Haber: Erhan Akbaş

Van’ın Erciş ilçesinde 23 Ekim 2011'de yaşanan 7,2 büyüklüğündeki deprem Erciş ilçe merkezinde büyük hasara yol açtı. Yaşanan yıkıcı deprem sonrası resmi rakamlara göre 644 kişi yaşamını yitirdi, 4 binden fazla kişi de yaralandı.

Depremde Van ve Erciş'te 30 binden fazla bina yıkıldı, on binlerce konut ise ağır hasar gördü.

Yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği deprem sonrası başlatılan soruşturmalar kapsamında Erciş Belediyesi insanların ölümüne veya bedensel zarara uğramalarına neden olan binaların denetiminde eksik kaldığı, bu binalara inşaat ruhsatı ve oturma izni verdiği gerekçesi ile kusurlu bulunarak 70 milyon lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

İLLER BANKASINDAN GELEN BÜTÇE ESKİ BORÇLARA KESİLDİ

Erciş Belediyesi'nin Türkçe-Kürtçe Tabelası Yenilendi Erciş Belediyesi'nin Türkçe-Kürtçe Tabelası Yenilendi

2014 Yerel seçimleri sonrası belediyeyi AKP’li yönetimden borç batağında devir alan BDP’li yönetim İller Bankası’ndan gelen bütçenin eski borçlara karşılık kasaya girmeden kesilmesi ve hesaplara konulan hacizler nedeniyle deprem tazminatlarını ödeme noktasında yetersiz kaldı.

2016 ile 2019 yılları arasında kayyım idaresine geçen Erciş Belediyesi borç batağına sürüklendi, dönemin kayyımı Mehmet Şirin Yaşar tarafından belediyenin tüm mal varlığı tek tek satıldı, satılamayanlar ise yandaşlara peşkeş çekildi. 2019 yerel seçimleri sonrası göreve gelen HDP’li yönetim belediyeyi 162 milyon lira borçla enkaz halinde devir aldı. Özel bankalardan çekilen krediler ödenmeyen SSK ve vergi borçları nedeniyle iflas noktasına gelen belediye personel maaşlarını ödemekte bile zorlanırken bu tazminatları ödeyecek bir büçte bulamadı.

KAYYIMLAR DEPREM TAZMİNATLARINI ÖDEMEYE YANAŞMADI

Depremin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen deprem tazminatları kayyımlar tarafından da ödenmedi, kayyımlar depremzedeler ile pazarlık masasına oturarak faizin tamamından, ana paranın ise yüzde 40’ından vazgeçmeleri halinde ancak ödeme yapacaklarını söylediler bunu kabul eden bazı depremzedeler haklarının büyük bir kısmından feragat ederek tazminatlarını alırken, kabul etmeyenlerin ise mağduriyeti uzun yıllar devam etti.

DEM’Lİ EŞ BAŞKANLAR BORÇLARI ÖDEMEYE BAŞLADI

31 Mart yerel seçimleri sonrası Erciş Belediyesi’ni kayyımdan devir alan Erciş Belediyesi Eşbaşkanları 13 yıldır ödenmeyen deprem tazminatlarını daha fazla mağduriyete yol açmamak adına ödeme kararı aldı. İller Bankası’ndan gelen bütçenin her ay 2 buçuk milyon lirasını deprem tazminatlarına ayıran eşbaşkanlar şu ana kadar 31 deprem dosyasını ana para ve faizi ile birlikte ödeyerek toplamda deprem mağdurlarına 5 milyon lira ödeme yaptı.

EŞBAŞKAN TEMEL, KİMSEYİ MAĞDUR ETMEYECEĞİZ

Deprem tazminatlarına ilişkin Haber Erciş’e konuşan Eşbaşkan Güler Temel; 2011 yılında yaşanan depremin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen bu tazminatlar şimdiye kadar ödenmedi yurttaşlarımızın mağduriyeti maalesef devam etti. Görevi devir aldığımızda yapmış olduğumuz incelemeler sonrası deprem dosyalarından dolayı alacaklı olan insanlarımızın daha fazla mağdur edilmemesi adına bu borçları ödeme kararı aldık. Belediye olarak şimdiye kadar 31 deprem dosyasını ana para ve faizi ile kesinti yapmadan ödedik, her ay ortalama bu borçları ödemek için 2 buçuk milyon lira bütçe ayırıyoruz, hem kurumun üzerinden bu yükü kaldırmak hem de tüm mağduriyetleri ortadan kaldırmak için elimizden geleni yaparak kısa süre içerisinde bu borçların tamamını ödemeyi planlıyoruz dedi.