Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Muş Devlet Hastanesi’nde görevli Van'ın Erciş ilçesi nüfusuna kayıtlı Doktor Mustafa Salğın’ın ağır çalışma koşulları üzerine intihar girişiminde bulunduğu iddiasını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Hasköy Devlet Hastanesi’nde görevli iken koronavirüs salgını nedeniyle Muş Devlet Hastanesi’ne geçici görevlendirilen Van'ın Erciş ilçesi nufusuna kayıtlı Dr. Mustafa Salğın’ın intihar girişiminde bulunmasını Meclis gündemine taşıdı.

Yoğun bakımda olduğu belirtilen Dr. Mustafa Salğın'ın durumuna ilişkin HDP'li Coşkun’un, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Sağlık emekçileri uzun saatler boyunca yoğun bir şekilde çalıştırılmakta, salgın döneminin gereksinimi olan dinlenme olanakları kısıtlanmakta, mesai saatleri uzamakta, temaslı sağlık emekçileri ve hatta pozitif sağlık emekçileri çalışmaya devam etmektedir” denildi.

‘KORUYUCU ÖNLEMLER YETERSİZ’

Salgınla mücadele eden sağlık emekçilerini koruyucu önlemlerin yetersiz olduğuna dikkat çekilen önergede, “Bu koşullara bağlı olarak birçok sağlık emekçisi istifa etmekte veya emekliye ayrılmaktadır. Salgın süreci psikolojik olarak en çok sağlık emekçilerini etkilemiştir” diye belirtildi.

Erciş'te görevli polis memuru evinde ölü bulundu Erciş'te görevli polis memuru evinde ölü bulundu

Muş Devlet Hastanesi’nde görev yapan Dr. Mustafa Salğın’ın 3 Eylül’de önce bileklerini kestiği, daha sonra apartmanın 4’üncü katından atlayarak intihar girişiminde bulunduğu paylaşılan önergede, “Salğın, o tarihten bu yana yoğun bakımda yaşam mücadelesi vermektedir” denildi.  

Önergede, hastanelerde az sayıda sağlık emekçisi ile hizmet verildiği ve KHK’yle ihraç edilen sağlık emekçilerinin yeniden göreve alınması için yapılan çağrıların karşılıksız kaldığı kaydedildi.  

Türkiye’den Suriye’ye doktor gönderildiğine değinilen önergede, “Muş’ta çalışma koşullarına dayanamayarak intihar ettiği iddia edilen Dr. Mustafa Salğın’ın da çalışmakta olduğu ve az sayıda doktorun bulunduğu Muş ve Hasköy devlet hastanelerinden de Suriye’ye doktor gönderildiği bilgiler arasındadır” ifadelerine yer verildi.  

Önergede şu sorulara yer verildi: 

“* Bakanlığınız çalışma koşullarından kaynaklı intihar ettiği iddia edilen Dr. Mustafa Salğın’ın durumundan haberdar mıdır?

* Muş Devlet Hastanesi’nde Covid-19 nedeniyle geçici göreve çağrılan kaç sağlık çalışanı bulunmaktadır?

* Pandemi sürecinde Türkiye genelinde kaç doktor intihar girişiminde bulunmuştur?

* Muş il genelinde toplam kaç sağlık emekçisi Covid-19 servislerinde çalışmaktadır? Toplam kaç sağlık emekçisi enfekte olmuş, kaçı yaşamını bu nedenle yitirmiştir?

* Mart ayından bu yana kaç sağlık personeli Suriye’ye gönderilmiştir?

* Sağlık emekçilerinin Suriye’ye gönderilme gerekçeleri nelerdir? Suriye’ye doktor gönderilmesi Bakanlığınızın emriyle mi gerçekleşmektedir?

* Muş İl Sağlık Müdürlüğü’nün il genelinde Covid-19 rakamlarını paylaşmaması Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Muş genelinde kaç Covid-19 vakası bulunmakta, kaçı evde, kaçı yoğun bakımda tedavi edilmektedir? Bu nedenle kaç hasta yaşamını yitirmiştir?

* Sağlık emekçilerinin yaşama ve çalışma koşullarını iyileştiren hizmet politikaları üretmeyi planlıyor musunuz?

* Atamasının yapılmasını bekleyen ve ihraç edilen sağlık emekçilerinin bu süreçte atama ve göreve iadeleri ile ilgili herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?”