ERCİŞ HABER- Bir kitabede sözü edilen ve tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan endemik Erciş üzümleri yanlış politikalar sonucu neredeyse bitme noktasına getirildi. Urartu Kralı Menua'nın; “Menua İşpinioğlu Tanrı Haldi için bu asma üzüm bağlarını diktirdi. Her kim ki, bu asmalara zarar verse Tanrı Haldi, Tanrı Teşuuba, Tanrı Şivini ve bütün tanrılar onu güneş altına kavursun" yazısının bulunduğu bölgede artık üzüm bağları giderek yok oluyor. Geçmiş yıllarda Erciş üzümünden daha çok şarap ve pekmez yapılırken, bağların giderek azalmasıyla bugün üzümler sadece manav tezgahlarında satılıyor. 

SUSUZLUKTAN KURUDU

Bayramlı (Aksraf) Mahallesi'nde 37 yıldır üzüm yetiştiriciliği yapan 64 yaşındaki Fikri Demir, üzüm bağlarının giderek yok oluşunu üzüntüyle izliyor. Üzüm yetiştiriciliğin çok zahmetli bir iş olduğunu söyleyen Demir, en büyük sıkıntılarının ise su yokluğu olduğunu belirtiyor. Erçiş Kaymakamlığı'na onlarca kez üzüm bağlarına su getirmesi için başvuru yaptıklarını ancak yanıt alamadıklarını söyleyen Demir, kooperatif ya da fabrika kurulması durumunda üzüm yetiştiricilerinin sayısının artacağını belirterek, “Diğer köylerde bulunan üzüm bağları su sıkıntısından dolayı yok oldu" dedi.

DEVLET SÖZÜNÜ TUTMADI

Erciş Belediyesi'nden hizmet atağı: 28 mahalle kilitli parke taşı ile kaplanacak Erciş Belediyesi'nden hizmet atağı: 28 mahalle kilitli parke taşı ile kaplanacak

Köylüler olarak bir araya gelerek sulama kanalları yaptıkları ancak bunun yeterli olmadığını söyleyen Demir, devletin kendilerine verilen sözleri yerine getirmediğini vurguladı.