Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce "Katil", "Darbeci" dediği Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi, Erdoğan'la görüşmek üzere Türkiye'ye geldi. Ankara Esenboğa Havaalanı'na inen Mısır Devlet Başkanı Sisi'yi Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara Valisi Vasip Şahin tarafından karşılandı.

Esenboğa Havalimanı Şeref Salonu'nda bir süre görüşen Erdoğan ve Sisi, daha sonra aynı makam aracıyla Beştepe'de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti. Sisi için Cumhurbaşkanlığı Saray'ında resmî karşılama töreni yapıldı.

RESMÎ KARŞILAMA TÖRENİ

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin tören kıtasını selamlamasından sonra iki lider, heyetlerini birbirlerine takdim etti. Fotoğraf çekimi sonrası resmi karşılama töreni sona ererken Erdoğan ve Sisi, baş başa görüşmeye başladı. Daha sonra liderler Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına başkanlık edecek. Görüşme ve toplantıların ardından Sisi ve Erdoğan'ın ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmî akşam yemeği yenecek.

Bahçeli görüşmesine de katılmıştı: Alaattin Çakıcı’ya yakın isim silahlı saldırıda öldürüldü! Bahçeli görüşmesine de katılmıştı: Alaattin Çakıcı’ya yakın isim silahlı saldırıda öldürüldü!

 ERDOĞAN 'DARBECİ SİSİ' DEMİŞTİ

2011 yılındaki halk ayaklanmasının ardından diktatör Mübarek devrilmiş, Müslüman Kardeşler hareketinden Muhammed Mursi, başkan seçilmişti. Mursi, darbe ile devrildikten sonra yerini Abdülfettah es-Sisi almıştı. Müslüman Kardeşlerin devrilmesinin ardından Mısır'la ilişkileri kesen Erdoğan yönetimi, Sisi’yi her fırsatta "darbeci" diyerek hedef aldı. Erdoğan'ın "Darbeci", "Katil" diyerek 10 yıl ilişkileri kestiği Mısır Devlet Başkanı Sisi ile gündeminde Doğu Akdeniz'deki enerji paylaşımı, Gazze ve Libya’nın yer alıyor. Mısır'la ticari ilişkiler kapsamında ikili 14 Şubat buluşmasında ticaret hacmini 5 yılda 15 milyar dolara çıkarmak istediklerini açıklamıştı. Mersin-İskenderiye Ro-Ro seferlerinin tekrar başlatılması da görüşme konuları arasında.

Sisi'nin Türkiye ziyaretini 4 Eylül'de yapacağı 22 Ağustos'ta basına yansımış olsa da Türk makamlarından salı gününe kadar resmî bir açıklama gelmemişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, dün yaptığı açıklamayla Sisi'nin ziyaretini doğrulamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Şubat 2024'te Mısır'ın başkenti Kahire'ye gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan Ortak Bildiri uyarınca yeniden yapılandırılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısı, iki liderin başkanlığında gerçekleştirilecek.

Konsey toplantısında, Türkiye-Mısır ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirilecek, ikili işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik gelecek dönemde atılabilecek müşterek adımlar ele alınacak.