Günümüz modern dünyasında sıcak ev yemeklerinin yerini hazır yiyecekler almış, kurulan sofralarda ailecek yemek yemenin yerini ayak üstü atıştırmalar almış durumdadır. Bu durum ne yazık ki insanlara fastfood dediğimiz hazır yemek alışkanlığını kazandırmıştır.
Sayılabilecek pek çok sebeple birlikte başlayan alışkanlıklar sonuç olarak insanları hazır gıdalara yönlendirmiştir. Bizler her ne kadar sağlıklı olduğunu ileri sürsek de uzmanlar tarafından sağlıksız olduğu kanıtlanmış birçok besin belki de şuanda mutfağımızda bulunmaya devam ediyor.
Yanlış yöntemlerle pişirilmiş, katkı maddeleri kullanılmış, trans yağa maruz kalmış yiyecek-içecekler kanser ve obezite başta olmak üzere çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Duyunca inanmak istemeyeceğiniz bu sağlıksız besinleri belki de çöpe atma vakti çoktan gelmiştir. O zaman evinize sokmamanız gereken besinler nelerdir gelin birlikte bakalım...
Evinize Sokmamanız Gereken Besinler Nelerdir?
Kapıdan içeri bile almamamız gereken gıdalar çocuk, genç ve yaşlılarda ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Eğer bu sağlıksız besinleri çok fazla tüketen birisiyseniz en kısa süre içinde doktora başvurmanız da fayda var diyebiliriz...
1. Margarin
Yemeklerin olmazsa olmazı margarin, içinde barındırdığı zararlı bileşenler nedeniyle tehlike saçmaktadır. Son dönemlerde margarinin sağlığa zararları konusunda uyarı niteliğinde pek çok haberde gündeme gelmiştir. Margarin;
· Bağışıklık sisteminin çalışma sistemini bozar
· Koroner kalp hastalığı riskini artırır
· Kötü kolesterolü yükseltip iyi kolesterolü düşürerek kolesterol dengesini bozar
· Kanser olma riskini artırır
· Şeker hastalarına tavsiye edilmez çünkü şeker dengesini bozar
· Kanser olma riskini artırır.
2. Et-Tavuk Bulyonlar
Tehlike saçan bir diğer besin türü ise hiç şüphesiz bulyonlardır! Et ve tavuk bulyonlar yemeklere küçük bir parça katıldığında bile büyük bir lezzet vermektedir. Ancak bilinmelidir ki bu lezzet artışını MSG, yani mono sodyum gluatamat sağlamaktadır ve bu bileşenin vücuda zararı oldukça fazladır. MSG;
· Aşırı kullanımda sinir hücrelerine zarar verir
· Vücutta yağ birikmesine neden olarak; obezite, diyabet ve karaciğer hasarına neden olur
· İnsülin miktarında artışa neden olur
· Merkezi sinir sistemine zarar vererek; Epilepsi, Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıklarına neden olur. Hamilelerin bu dönemde bulyonlardan mutlaka uzak durması tavsiye ediliyor.
3. Evinize Sokmamanız Gereken Besinler: İşlenmiş Etler
Evinize sokmamanız gereken besinler nelerdir deyince listenin başını işlenmiş etler çekiyor diyebiliriz. Öyle ki işlenerek paketlenmiş sucuk, salam, sosis, pastırma gibi tüm et çeşitleri nitrat isimli zararlı katkı maddesini içerir. Nitrat;
· Mide asidinin artmasına neden olur
· Kanser riskini artırır
· Tansiyonu yükseltir
· Kalp hastalıklarına neden olur
· Tip 2 diyabet riskini artırır
· Yüksek kalorili olması obezite hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Obezite ise diğer hastalıklara davetiye çıkarmaktadır
· Bağırsakların normal seyrinde çalışmasını engeller.
Bu sebeple işlenmiş etlerinde düzenli olarak tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
4. Noodle
Son zamanların popüler yiyeceklerinden olan noodle, maalesef evinize sokmamanız gereken besinler arasında yer alıyor. Özellikle gençler tarafından daha çok tüketilen bu besin hızlı hazırlanması nedeniyle de sıkça tercih edilmektedir. İçerisinde TBHQ gibi zararlı koruyucu katkı maddeleri bulunur. Buda sindirim sırasında vücuda zarar vermektedir.
Güney Kore’de yapılan bir deneyde düzenli olarak noodle tüketen kişilerin; kalp rahatsızlığı, felç ve diyabet gibi hastalıklara yakalandığı belirlendi. Ayrıca uzmanlar tarafından yapılan açıklamada metabolik sendroma girenlerin enerji kontrolünü sağlayamadıkları bu sebeple yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol ile mücadele ettiği açıklanmıştır.
5. Hazır Çorbalar
Hazır çorbalarda tıpkı noodle gibi sık tüketilmesi tavsiye edilmeyen gıdalar arasındadır.
Diğer paketli gıdalarda olduğu gibi hazır çorbalarda içerisinde TBHQ isimli kimyasal koruyucu katkı maddesi barındırmaktadır. Bununla birlikte Monosodyum gluatamat isimli bağımlılık yapan bileşen içermektedir. Her ne kadar sıcak içimli ve kolay hazırlanan bir öğün olarak görülse de ev yapımı çorbaların tüketilmesi daha çok tavsiye edilmektedir.
6. Cipsler
Sağlıklı beslenmenin pekte mümkün olmadığı günümüz dünyasında cipsler insanlarda bağımlılık yapmış durumda!
Cips ve benzeri pek çok atıştırmalık bol yağda kızartılarak hazırlanmaktır. Büyük işletmelerde kullanılan yağlar değiştirilmediği için hem besin değerini düşürmekte hem de hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle cips çeşitleri zararlı yiyecekler grubundadır.
Bunlar ve daha fazla