HABER MERKEZİ- İDRİS YILMAZ/ ERHAN AKBAŞ:Erciş’te doğum polikliniğine kendi ayakları ile giden fakat daha sonra yaşamını yitiren Hazer Birdal’ın kardeşi Fidan Acer,  kardeşinin ölümüne doktor ihmalinin yol açtığını iddia etti.  Acer, kardeşinin doğumuna henüz 20 gün kaldığını belirterek, bunu doktora söylemesine rağmen doktorun, “ buraya gelen ya öyle yada böyle çıkar” dediğini öne sürdü.

Van’ın Erciş ilçesinde kanama şikayeti üzerine Devlet Hastanesine giden 4 çocuk annesi Hazer Birdal (34) doktorun ve ebelerin kötü, aynı zamanda keyfi muamelesi sonucu yaşamını yitirdiği iddia edildi. Konu ile ilgili Gazete Yaşam’a konuşan ve  Birdal’in yanında refakatçi olan kız kardeşi Fidan Acer’in ifadeleri  iddiaları doğrular nitelikte. Acer, kız kardeşinin doğumuna günler kaldığını bu durumu doktora söylemesine rağmen doktorun kendisini dinlemek yerine tepki gösterdiğini ifade etti. Acer, “doğumuna 20 gün kalan kız kardeşimi kurbanlık koyun gibi aralarına aldılar. Etraf kanlar içindeydi. Doktor beni dinleseydi kız kardeşim ölmeyecekti” ifadesi ile yaşananları dehşet verici ifadelerle anlattı.

Doktor: buraya giren öyle yada böyle çıkar!

Kız kardeşi Hazer Birdal’ın hafif kanama şikayeti üzerine Erciş Devlet Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine gittiğini, ilk müdahaleden sonra kanamasının durduğunu ifade eden Fidan Acer, ”kardeşimin yaşadığı kanamayı doktora tekrar anlattım. Doğumuna 20 gün kaldığını ve şu anda kanamasının olmadığını söyledim. Doktor ablamı bir süre muayene ettikten sonra doktora, ‘ciddi bir durum varsa Van’a götürebiliriz.Yada yoksa eve götürüp gününü bekleyelim’ dedim. Benim ifadelerime karşın doktor, ‘ Gerek yok buraya giren öyle yada böyle çıkar’ cevabı verdi. Bunun üzerine ben kız kardeşimin doğumuna daha 20 gün kaldığını ve eve götürmek istediğimi söyledim. Doktor beni dinlemeyerek kız kardeşimi doğum haneye aldı.”

‘Kardeşim kanlar içindeydi!’

Kız kardeşinin kendi rızaları dışında doğumhaneye alındığını ifade eden Acer,” Beni kardeşimin yanına almadılar.  Ben dışarıda beklerken iki saat sonra beni çağırdılar.  Kardeşimin doğum yaptığını söylediler. Ben kardeşimin yanına gittiğimde kardeşim kanlar içindeydi. İnanılmaz bir manzara ile karşılaştım. Oradaki ebelerin yüzüne bile kan sıçramıştı. Bir an doğumhaneyi kasaphaneye benzettim. Etraf kanlı bezlerle doluydu.  Kardeşim çaresiz bir şekilde gözlerimin içine baktı ve sonra baygın düştü.”

Doğumhanede çıplak işkence

Doğum yapan kadınların üzerinde hiç bir şey olmadığını bununla birlikte hasta mahremiyetinin ayaklar altına alındığına tanık olduğunu ifade eden Acer, ”kadınların üzerinde bir şey yoktu. Koridorda bütün kadınlar anadan doğma çıplaktı” dedi. Acer, burada kardeşine baktığını kardeşinin, yorgun bir bakışla tekrar kendisine baktıktan sonra bayıldığını ifade ederek, “Ben artık kardeşimin öldüğüne inandım. Ve orada düşüp bayıldım. Benim bayılmam sonrası kardeşimi tekrar ameliyata alarak bizden habersiz rahmini almışlardı. Yapılan ameliyat sonrası kardeşimin yaşamasından umudunu kesen doktor kardeşimi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp  Fakültesine kaldırıldı. Burada ne yapıldıysa kardeşim hayata dönmedi. Kardeşim bebeği ile birlikte kasten öldürüldü” dedi.

‘İç organları parçalanmış’

Hazer Birdal’ın eniştesi olduğunu ifade eden Ramazan Acar, Birdal’ın Van’a sevk edildiği sırada yanında olduğunu ifade ederek, “ Van’da yapılan müdahale sonrası yetkili bir doktor çıkıp bize açıklama yaptı. Dedi ki; ‘bu hasta Erciş’te parça halinde bize gönderildi. Bu hasta Erciş’te bir kez ölmüş fakat kalp masajı ile hayata döndürmüşler. Bu nedenden beynine oksijen gitmediği için bu gün yaşasa da felçli olarak yaşar buna hazır olun’ dedi. Ardından sabah bir profesör hastamızı ziyaret ettikten sonra bize açıklama yaptı. Profesör: ‘ Hastanın bağırsakları ve bazı iç organları karnına yapılan aşırı baskı nedeni ile patlamış ve kangrene dönüşmüş. Aynı zamanda yapılmaması gereken Sünni sancı ilacı verilmiş’ dedi. Burada birçok bağırsağı ameliyatla alındı”

‘Bizim gibi 3 kişi daha mağdur oldu’

Erciş Devlet Hastanesi Doğum Poliknikliği’nin kendileri gibi 3 kadın hastayı daha mağdur ettiğini ifade eden Acer, “yine doğum şikayeti üzerine gelen bir gelini aynı tedavi yöntemi ile bebeği ile  öldürdüler. Bir başka kadının ise bebeği öldü kendisi halen Van’da yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyor. Yetkililer artık bu durumu görsünler. Biz konu hakkında suç duyurusunda bulunduk. Umarım yargı insan hayatını önemseyecek bir karara imza atar ve artık başka kadınlar ölmez” dedi.

‘Konu hakkında soruşturma başlattık’

Konu ile ilgili görüştüğümüz Erciş Devlet Hastanesi Baş Hekim Yardımcısı, Doktor Erol Dayanğaç, konu hakkında açıklama yetkisine sahip olmadıklarını ifade ederek, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve soruşturma sonucunu beklediklerini ifade etti.

Hezer Birdal’ın  Erciş Devlet Hastanesinde sıra beklerken son çektirdiği fotoğrafı.

Erciş Belediyesi, 13 yıldır ödenmeyen deprem tazminatlarını ödemeye başladı Erciş Belediyesi, 13 yıldır ödenmeyen deprem tazminatlarını ödemeye başladı