İsrail'in Gazze'de 7 Ekim'den beri aralıksız sürdürdüğü saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 23 binin üzerine çıkarken, 58 binden fazla yaralı arasında da bir "ampute çocuklar nesli" ortaya çıkıyor. UNICEF açıklamasına göre üçüncü ayını dolduran savaşta her gün en az 10 çocuğun bir veya iki bacağı ampute edildi, 7 Ekim'den beri ampute edilen çocukların sayısı 1000'i geçti. Reuters ajansına konuşan Gazzeli sağlık yetkilileri ise bu verinin savaşın sadece ilk iki ayı için geçerli olduğunu, sayının o tarihten beri yükseldiğini anlattı. Bir doktor, tek bir gecede altı amputasyon ameliyatı yaptığını anlattı.

KEMİKLERİ HÂLÂ BÜYÜYOR

Artı Gerçek'te yer alan habere göre; Ameliyatların çocuklara anestezi uygulanmaksızın gerçekleştiriliyor, tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle ameliyat sonrası antibiyotik de verilemiyor. Dahası, bu çocukların kemiklerinin büyüme çağında olması nedeniyle yetişkinlik çağına eriştiklerinde çok sayıda yeni ameliyat yaptırmış olması gerekiyor.

'ÇOCUKLARIN YARALANMA İHTİMALİ DAHA YÜKSEK'

Dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Gazze'yi 7 Ekim'den beri havadan ayrım gözetmeksizin bombalayan İsrail'in saldırılarında, yaralananların sayısı 58 bin 926'ya yükselmiş durumda. Yaralıların dörtte birinin çocuk olduğu belirtilirken, Save The Children örgütünün Filistin direktörü Jason Lee çocukların ağır yaralanmaya özellikle açık olduğunu vurguladı:

"Boyunları ve gövdeleri daha zayıf, dolayısıyla beyin hasarı daha kolay oluşabiliyor. Kafatasları henüz tam olarak oluşmamış ve az gelişmiş kasları daha az koruma sağlıyor. Dolayısıyla, görünürde bir yaralanma olmasa bile, bir patlamanın karın bölgelerindeki organları parçalama ihtimali daha yüksek."

'EN DENEYİMLİ DOKTORLAR İÇİN BİLE ZOR'

Lee, "Çocukların bu kadar acı çektiğini görmek, onları tedavi edecek veya acıyı hafifletecek ekipman ve ilaca sahip olmamak en deneyimli profesyoneller için bile çok fazla" dedi.

Reuters ajansının görüştüğü doktorlar da, çocukların büyümeye devam eden kemiklerinin amputasyon sonrası özellikle ihtiyaç duyduğu tedavi ile bakımın Gazze'de çöken sağlık sisteminde sağlanamayacağını vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü de geçen haftaki açıklamasında, Gazze Şeridi'ndeki 36 hastaneden sadece 13'ünün, gönderilen yakıt ve tıbbi malzemeye dayalı olarak kısmen hizmet verdiğini belirtmişti. Bölgenin güneyindeki dokuz hastanenin kapasitelerinin üç katına ulaşan bir yoğunluk yaşadığı, dahası Gazze'de sağlık çalışanlarının sayısının da savaş öncesi dönemin yüzde 30'una düştüğü vurgulanmıştı.

'KURTARDIĞIMIZI SANDIĞIMIZ UZUVLARIN DA AMPUTE EDİLMESİ GEREKECEK'

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Örgütü'nden Dr. Chris Hook, Reuters kötü hijyen koşulları ve ilaç eksikliği nedeniyle de uzun vadede daha fazla amputasyon beklediğini söyledi: "Kurtarılmış görünen pek çok uzuv gelecekte amputasyon gerektirecek. Amputasyon yaptığımız veya kurtarıldığını düşündüğümüz uzuvlara sahip pek çok kişi de, uzun vadeli sonuçlardan dolayı ölebilir."

Hook, birçok hastanın Refah'taki MSF kliniğinde enfeksiyon şikâyetiyle geri geldiğini ekledi.

ABD’den Ortadoğu’ya bir askeri sevkiyat daha! ABD’den Ortadoğu’ya bir askeri sevkiyat daha!

'HASTANEDE SİNEKLER UÇUYOR'

Reuters muhabirinin kötü hijyen koşullarından dolayı sinekler uçtuğunu belirttiği Avrupa Hastanesi'nden hemşire Wafa Hamdan da, protez sağlayamamaları bir yana ağrı kesici miktarının azaldığını söyledi.

Öte yandan, İsrail'in tahliye rotalarını bombalaması ve yaralı Fiilsitinlileri bile kontrol noktalarında bekletmesi, birçok çocuğun hastanelere çok geç yetiştirilmesi anlamına geliyor. Yetkililer, yaralanmasından ancak günler sonra hastaneye götürülebilen çocukları ampute etmekten başka bir şans olmadığını söylüyor.

Öyle ki, UNICEF sözcüsü James Elder, bir çocuğun askeri kontrol noktalarındaki gecikmelerden dolayı bir otobüste üç gün tutulduğunu ve yaralanan sol bacağının çürümeye başladığını söylemişti. İsrail ordusu ise olayın inceleneceğini belirtmekle yetinmişti.