Van’ın Erciş ilçesinde belediyenin kayyımın denetimine girmesi sonrası belediye yönetiminin eleştirilere yönelik tahammülsüzlüğü devam ediyor. İlk olarak gazetecileri hedef alan kayyım yönetimi, bu sefer de sosyal medya paylaşımından dolayı bir esnafın iş yerini mühürleyerek kapatmak istedi.

İlçenin Van Yolu Caddesinde devam eden çalışmalara dikkat çeken bir paylaşımda bulunan esnaf “Birde diyorsunuz Erciş Belediyesi  çalışmıyor çalışmıyor ama çalıştırıyor Van yolu caddesini Ankara Büyük şehir belediyesi yapıyor” ifadelerini kullandığı için E.K ismli esnaf paylaşımda konum belirttiği ve iş yeri tabelası gözüktüğü için hedef haline geldi.

Kayyım yönetimi tarafından esnafın işyeri kaçak olduğu gerekçesi ile mühürlenmek istendi.

Yaptığı paylaşım sonrası ceza kesileceği tehditlerine maruz kaldığını ve bu yüzden işyerini başka bir şahısa devir ettiğini ifade eden esnaf E.K., işyerinin kaçak olmadığını elindeki vergi tabelası ile belgeleyerek ,“Maruz kaldığımız bu olay Türkiye’nin hiçbir yerinde görülmemiştir dedi.Biz burada bir deprem yaşadık. Depremin ardından burada yüzlerce esnaf mağdur oldu. Bu nedenden ilçenin yeniden yapılanacağı umudu ile ilçede esnafın yüzde 80’nin ruhsatı yok. Ruhsatı olan esnafta geçici ruhsat taşıyor” ifadelerine yer vererek, yapılanın hukuksuz olduğunu dile getirdi.

Kaçakçılık ile suçlanana esnafın dükkanı zabıta tarafından mühürlenmek istendi

Sosyal medyada, “Birde diyorsunuz Erciş Belediyesi çalışmıyor. Çalışmıyor ama çalıştırıyor, Van yolu caddesini Ankara Büyük şehir belediyesi yapıyor” ifadelerini yer aldığı bir paylaşımı gören kayyım yardımcısı Cuma Şahin İlk olarak E.K., isimli esnafı gazeteci olan arkadaşına şikayet etti.

Gazeteci  Erhan Akbaş ile mesajlaşma yoluyla iletişime geçen Kayyım Yardımcısı Cuma Şahin, paylaşımı E.K.’nın yaptığını ve sildirmesini talep etti.  Akbaş ile Şahin arasında yapılan mesajlaşmada, E.K.’nın paylaşımı kaldırmaması iş yerine müdahale edileceği mesajı vererek ,zaten arkadaşın “kaçak saat'te satıyor belgesiz” ifadesini kullandığı iddia edildi.

Baskılar artarak devam etti

 Şahin’in yaptığı uyarı sonrası E.K.’nın iş yerinin takibe alındığı ifade edilerek jet hızı ile E.K.’nın Van Yolu Caddesinde bulunan işyerine 27.06.2017 tarihinde asayiş ve zabıta ekipleri gönderilerek çeşitli denetimlerde maruz bırakıldığı ifade edildi. Yapılan denetimlerde  iş yerinin “kaçak” olduğu gerekçesi ile tutanak tutulduğunu ifade eden E.K., kendisine yönelik baskıların dinmediğini ifade ederek bu günde iş yerine gelen zabıtalar tarafından  mühürlenerek kapatılmak istendiğini belirtti. 

‘İş yerimi devir etmek zorunda kaldım’

Maruz kaldığı baskılar sonrası işyerini başka bir şahısa devir ettiğini ifade eden esnaf E.K., işyerinin kaçak olmadığını elindeki vergi levhasını  göstererek belgelese de asayiş ekiplerini ikna edemediğini ifade etti. E.K.,” Keyfi ceza yazmak için ceza cıksın diye  27.06.2017 tarihinde iş yerinin yeni  sahibinin adına tutanak tutarak SSK'sız çalışan olarak gösterdiler. İş yeri ile ilgili hazırlanan asılsız iddialarla hazırlanan tutanağı zorla bize imzalatmak istediler ama imzalamadık. Vergi dairesi müdürü aynı zamanda Kayyım Yardımcısı olan Cuma Şahin çıkmış beni kaçakçılık ile suçluyor zabıta ve polis tarafından yapılan denetimde kacak saat sattığını tespit ettik diyor. "Soruyorum kendisine madem kaçak saat satıyordum tespit ettin neden o kaçak saatlere el koymadı polis ve zabıta yoktu çünki hepsi garantili türkiyenin en iyi markaları  eleştirdim diye beni kaçakçılıkla suçluyor devletin ona vermiş olduğu yetkiyi kendi kişisel kin ve nefreti uğruna kullanıp insanların ekmeği ile oynuyor dedi"

Maruz kaldığımız bu olay Türkiye’nin hiçbir yerinde görülmemiştir. Biz burada bir deprem yaşadık. Depremin ardından burada yüzlerce esnaf mağdur oldu. Bu nedenden ilçenin yeniden yapılanacağı umudu ile ilçede esnafın yüzde 80’nin ruhsatı yok. Ruhsatı olan esnaflarda zaten geçici ruhsat taşıyor bu durumdan bütün yetkililerin haberi var” dedi. 

‘Paylaşımda hakaret yok’

Yapılan paylaşımda kimsenin hedef gösterilmediği aynı zamanda hakaret edilmediğini aktaran E.K., “Dükkanımız şehrin en işlek caddesi olan Van Yolu Caddesi üzerinde bulunuyor yapmış olduğum paylaşımda ben kimseye hakaret etmedim paylaşımda sadece konum belirtip ve dükkan tabelam gözüktüğü için hedef haline geldim. Bu yapılanlar haksızlıktır devlet bu görevlileri halka hizmet etsinler diye belediyede görevlendirdi. Gidip esnafların dükkanını kapatın, ekmekleri ile oynayın demedi . Ben suç işlediysem suçumun cezasını çekmeye razıyım. 

Erciş’te bir kişi yol kenarında ölü bulundu! Erciş’te bir kişi yol kenarında ölü bulundu!

Ama devletin bizi yönetmesi için görevlendirdiği yetkililer, devletin imkanlarını eleştirilere tahammül etmediklerinden dolayı baskı yaparak kullanıyorsa, bunun adı haksızlıktır,zulümdür bu konuda da devlet görevini yapmalıdır ”

Zabıtalar gazeteciler ile karşılaşınca geri adım attı

Gazetecileri dükkanda bulunduğu anda içeriye ellerinde mühür ve tutanaklarla giren zabıtalar gazetecilere bizi neden çekiyorsunuz işimizi yapıyoruz dükkanı boşaltın mühürleyip gideceğiz dediler. Çekime devam eden gazetecilerden rahatsız olan zabıta ekipleri belediye ile yaptıkları telefon görüşmesi sonrası dükkandan ayrılarak eksik evrak var onu alıp gelip mühürleyeceğiz dedikten sonra araçlarına binerek gittiler.

‘Mühürlemedik uyardık’

Konu hakkında telefonla görüştüğümüz Kayyım yardımcısı Cuma Şahin, iş yerini mühürlemeye gelen zabıta ekiplerinin gazetecileri gördükten sonra geri adım atmasına rağmen,  şu ifadelere yer verdi. 

“Yaptığımız her şey hukuki zeminde yapılmaktadır. İlgili esnafa evraklarını tamamlaması için gün tanıdık biz dükkanını mühürlemek için zabıta göndermedik” dedi.