8 Mart çalışmaları kapsamında HDP ilçe örgütü HDP Van Milletvekili Muazez Orhan ve HDP Erciş belediye eşbaşkan adayı Yıldız Çetin yanı sıra bir çok kadının katılımı ile HDP ilçe binasında kadın buluşması gerçekleştirildi. Program bir dakikalık saygı duruşu ile başlarken, sık sık kadınlar tarafından ‘Biji berxwedana zindanan, Biji berxwedana Leylayê’ sloganları atıldı.

DİBA KESKİN'İN MEKTUBU OKUNDU

Program, tutuklu bulunan Belediye Eşbaşkan Diba Keskin’in kadınlara gönderdiği mektubun okunması ile başladı. Diba Keskin, Leyla Güven ve zindanlarda ki direnişi selamlayarak mektubunda şunlara yer verdi;” 8 Mart ruhunu her yere taşımak ve kadın temsiliyeti biz kadınların en büyük sorumluluklarındandır. Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün öncülüğünü Leyla Güven arkadaşımız yapmaktadır. Sizin şahsınızda Leyla Güven yoldaşımızın direnişini selamlıyor ve yolun yol sözünü söz belleyip o yolda hep birlikte omuz omuza yürüyeceğimize olan inançla Leyla Güven şahsında bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyorum. “ Dedi.

'LEYLA GÜVEN'İN DİRENİŞİNİN ÖNÜNDE SAYGI İLE EĞİLİYORUZ'

Ardından konuşan HDP Erciş ilçe eşbaşkan adayı Yıldız Çetin, kadınların yaşamın her alanından olduğunu söyleyerek, tehditler ve tasfiye girişimlerinin kadın mücadelesini bitiremeyeceğini belirtti. Çetin, ”Biz kadınlar kendi rengimizle, zılgıtlarımızla ve direnişimizle her yerde bütün meydanlarda olmaya devam edeceğiz. Bugün Leyla Güven’in Açlık grevinin 115. Gününde. Leyla Güven’in talebi biz kadınların talebidir. Leyla Güven bugün bütün Kürt kadınlarının sesi oldu. Leyla Güven'nin direnişinin önünde saygı ile eğiliyoruz.” Dedi.

'KADINLARDAN KORKTUKLARI İÇİN BÖYLE YAKLAŞIYORLAR'

Çetin, kayyım politikalarına değinerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü;” Kayyım atandı ilk icraatları kadın kazanımlarını bertaraf etmek ve kadınları işten çıkartmak oldu. Kendi yasalarında tanımadıkları kadın eşbaşkanları ama hiçbir ayrım gözetmeden her iki Eşbaşkana eşit davranarak yargılamayı unuttular ve kendileri ile çeliştiler. Ama daha düne kadar eşbaşkanlık sistemini tanımıyordunuz ve kadınları kabul görmüyordunuz. Ama yargılamaya gelince şefaf ve eşit bir şekilde yaklaştınız. Burada şu açığa çıkıyor ki biz kadınlardan korktukları için böyle yaklaşıyorlar. Bizi sindirme politikaları ile geri adım attırabileceklerini düşünüyorlar. Bizler kadın kolları ile kadın kotası ile ama bugün ise kadın temsiliyeti ile her alandayız. Kadın temsiliyetini her yerde açığa çıkartıyoruz. Eşbaşkanlık sistemi çok kolay kazanılan bir kazanım değil. Kadınların yıllarca hem sisteme, hem erkeğe, hem topluma karşı verdiği bir mücadelenin sonucudur. Bedeli ne olursa olsun, biz kadınlar asla haklı mücadelemizden ne geri adım atacağız ne de yıldırmalarına müsaade edeceğiz. Tehditler savurup duruyorlar. Bizi bireysel olarak mağdur edebilirler, bizi tutuklayabilirler ama bizim haklı mücadelemiz devam edecektir. Bu halkın mücadelesi sonuna kadar devam edecektir. Sizlere söz veriyoruz ki bu mücadelemizden bir an olsun vazgeçmeyeceğiz. “ Dedi.

'LEYLA GÜVENİN TALEBİ İNSANİ BİR HAKTIR'

Erciş'te silahlı kavga; 1 Ölü, 3 yaralı! Erciş'te silahlı kavga; 1 Ölü, 3 yaralı!

Daha sonra konuşan HDP Van Milletvekili Muazez Orhan da Leyla Güven’in eylemini selamlayarak şöyle konuştu;” Leyla Güven’in eylemi 115. Gününe girdi. Leyla Güven’in eylemini saygı ile selamlıyor ve diyoruz ki, talebi talebimizdir. Leyla Güven eylemini doğru okumak ve doğru anlamlandırabilmek gerekir. Leyla Güven’in talebi insani bir haktır. Dünyanın hiçbir yerinde şuanda İmralı da uygulanan tecrit sistemi yoktur. Leyla bu eylemiyle Türkiye halklarını barışa davet etmiştir. Bu hukuksuzluğun son bulması için bedenini açlığa yatırmıştır. Devletin hukuki sorumluluğunu yerine getirmesi için cezaevlerinde bu eylem büyümüş ve büyümektedir. Bizler zindanlarda şahadet haberleri almak istemiyorsak zindan direnişine ses olmalıyız. Leyla Güven bu meşru talebi yerine getirilmeli ve biz kadınlara Leyla Güven’e ses olmalıyız. 8 Marta Leyla Güven ruhuyla yürümeliyiz.” Dedi.

Program kadınlara karanfil dağıtımı ve kadınların çektiği halaylar ile son buldu.