Van'ın 175 bin nüfusuyla en kalabalık ikinci ilçesi olan Erciş'te seçim hazırlıkları büyük bir coşkuyla devam ediyor. 30 Mart 2014 seçimlerinde ilçedeki oyların yüzde 49'unu alan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) belediyeye kazanmış ve Belediye Eşbaşkanlığına Diba Keskin ile Abdurrahman Çağan seçilmişti. 14 Ekim 2015 tarihinde tutuklanan Keskin'e Erciş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 13 yıl 9 ay hapis, 29 Nisan 2016 yılında tutuklanan diğer eşbaşkan Çağan'a ise yine 13 yıl hapis cezası verilmişti. 11 Eylül 2016 yılında Erciş Belediyesi'ne kayyum atanırken, Erciş Belediyesine kayyum olarak atanan Mehmet Şirin Yaşar, 4 Ocak 2019 tarihinde İçişleri Bakanlığınca açığa alınmıştı. 

'GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'

31 Mart seçimlerinde eşbaşkan adaylarını belirleyen HDP, daha önce Gürpınar Belediyesi eşbaşkanlığı yapan Yıldız Çetin ile görevinden ihraç edilen eğitimci Mahmut Pala'yı aday gösterdi. Eşbaşkan adayları Çetin ve Pala Erciş'i yüksek bir oy oranı ile kazanacaklarını söyledi. 20 gündür aralıksız seçim çalışmaları yürüttüklerini belirten Çetin, halkın HDP adaylarına büyük bir ilgi gösterdiğini dile getirdi. Daha önce AKP'ye oy veren insanlar artık HDP'ye oy vereceğini ifade eden Çetin, halkın kayyum politikasına büyük bir tepki gösterdiğini ve bu tepkinin sandıkta kendisini göstereceğini kaydetti. Kayyum politikalarının gaspçı bir politika olduğunu vurgulayan Çetin, “Bu sistem bir devlet sistemi. İnsanların hem siteme hem kayyuma büyük bir öfkesi var. Bütün belediyelerde olduğu gibi de bu belediye de borç batağında ve belediyeye ait tüm mal varlıkları satıldı. Kayyum bu ilçede herhangi bir çalışma yapmadı ve yaptığı her şey de yandaşlara peşkeş çekildi. Erciş Belediyesi Eşbaşkanlarımız Diba Keskin ve Abdurrahman Çağan ilçede çok önemli çalışmalar yaptılar ancak kayyum politikasıyla arkadaşlarımız tutuklanarak belediyemiz gasp edildi. Erciş Belediyesi’ne gelen kayyum ilk işe hedefi kadın kurumlarını kapatmak oldu. Bunlar kadınlardan korktuğu için bunları yapıyor. Ama ne yaparlarsa yapsınlar bize geri attım attırmayacaklar" dedi. 

'BELEDİYEYİ KARAKOL OLMAKTAN ÇIKARACAĞIZ'

Erciş’te her gün gözaltı ve tutuklamaların olduğunu sözlerine ekleyen Çetin, “İlçede uyguladıkları sindirme politikaları sonuç vermeyecektir. Bunca baskıya rağmen aday tanıtımımız bir miting havasında geçti. Yine halk toplantılarımız çok iyi geçiyor. Demek ki gözaltılar herhangi bir sonuç vermiyor. Bizler de seçimi kazanarak arkadaşlarımızın yarıda bıraktığı projelerini tamamlayacağız. Biz özelikle kadın kazanımlarına çok önem vereceğiz. Kadın bakış açısıyla bu kenti yeniden inşa edeceğiz. İlk işimiz belediyeyi karakol olmaktan çıkarmaktır. Yapacağımız her işi halkımız ile birlikte yapacağız. Herkesin belediye eşbaşkanları olacağız" diye belirtti.

İlçede coşkulu bir seçim havası olduğunu, bu coşkunun da sandığa yansıyacağını anlatan Çetin, "Çok güzel bir sonuç alacağımızdan eminiz. Biz AKP iktidarına 1 Nisan şakası yapacağız. Bütün illerde tablo böyle görünüyor. Bu kayyum politikalarına halkımız gereken cevabı verecektir” diye konuştu. 

'KAYYUM BELEDİYEYİ TALAN ETTİ'

Seçim çalışmalarını büyük bir coşkuyla sürdürdüklerini anlatan eşbaşkan adayı Mahmut Pala da, kayyum atanan Erciş Belediyesi'nin talan edildiğini söyledi. Pala, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyenin bütün mal varlığını satan bir anlayış var. 2014 yılı öncesinde 185 milyon borçla devir aldığımız belediyenin tüm borçları ödenmişti. Belediyeye kayyum atandığında kasada 16 milyon TL vardı. Ancak kayyum hem kasayı sıfırladı hem de belediyenin tüm mal varlıklarını sattı." Halka asla yanlış yapmayacaklarını ifade eden Pala, alacakları tüm kararları halkla birlikte alacaklarını vurguladı. İlçede altyapı, yol, su ve gibi birçok sorunun olduğunu belirten Pala, tüm farklılıkları gözüne alarak ilçeyi hak ettiği noktaya taşıyacaklarını dile getirdi. 

‘BİZİM İSTEDİĞİMİZ İKTİDAR DEĞİL HİZMETTİR’

Erciş Belediyesi, kayyım döneminde çift maaş alan 3 isim hakkında işlem başlattı Erciş Belediyesi, kayyım döneminde çift maaş alan 3 isim hakkında işlem başlattı

Erciş’e "Yeşil Erciş" kimliğini yeniden kazandıracaklarını sözlerine ekleyen Pala, şunları dile getirdi: “Bütün halklar ile birlikte hareket edip yeni bir yaşam kurmanın mücadelesini vereceğiz. Bunu yaparken kimseyi kimseden ayrıt etmeden yapacağız. Şehrimizde yaşanan insanlar ile birlikte yaşayıp birlikte güzel yarınlar kuracağız. Bizim istediğimiz iktidar değil hizmettir. Biz ideolojimizin gerçeklerini uygularsak çok şey başarabiliriz. İlçedeki en büyük projemiz birlikte yaşama projesi olacaktır. Kentlerin sorunları elbette çözülür ama önemli olan insanların birbirleriyle yaşama anlayışını geliştirmektir. Biz Erciş'te seçimin HDP açısından çok olumlu sonuçlar çıkaracağına inanıyorum. Halkımız mutlaka kazanacaktır." 

İLGİLİ HABERLER