Fırında Kıymalı Patlıcan Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet bostan patlıcanı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak İçin;
- Sıvı yağ
Kıymalı İç Harcı İçin;
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 adet soğan
- 300g kıyma
- 5 diş sarımsak
- 4 adet sivri biber
- 2 adet domates
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber (silme)
- 1 çay kaşığı pul biber (silme)
Salçalı Sos İçin;
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı sıcak su
Üzeri için;
- Dilimlenmiş domates
- Yeşil Biber
- Patlıcanları alacalı soyun ve 1 parmak genişliğinde olacak şekilde dilimleyin. Acılığının çıkması için 15 dakika kadar tuzlu suda bekletin.
- Ardından patlıcanları sudan alın ve kağıt havlu ile kurulayın.
- Tavaya alıp kızdırdığınız sıvı yağda önlü arkalı kızartın ve havlu kağıda alın.
- Kıymalı sosu için tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ alarak küçük kesilmiş soğanı pembeleşene kadar kavurun.
- Daha sonra kıymayı ilave edin, kıymanın rengi dönene kadar kavurmaya devam edin.
- Kıymanın rengi döndükten sonra sarımsak, küçük doğranmış biber ve domatesleri ilave edin ve 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.
- Son olarak baharatlarını da ekleyerek domatesler suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
- Patlıcanları fırın kabına dizin ve üzerine kaşıkla ortası çukur olacak şekilde hafifçe bastırın.
- İç harcından üzerlerine koyun. 2-3 kaşık alacaktır. Patlıcanın boyutuna göre ayarlayabilirsiniz.
- Daha sonra 2 su bardağı sıcak suda ezmiş olduğunuz 1 yemek kaşığı salçayı fırın kabına gezdirerek aktarın.
- Üzerini isteğinize göre süsleyebilirsiniz. Ben domates dilimleri ve biberlerle süsledim.
- 180 derecede ısıttığınız fırında biber ve domates kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
Fırında Kıymalı Patlıcan Tarifi Püf Noktaları Nelerdir?
- Alacalı soyduğunuz patlıcanları isteğe bağlı olarak 15 dakika kadar tuzlu suda bekletebilir ve acısının çıkmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra güzel bir şekilde durulamalı ve kurulamalısınız.
- Yemeğinizin baharatlarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Kızarttığınız patlıcanları kağıt havlu üzerine alarak fazla yağının süzülmesini sağlayabilirsiniz.
Fırında Kıymalı Patlıcan Yanına Ne Gider?
- Patlıcan musakkanızın yanına bulgur pilavı yapabilirsiniz.
- Fırında makarna ya da soslu makarna yapabilirsiniz.
- Erişteli pirinç pilavı yapmayı tercih edebilirsiniz.
- Cacık ya dasalata eşliğinde yemeğinizi yiyebilirsiniz.
Fırında Kıymalı Patlıcan Kaç Kalori?
- 100 gramında 67 kcal kalori değerindedir.
- 1 Porsiyon (Orta) yani 205 gramlık miktarında kıymalı patlıcan 138 kalori bulunmaktadır.
Fırında Kıymalı Patlıcan Tarifi İçin Kullanılan Araç Gereçler
- Kesme tahtası
- Bıçak
- Kızartma tavası
- Maşa
- Tava
- Tahta kaşık
- Borcam
- Kase