Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre, 2024’ün Ocak-Temmuz döneminde kapanan şirket sayısı 14 bin 828’e ulaştı. Ekonomik koşulların giderek kötüleşmesi, küçük esnafı da derinden etkiledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) verilerine göre, bu dönemde 51 bin 55 esnaf kepenk indirmek zorunda kaldı. Ayrıca, Ocak-Temmuz döneminde karşılıksız çek sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 oranında artış gösterdi.

EKONOMİK DURGUNLUK
BirĞün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre, ekonomik durgunluğun artmasıyla birlikte birçok işletme finansal zorluklarla baş edemeyip kapanma kararı aldı. TOBB verilerine göre, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 42,9 artışla 2 bin 889 şirket kapandı. Geçen yılın Temmuz ayına kıyasla kapanan şirket sayısı yüzde 39,8 arttı. Ancak, aynı dönemde kurulan şirket sayısı sadece yüzde 4,2 artış gösterdi.

2024’ün Ocak-Temmuz döneminde kapanan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,3 artarak 14 bin 828’e ulaştı. 2023’te ise bu sayı 11 bin 559’du. Temmuz ayında kapanan şirketler arasında en fazla etkilenen sektörler toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, imalat ve inşaat oldu. Bu ay içerisinde kapanan ticari işletmelerin büyük bir kısmı da yine bu sektörlerden geldi.

EN ÇOK İNŞAAT VE TEKSTİL SEKTÖRÜ ETKİLENDİ
Konkordato ilan eden şirket sayısı da artış gösterdi. Ocak-Temmuz döneminde 788 şirket konkordato ilan ederken, özellikle inşaat, tekstil ve akaryakıt sektörleri bu durumu en çok yaşayan sektörler arasında yer aldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Belediyelere haciz işlemi başlatacağız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Belediyelere haciz işlemi başlatacağız

Karşılıksız çek sayısındaki artış ise dikkat çekici boyutlara ulaştı. Ocak-Temmuz döneminde bankalara ibraz edilen, 17 bin kişiye ait 146 bin çekin toplam tutarı 90 milyar TL’yi buldu. Bu dönemde karşılıksız işlemi yapılan 9 bin 638 kişiye ait 12,7 milyar TL tutarındaki 23 bin çek ise sonradan ödendi.