Erciş'te silahlı kavga: Bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi ise ağır yaralı Erciş'te silahlı kavga: Bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi ise ağır yaralı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçim çalışmalarının startını verdi. Doğrudan demokrasi anlayışıyla 90 seçim bölgesinde 100 bin delegenin katılımıyla gerçekleştirilen halk oylamasında belirlenen adaylar tanıtım etkinliği ardından çalışmalara başladı. Ön seçimlerde en çok oyu alarak seçilen Erciş Belediyesi Eşbaşkan adayı Güler Temel ile ilçenin temel sorunlarını, ön seçimleri, eşbaşkanlık sistemini ve kayyum tahribatlarını konuştuk.

'ÖN SEÇİM ŞÖLEN HAVASINDA GEÇTİ'

DEM Parti Erciş Belediye Eşbaşkan adayı olan Güler Temel 1991 Erciş doğumlu. Temel, 2019 yerel seçimlerinde Halkların Demokrasi Partisi’nden (HDP) Erciş Belediyesi Meclis üyeliği ve İl Genel Meclis üyeliğine seçildi. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, Van Büyükşehir Belediyesi İmar ve Kadın Komisyonlarında görev aldı. 2020-2022 yılları arasında ise HDP’de Erciş İlçe yöneticiliği yaparak aynı zamanda kadın komisyonlarında görev aldı. 2022-2023’te Arsisa Dil Araştırmaları Kültür Merkezi'nde yöneticilik yapan Temel aynı zamanda doğup büyüdüğü ilçede esnaflık yapıyor.

Temel, konuşmasının başında halk oylamasını değerlendirerek “Şölen havasında geçen ön seçimlere halkımızın ilgisi fazlasıyla yoğundu. Gerek parti üyelerimizde gerek delegelerimizde ön seçime katılım sağlayıp oy kullanan yurtsever halkımızda ciddi bir heyecan vardı. Adaylar halkın dahil olduğu ve iradesini sandığa yansıttığı bir biçimde belirledi” diye konuştu.

'HİZMETTE AYRIMCILIK VARDI'

Bazı mahalleler hizmetten mahrum bırakıldı:

Erciş’in son 10 yıllık yerel yönetim geçmişini değerlendiren Temel, “İlk dönem 2 yıl, ikinci dönemde ise 6 aylık bir sürecin ardından belediyelerimize kayyum atandı; belediye meclislerimiz kayyumlar tarafından feshedildi. Kayyumlarların gelmesiyle birlikte hizmette ayrımcılık da başladı. Bazı mahalleler hizmetten mahrum bıraktı. Yol, su, kanalizasyon ve alt yapı sorunları daha da derinleşti. Belediyelerin etrafı beton bariyerlerle çevrildi ve yerel hizmet binasından çok karakol binası gibi kullanıldı. İnsanlar taleplerini iletmekte sıkıntılar yaşadı. Atanan memurlar halkın sorunlarına kulak vermedi. Halk birçok hizmetten yararlanamadı” dedi.

'TEK TEK İHALE USULÜ ÜLE YANDAŞLARINA SATTI'

Kayyumların Erciş’teki tahribatlarını anlatmayı sürdüren Temel, “Erciş Belediyesi’ne 11 Eylül 2016’da kayyum olarak atanan Mehmet Şirin Yaşar, göreve başladıktan sonra belediyeye ait kamu arazilerini ve iş makinalarını tek tek satışa çıkarttı. Aşağı Işıklı Mahallesi’nde bulunan ve halkın hizmetine sunulması gereken belediyeye ait değerli arsalar ihalelerle satıldı. Bununla yetinmeyen kayyum, o dönem Ercişli bir yurttaşın hibe ettiği araziye yapılmış olan Kasaplar ve Peynirciler Çarşısı’ndaki dükkanları yine tek tek sattı. Satamadıklarını ise binanın işini yapan müteahhit firmaya alacakları karşılığında verdi” dedi.

Temel, kayyumların özel bankalardan yüklü miktarda krediler alarak belediyeyi borç batağına sürüklediğini söyleyerek, “Belediyeye ait kamyon ve kepçelere kadar her şeyi satışa çıkardılar. Satamadıkları araçları diğer kamu kurumlarının kullanımına sunup, arazileri iktidar yanlısı vakıfların kullanımına açtılar” şeklinde konuştu.

'BANKAMATİK MEMURLARI VARDI'

Kayyım, AKP ve MHP’li ilçe başkanlarının çocuklarını, yeğenlerini işe almıştı bu insanlar belediyeye adım atmadan her ay düzenli maaş alıyordu. Hak etmedikleri halde yıllarca kurumdan maaş alan bu kişilerin tespitini yaptıktan sonra işlerine son verdik.

'SEÇMEN SANDIKLARA ULAŞAMADI'

“2014 ve 2019 seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK), özellikle seçmenimizin yoğun olduğu mahallelerde ‘güvenlik’ gerekçesiyle sandıkların taşınmasına dair kararlar aldı” diyen Temel, “YSK siyasi tercihleri belli olan Kürt seçmenin sandığa gitmesini engellemek için seçmenle sandık arasına mesafe koydu. Sandıklar korucuların yoğun olduğu okullara taşınarak halkın silahların gölgesinde oy kullanması amaçlandı. Haliyle seçmenimiz sandıklara ulaşamadığı için oy kullanamadı. Güçlü olduğumuz bölgelerde seçime katılım oranı taşımalardan kaynaklı neredeyse yüzde 65’e düştü” dedi.

İktidarın önümüzdeki yerel seçimlerde de aynı baskı politikalarını uygulamayı amaçladığını belirten Temel, şöyle devam etti: “Partimiz bu konuda önlemlerini alıyor. Sandıkta güçlü bir hareketiz ve Erdîş’de çalışmalarımız bölge bölge devam ediyor. Sonuçları güvence altına alacak bilgi, birikim ve deneyime sahibiz. Önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de halkımızın oylarına sahip çıkıp kayyumları geldikleri yere geri göndereceğiz.”

'HALKIN TALEPLERİNİ DİNLİYECEĞİZ'

Temel, belediyeleri kayyumlardan aldıktan sonra ilk işlerinin halka ayrım gözetmeksizin hizmet sunmak olacağını söyleyerek, “Tüm seçilen arkadaşlarımızla birlikte halkın taleplerini dinleyip, şehrin röntgenini çekip, aciliyet gerektiren sorunları çözecek sonrası için ise planlı bir şekilde projelerimizi gerçekleştireceğiz” dedi.

'KADIN ÇALIŞMALARIMIZI BÜYÜTECEĞİZ'

Gerçekleştirmeyi planladıkları kadın çalışmalarını da anlatan Temel, “İlk olarak kadına yönelik psikolojik destek ve kadın sağlığı danışma birimlerimizi açarak aktif hale getireceğiz. Kadın kooperatifçiliğinin desteklenmesi için çalışmalar yürüteceğiz. Kadınların özel spor aktivitelerini yapması için spor alanları oluşturacağız. Meslek edinme merkezleri kurup yüz yüze ve online eğitimler vererek kadınların kendilerine uygun iş kollarını belirlemeleri için destek sağlayacağız. Dijital okur-yazarlık için kadınların teknolojik yetkinliklerini artırmaya yönelik eğitimler düzenleyeceğiz. Kadın emeğini görünür kılmak için yerel pazar alanları oluşturarak sürdürülebilir ekonomik kalkınma projelerini hayata geçireceğiz. Eril zihniyet tarafından hayatın nesnesi olarak görülen kadınlara elimizden gelen tüm desteği sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

'ÖZGÜR EŞ YAŞAMIN ÖN KOŞULU'

Eşbaşkanlık sisteminin önemine de değinen Temel, “Özgür eş yaşamı inşa etmenin ön koşulu olan eşbaşkanlık, aynı zamanda siyasetin erkek egemenliğinde olduğu algısını yerle bir eden sistemin adıdır. Kadınla erkeğin eşit temsiliyetinin yanı sıra demokratik yönetimlerin kendisiyle birlikte tüm yönetim mekanizmalarını da harekete geçiren, kararları ortak alan, bunun yatay örgütlenme modelini oluşturan ve toplumun dinamiklerini karar süreçlerine katarak bir hizmet açığa çıkarmayı hedefleyen bir sistemdir. Mor çizgimiz olan eşbaşkanlık sistemimize dayalı eşitliğe, demokratik yapılaşmaya, her farklılığın kendisini var etmesine, geleceğini ve ortak yaşamı kurmasına katkı sağlayacak bir şekilde çalışacağız ve bu modelle birlikte kazanıp birlikte yöneteceğiz” şeklinde konuştu.

'HALKIMIZA HİZMET ETMEK İSTİYORUZ'

Son olarak 31 Mart yerel seçimleri için çağrıda bulunan Temel, “Halkın ön seçim ile belirlenen eşbaşkan adayları olarak özelde kadınlara, gençlere, genelde ise tüm halklarımıza çağrımızdır: gelin birlikte, ayrım gözetmeksizin mücadele edip belediyelerimizi kayyumlardan kurtaralım. Hep birlikte bu hukuksuz uygulamalara sandıkta cevap verelim. Gün birlik günüdür; kenetlenip mücadeleyi ve dayanışmayı büyütelim. Çok işimiz var ama vaktimiz sınırlı; kaybedecek zamanımız yok. Çalışmak, halkımıza hizmet etmek için belirlenen belediye meclis üyesi arkadaşlarımızla çalışmalarımızı büyütüp gasp edilen belediyelerimizi tekrardan geri alarak kıymetli halkımıza hizmet etmek istiyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)