Türkiye'de seçmenler, 31 Mart 2019 mahalli idareler seçimleri için oy verme işlemi ve 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gitti. Seçmenler Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlıkları belirledi.

31 Mart yerel seçimlerinde Van’ın en büyük ikinci ilçesi olan Erciş'te 343 sandıkta, 98 bin 807 kayıtlı seçmen Erciş ilçesinin yeni belediye başkanını belirledi. Erciş’te 24 Haziran Genel Seçimlerinde ilçede taşıma ve birleştirmelerden dolayı toplamda 292 sandıkta oy kullanılmıştı.Yüksek Seçim Kurulunun yayınlamış olduğu yeni listede ise Erciş’in sandık sayısı 343 oldu.

Son olarak gerçekleştirilen 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde HDP 42 bin 265 oy alırken, AKP ise 26 bin 045 oy aldı. HDP %56, AKP %34 oranında oy almıştı.

31 MART ERCİŞ İÇİN SEÇİM SONUÇLARI

Erciş'te sandıktan çıkan sonuçlara göre, İlçede 31 Mart yerel seçimlerinin kazananı Halkların Demokratik Partisi (HDP) oldu.Buna göre HDP Erciş Belediyesi Eş Başkanları Yıldız Çetin ve Mahmut Pala seçildi.Oy oranları tabloda görüldüğü şekilde;

Erciş'teki oy sayma işlemi sabah saatlerine kadar sürdü. Sonucun netleşmesi üzerine  ilçeyi kazanan HDP'nin Eşbaşkanları Yıldız Çetin ve Mahmut Pala, gece boyunca seçim bürosunun önünden ayrılmayan binlerce kişiyi selamladı. Halka teşekkür eden Pala ve Çetin, belediyeyi birlikte yöneteceklerinin sözünü yineledi. 

Sevinç gösterilerinin sürdüğü ilçede, cadde ve sokakları dolduran binler, HDP lehine sloganlar atarak, zaferi kutluyor. 

Erciş Belediyesi, kilit parke taş ve kaldırım onarım çalışmalarına devam ediyor Erciş Belediyesi, kilit parke taş ve kaldırım onarım çalışmalarına devam ediyor

VAN'DA HDP'NİN KAZANDIĞI YERLER

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları: Bedia Özgökçe Ertan - Mustafa Avcı

Başkale: Erkan Acar – Şengül Polat

Çaldıran: Leyla Atsak – Faruk Demir

Edremit: Gülcan Kaçmaz Sayyiğit – Medeni Özer 

İpekyolu: Azim Yacan – Şehzade Kurt

Muradiye: Yılmaz Şalan – Leyla Balkan

Özalp: Yakup Yalmaç – Dilan Örenci

Saray: Caziye Duman – Şahabettin Bilmez

Tuşba: Yılmaz Berki – Ayşe Minaz

Erciş: Yıldız Çetin - Mahmut Pala

VAN'DA AKP'NİN ALDIĞI İLÇELER

Gürpınar: Hayrullah Tanış

Çatak : Abdurrahman Şeylan

Bahçesaray : Meki Arvas

Gevaş : Murat Sezer

ERCİŞ'TE AÇILAN SANDIKLARDAN BAZILARI

İlçe de yüzde yüzü açılan sandıklardan bazıları şu şekilde;