HABER MERKEZİ-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in Milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmamasına tepki gösteren HDP Erciş Örgütü bir basın toplantısı düzenledi.

HDP Erciş ilçe binasında düzenlenen basın toplantısına HDP Erciş ilçe Eş Başkanları Şakir Asıl, Hicran Kandemir, DBP Erciş ilçe Eş Başkanı Hatice Yıldız ve parti Yöneticileri katıldı.

Basın toplantısında konuşan HDP Erciş ilçe Eş Başkanı Şakir Asıl “Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanıyken tutuklanıp Diyarbakır cezaevine gönderilen Sayın Leyla Güven, 24 Haziran seçimlerinde Hakkâri’den Halkların Demokratik Partisi milletvekili olarak seçilmiş olmasına rağmen halen cezaevindedir” dedi.

Asıl “ 29 Haziran’da mahkemece Leyla Güven hakkında milletvekilliği dokunulmazlığını kazandığı gerekçesiyle oy birliği ile tahliye kararı verilmiş ancak Güven daha cezaevinden çıkmadan savcılığın tahliye kararına itirazı üzerine, hakkında tekrar tutuklama kararı verilmiştir.

Erciş'te görevli polis memuru evinde ölü bulundu Erciş'te görevli polis memuru evinde ölü bulundu

Leyla Güven için 11 Temmuz tarihli duruşmasında da tahliye kararı çıkmamış: 29 Haziran’da oy birliği ile tahliye kararı veren mahkeme heyeti başkanı ve bir üye hakimi izinli oldukları gerekçesiyle duruşmaya katılmamışlardır. Duruşmada tahliye kararı çıkmamış bir sonraki duruşma 4 Kasım 2018 tarihine ertelenmiştir”

Milletvekili Leyla Güven’in tutukluluk hali Anayasanın 83. Maddesinin 2. Fıkrasına açıkça aykırılık teşkil etmektedir.söz konusu madde “ seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, meclisin kararı olmadıkça tutulamaz,sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” bulunan tartışmasız hükme rağmen mahkeme AKP Saray iktidarının talimatı doğrultusunda tutukluluğun devamı yönünde karar vermiştir diye konuştu.

Açıklamasının devamında Eş Başkan Asıl “Türkiye halklarına dayatılan acıya, ölüme, gözyaşı ve tutuklamalara karşı 24 Haziran gecesi, halklar demokratik siyaset seçeneğini tercih ettiğini ortaya koymuş, iradesini açığa çıkarmıştır. Bugün iktidarın da yapması gereken bu seçeneğin önünü tıkamak değil, aksine açmaktır.Leyla Güven Hakkari halkının, tüm kadınların ve milyonların iradesidir” bir an önce serbest bırakılmalıdır dedi.