HABER MERKEZİ- ERHAN AKBAŞ; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliğine HDP Van Millet Vekili Bedia Özgökçe Ertan HDP Erciş ilçe Eş Başkanları Sakir Asıl, Hicran Kandemir DBP ilçe Eş Başkanları Mustafa Sağlam, Hatice Yıldız, Erciş Belediyesi meclis üyeleri,MKM’den sanatçıların yanı sıra çok sayıda rengarenk yöresel kıyafetleri ile kadın katıldı.

Saygı  duruşu ve slayt gösterisinin ardından kadınlar günü etkinliğinde açılış konuşmasını yapan DBP Erciş ilçe Eş Başkanı Hatice Yıldız,  8 Mart dünya kadınlarının örgütlenme ve eşit yaşam için yaptığı mücadelesinin simgesi olduğunu ifade ederek, “Dünyanın her şehrinde,her yerinde kadının mücadele özgürleşme dayanışma günüdür.Ancak Türkiye’de yaşayan kadınların durumu ortadadır, Kadınlarımızın bir kısmı şiddete, acıya, tacize, tecavüze, sömürüye maruz kalınıyor. Kadın bedeni üzerinden rant elde ediliyor ve bu kadına yönelik işkenceyi yapan kişilere ceza verilmiyor.” ifadelerini kullandı.

Ardından Erciş Belediyesi Meclis üyesi Gülay Yılmaz; Sincan Cezaevinde tutuklu bulunan Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin ve HDP Erciş ilçe Eş Başkanı Seval Çadırcı’nın göndermiş olduğu kutlama mesajı okundu.

Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin, mektubunda ” Saygıdeğer kadınlar hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyor ayrı ayrı hepinizi kucaklıyorum. Değerli kadınlar kadın katliamlarından kadına karşı her türlü şiddetin, tacizin,tecavüzün yine en değerlilerimiz olan geleceğimizin ötesi çocuklarımıza karşı geliştirilen istismarların faillerinin ayyuka günlerde bugün olduğu gibi yaşamın her alanında ve 8 Mart alanlarında sesimize ses yüreğimizdeki duyguların tercümanı olmaya devam edeceğiz.  Sizden ayrı 8 mart coşkusunu daha farklı mekanlarda geçiriyorum ve bunun yarattığı burukluğu taşıyor olsam da coşkunuza  coşku,sesinize ses olduğumu tüm inancımla ve yüreğimle bilmenizi istiyorum nerede olursak olalım yarınları, onurlu bir barışın karşılanması demokratik ortamların yaratılması en önemlisi de özgür günlerin yeniden ışık olması için mücadelemiz soluksuz devam edecektir. Bu duygularımla hepinizin kadınlar gününü kutluyorum” .

Ardından HDP Van Millet Vekili Bedia Özgökçe Ertan yapmış olduğu konuşmada, ” 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü kutluyorum öncelikle sizlerin bu coşkulu iradesi karşısında saygıyla eğiliyorum” sözleri ile başladığı konuşmasında ” 2 buçuk yıldır tutuklu olan Belediye Eş Başkanı Diba Keskin’i diğer tutuklu olan belediye meclis üyelerimizi, parti yöneticisi olan arkadaşlarımızı ve millet vekili arkadaşlarımızın hepsini saygıyla selamlıyorum.” dedi.

KADINLAR GÜNÜ OHAL BASKISI ALTINDA KUTLANIYOR

Ertan; OHAL baskısı ve yasakları altındaki ikinci 8 Mart’tayız, bugün Son 2 buçuk yıldır bizlere yönelik politik söylemlerimize yönelik çok ağır saldırılar altındayız. 5 binden fazla arkadaşımız tutuklu, bugün baktığımızda 10 binlerce arkadaşımız yargı baskısı altındadır bu tutuklama ve baskı furyası sistematik olarak hareketimize, siyasal düşüncemize, sahip olduğumuz değerlere yöneliktir. Bizler Kürt halkının değerlerini, Halkların eşitliğini, kardeşliğini, barış söylemlerimizi dillendirdikçe siyasal harekatımıza yönelik baskılar büyüdü arttıkça arttı çünkü bu söylemler Türkiye kamuoyunda çok geniş yankılar buldu ve barış yoğurdunun mayası tuttu tabiri caizse bizler barış dedik, barıştan başka bir söz etmedik bugün barış sözümüze dahi davalar açılıyor, barış söylemimiz dahi düşmanlaştırılıyor. ” diye konuştu.

Erciş'te silahlı kavga; 1 Ölü, 3 yaralı! Erciş'te silahlı kavga; 1 Ölü, 3 yaralı!

“Dünyanın hiç bir yerinde barış, güzellik, eşitlik, adalet suç olarak karşılanmaz olsa olsa bu değerler insanlığın, adaletin en masum en temel insanların değerleridir ve biz bu düşüncelerle insanlığın yanında olduk” diyerek konuşmasını sürdüren Özgökçe, ” kadın, erkek eşitliği konusunda en bariz göstergeleri kamuoyuna anlattık kadından belediye başkanı da olur dedik, kadından milletvekilide olur dedik kadınlarla siyasal alanda karar alabiliriz dedik ve biz bunu gösterdik. Partimizin bütün yapısı eşitlik temelide dayalıdır çünkü toplumun yarısını oluşturan kadınlar eşit olmadığı müddetçe cins kıyımı devam edecektir.

İSTİSMARCILAR DEĞİL GAZETECİLER YARGILANIYOR

Erciş’te yakın zamanda okullarda gözlerimizin önünde onlarca çocuğumuzun tacize ve istismara maruz kaldığını öğrendik bu olayı açığa çıkartıp üstüne gitmek için veri sunan tarafsız haber yapan daha doğrusu haberciliğin gereğini yapan arkadaşlarımız ilçede günlerce hedef gösterildi. Öncelikli olarak o rezaletin, o sapıklığın ceza almasını sağlaması gerekenler sapıkları korudular ama bu olayı açığa çıkaranları cezalandırdılar. Bu olayı açığa çıkaran Gazeteciler İdris Yılmaz ve Erhan Akbaş bugün baktığımızda yaptıkları haberlerden dolayı yargılanıyor.

Basın mensubu arkadaşlarımız bu olayı açığa çıkartıp üstüne gittikleri için, kamuoyu yarattıkları için sorumluların ve o sapıkların yargılanması için ellerinden geleni yaptılar ama diğer o mekanizmalar yargı mekanizması öncelikle üzerine düşeni yapmadı tam aksine haberi ortaya çıkaran arkadaşlarımızın yargılanmasını sağladı.Türkiye’de taciz, tecavüz, istismar, ölümlerde eğer mağdur olan kadın ise bunu yapanlar sorgulanmıyor, yargılanmıyor hatta üstelik üstüne ödül gibi cezalar sapık ve katillere veriliyor bu yapı toplumumuzu çürüten bir yapıdır bizler bu yapıya karşı durduk bundan sonrada durmaya devam edeceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kadınlar günü etkinliği konuşmaların ardından çekilen halaylarla son buldu.