, çöpe atılması gereken ayakkabıları bile tamir ettiklerini söylüyor.
Tamircilerden Caner Sağlam, "Daha önce müşteriye yetiştiremiyorduk ama şu an bizim işte de sıkıntı var. Enflasyondan biz de nasibimizi alıyoruz. Nakliye ağır ücretlerle yapılıyor. Parçaların fiyatları arttı. İkinci elin de fiyatları arttı. 50-100 TL olan fiyatlar 1000 TL’yi buldu" dedi.
"İkinci eli de alamayan insanlar eldekini tamir yoluna gidiyor. Tamir edilmeyecek, çöpe gidilmesi gereken ayakkabılar geliyor" diyen Sağlam, "Bir taban değiştirdiğinde 200 TL tutuyor. Böyle olunca bunun da maliyeti artıyor" ifadelerini kullanıyor. Sağlam, parça fiyatlarının artması, kira ve diğer giderlerin yükselmesinden dolayı kendilerinin de zorlandığını ve en fazla bir yıl daha dayanabileceklerini ekliyor.
(Artı Gerçek)