İpekyolu İlçesinde bir otelde düzenlenen proje tanıtım toplantısına HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP İl Eş Başkanları Yadişen Karabulak, DBP İl Eş Başkanları Ayla Tarhan, Van Milletvekilleri Muazzez Orhan, Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları Bedia Özgökçe, Mustafa Avcı, İpekyolu Belediye Eş Başkan Adayları Şehzade Kurt, Azim Yacan, DTK Temsilcileri, TJA Aktivistleri, STK Temsilcileri, HDP PM Üyesi Yunus Parim ile DBP-HDP İlçe Örgütleri katıldı.
Proje tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan İpekyolu HDP İlçe Eş Başkanı Bahattin Karaman, konuşmasına Leyla Güven ve diğer tutsakların açlık grevi direnişini selamlayarak başladı. Sabah saatlerinde yaşamına son veren Ayten Beçet’in mücadelesinin takipçi olmak sözünü veren Karaman, 316 bin olan İpekyolu’nun günlük insan sirkülasyonunun günlük 600 bine ulaştığına vurgu yaptı.İlçe Eş Başkanı Öznur Bartın ise, İpekyolu’nun Van’ın için öneminden söz ederek, Van’ın en kalabalık ilçesi olduğuna dikkat çekti.
Ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Türkiye’nin ekonomik, siyasi ve toplumsal olarak çok ciddi sorunlar yaşadığını ifade etti. Bu sorunların yeni bir demokrasi ve yerel demokrasi ile aşılabileceğini kaydeden Temelli, yerel demokrasi, radikal demokrasi ile seçimlere gittiklerini söyledi.
'BÜTÜN ÜLKEDE YENİ BİR DEĞİŞİM RÜZGARI ESTİRECEĞİZ'
Temelli ,Demokratik Ulus, Demokratik Cumhuriyet olarak adlandırdığımız radikal demokrasi ile bu girdaptan çıkarız. Siyaseti tam da bur adan kuruyoruz. Buna dair inancımızın nasıl bir yerel yönetim anlayışı ile yola devam edeceğini işte bu çalışmalar ortaya koyuyor. Kayyumları süpürüp atacağız, sadece süpürüp atmakla kalmayacağız, yerel demokrasi anlayışımızı da var edeceğiz. Bugün iktidar, AKP-MHP bloğu sürekli toplumu ayrıştırmakta ve ülkeyi bölmektedir. Bizde burada toplumu birlikte yaşamaya davet eden bir yerel demokrasiyi inşa ediyoruz. Geçmişten gelen deneyimlerimizle toplumcu demokrasi diyoruz. Herkesin karar mekanizmalarına katıldığı, kendini ve kentini yöneten bir anlayışla hareket ediyoruz. Eşitlikçi, kadın mücadelesinin vücut bulmasıdır yerel demokrasi… Emeğin kentinin yaratılması ve ekolojik toplumun hayata geçirilmesidir.” Diye konuştu.
Bugün kentleri yıkan ve ayrıştıranlara karşı bütünleştiren ve bütün kentleri birleştiren bir yaşamı var edeceklerini kaydeden Temelli, “ Bugün herkesin ortaklaştığı amasız, fakatsız, herkesin aynı şeyi ifade ediyor. O da ekonomidir ve herkes bu ekonomi yönetiminden rahatsız. İşte bizde buradan yola çıktık. Seçimlere çok az bir süre kaldı. 31 Mart’ta bir çok kentimizin bu yeni bir sürece çok önemli bir adım attığını göreceğiz. Sadece kayyımlardan kurtulmakla kalmayacağız, daha fazla belediye kazanmakla kalmayacağız. Batıda AKP-MHP bloğunu geriletmekle kalmayacağız, bütün ülkede yeni bir değişim rüzgarı estireceğiz. İnsanlarımız böyle gelmiş, böyle gitmesin istiyorlar. Geçmişten bu yana gelen mücadelemizi 31 Mart’ta sandıklara taşıyacağız. Bizler bu gücümüzü Leyla Güven, Nasır ve bugün yaşamını yitiren Ayten’den alıyoruz. Acımız ne kadar büyük olursa olsun bütün halklara söz vermiyoruz. Bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.
ADAYLAR PROJELERİNİ AÇIKLADI
Proje tanıtımında konuşan İpekyolu Eş Başkan Adayı Şehzade Kurt, şeffaf bir belediyecilik anlayışıyla yeni bir yerel yaşamı inşa edeceklerini kaydetti.Eş Başkan Adayı Azim Yacan ise, yaptıkları tüm çalışmaların toplumun faydalanacağı hizmet olacağını, kaydetti. Yanlış politikalarla toplumun üretimden koparıldığını kaydeden, bu yüzden acil eylem planı uygulayacaklarını ve kooperatifçiliği geliştireceklerini vurguladı.
Yapılan konuşmaların ardından Eş Başkan Kurt ve Yacan Projelerini tanıttı:
1 ŞİDDET HARİTASI ÇIKARILACAK
Kadınlara dönük yapılan her türlü şiddet araştırılacak ve en kısa zamanda belediyenin tüm imkânları seferber edilip bir şiddet haritası çıkarılacak. Alo şiddet hattı etkinleştirilecek, kentin her yerine kademeli şekilde yapılacak olan ilk adım istasyonları kurulacak
2 YOKSULLUK HARİTASI ÇIKARILACAK
İlçemizde ikamet eden yoksulların tespitini sağlayacak, yapılacak her türlü yardımın yerinde, faydalı ve anlamını bulması sağlanacaktır.
3 KADIN YAŞAM MERKEZİ İNŞA EDİLECEK
Şiddetin uygulanma şekline bakılmaksızın, sosyal, psikolojik, ekonomik vb. şiddetin hukuki desteklerin zamanında, etkin ve çözüm odaklı bir yaklaşımla esas alınacağı Kadın Yaşam Merkezi inşasına hemen başlanacak.
4 KOOPERATİFÇİLİK AĞLARI OLUŞTURULACAK.
Uzun yıllar köy boşaltmaları, merkeze göçe zorlama gibi bilinçli şekilde uygulanan yanlış politikalarla kişiler üretimden koparıldı. Bu yanlış politikalarla kentimiz yoksullukta 80’inci sıraya kadar geriletilmiştir. Zengin topraklarımızda oluşturulan bu yoksulluğu giderecek acil eylem planı da tüm dünyada uygulanıp büyük başarılar elde edilmiş olan kooperatifçiliğin geliştirilmesidir. Bu projemizle; kentimizde üretime dönük teşvikler sağlanacak, istihdam oluşturulacak, yerel ekonomi güçlendirilecek, sürdürülebilir iş üretimi sağlanacak, katılımcılık teşvik edilecektir. Belediye olarak bünyemizde ilçemizin üretim potansiyeli, sosyoekonomik durum, saha etütlerini yapacak ekipler oluşturulacak, kooperatifçilikte koordinatör görevi üstleneceğiz.
5 KADIN ÖĞRENCİ YURDU
Yarım asırlık bir tarihe sahip üniversitemizde okuyan öğrencilerin barınma sorunları hala giderilmiş değil. Bölgeden kentimize gelecek öğrenci sayısı belli olmasına rağmen, öğrenim yılı başında gelen hemen hemen her öğrenci kalacak yer sorunu ile karşılaşmaktadır. Bu sorunun çözümü için yetkili kurumlar tarafından yapılmış herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Belediye olarak başka şehirlerden gelen gençlerin ‘kalacak yer’ sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla kadın öğrenci pansiyonu inşa edeceğiz. 140 yatak kapasitesi ile merkezde konumlandırılacak olan öğrenci yurdumuzla rahat, güvenli ve sağlıklı bir hizmet verilmesi planlanmaktadır. Kadın Öğrenci Yurdunda engelli öğrencilerin ihtiyaçları da gözetilerek, içinde spor salonu, kütüphane, çok amaçlı salon, çamaşırhane ve yemekhanenin olacağı tek kişilik, 2, 3 kişilik ve 4 kişilik odalar bulunacaktır. Yurttan yararlanacak öğrenciler için sınırsız ve hızlı kablosuz internet ağı da sağlanacaktır.
6 MOBİL HALI YIKAMA
Bekâr anneler, bekâr babalar, yalnız yaşayan belli yaş üstü insanlar, engelli vatandaşlar ve üniversite öğrencileri için su israfını önleyecek, deterjanlı atık suların tekrar doğa kazandırılacağı, halı, yorgan ve battaniye gibi yıkanması güç malzemeleri evlerine götüreceğimiz bu hizmetle yıkanmasını sağlayıp, kişilerin kent yaşamına daha fazla dahil olmalarını sağlayacağız.
7 KADIN SIĞINMA EVİ
Ev içinde ve kamusal alanda her türlü bedensel ve psikolojik şiddete maruz kalan kadınların çocuklarıyla birlikte destek verilip, geçici korunmanın sağlanacağı kadın sığınma evi açıcağız.
8 HALK EKMEK
Her gün her sofrada olan ekmeği belediyenin imkânları ile sofralara taşımayı hedefliyoruz. Bizden önce de görevde olan yönetim tarafından planlanıp ama hayata geçirilmesine izin verilmeyen projenin devamını sağlayacağız. Amacımız fırıncılar ile rekabete girmek değil, sosyal belediyecilik anlayışı içerisinde, onları da projeye paydaş yaparak projemizi yürütmektir. Projemizin önemli ayaklarından bir tanesi de temel besin maddelerine ulaşımında zorluk çeken çölyak ve fenilketonuri hastalarımıza glütensiz ekmeye ulaşmalarını sağlamaktır.
9 SAĞLIK MERKEZİ
Koruyucu ve önleyici sağlık hizmeti amacıyla kuracağımız merkezimiz de sağlık sorunları ile ilgili araştırmalar yapılacak, gezici sağlık ekipleri ile mahallerimizde ve köylerimizde ana dilde sağlık taramaları yapacağız.
10 GİYİM BANKASI
İhtiyacınız yoksa getirin biz ihtiyacı olanı ulaştıralım diyor, köprü görevini kurum olarak üstleniyoruz. Kurulacak ağlarla üreticilerden, satıcılardan, derneklerden, vakıflardan, kamu kurum ve kuruluşlarından, sivil toplum kuruluşlarından, esnaf ile gerçek ve tüzel kişilerin yaptıkları bağışları, aracı işlevi görerek ihtiyacı olanlara düzenli ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılmayı planlıyoruz.
11 TANDIR EVLERİ
Ekmek pişirirken tandıra düşerek ciddi sağlık sorunları yaşayan kadınlarımızdan gelen taleple sağlıklı ve rahat ekmek pişirecekleri yeni tandır evleri inşa edilecektir.
12 KAPALI SEMT PROJESİ
ve hijyenik koşulların titizlikle sağlanacağı, mahalleli tarafından çok amaçlı kullanılması için tasarlanıp, satış yapanında, satın alanında sağlıklı koşullarda faaliyetlerini yürütebilecekleri mekanlar inşa edeceğiz.
13 KADIN ÜRETİM TESİSLERİ
Belediyenin imkanlarıyla kurulacak olan tekstil, seramik, yöresel ürünler üretim vb. atölyelerle Van da yaşayan kadınların işgücüne dahil olmaları sağlanacak, bu projemizle kente kadın istihdamında artırmayı hedefliyor, ilimizde yaşanan işsizlik oranını azaltmayı planlıyoruz.
14 İYİLİK KUMBARALARI
Kentin farkı yerlerine yerleştirilecek kumbaralarla, giysi, oyuncak, kitap, dergi vb. bir çok kullanılmayan malzemenin çeşitli işlemlerden geçirilerek ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılması sağlanacak. Kitaplar belediyemiz tarafında yapılacak olan kütüphaneye, oyuncaklar çocuklar için oluşturulan mekanlara, giysilerde giysi bankasına gönderilecek.
15 KREŞLER
Anadilde eğitim veren, organik ve sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılmasının esas alındığı, yeteneklerini keşfetmeye ve geliştirmeye yönelik, eğitim sistemindeki cinsiyetçi işbölümünü pekiştiren kalıplara karşı toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan eğitim materyallerinin olduğu, kreşler açacağız.
16 ÇOCUK BELEDİYECİLİĞİ
Yaşadığımız coğrafyada çocuklar ile ilgili yapılan çalışmaların tamamı bakım ve korunmaya yönelik olmuştur. Ulusal bir çocuk politikası olmadığından biz yerel yönetimlere daha büyük sorumluluk düşmektedir. Bu nedenle bizler çocuklarımızı yani yarınlarımızı geleceğimizi haklarını gözeten bir belediye yapısı ve düzeni oluşturacağız. Çocuk belediyeciliğiyle:
1-Çocuklarımız karar alma sürece dahil olacak.
2-Sağlık ve eğitim gibi temel gereksinimlerine ulaşmasını sağlayacağız.
3-Temiz suya ve sağlık besinlere ulaşımlarını kolaylaştıracağız.
4-Her türlü şiddete karşı koruyacağız.
5-Tüm vakit geçirdikleri alanları güvenli hale getireceğiz.
6-Doğayla, yeşille ve hayvanlarla iç içe olmalarını sağlayacağız.
17 HASTA YAKINI OTELİ
Büyük bir rant alanı olarak kabul gören, yanlışlarla dolu sağlık politikalarıyla inşa edilen hastanelere il dışından ve civar köylerden hastalarının yanına refakat etmek amacıyla gelen hasta yakınları için konaklayacakları mekan bulamama sorunu kenttin en önemli problemlerinden biri. Komşu kentlerden, civar köylerden gelen kişilerin hasta tedavi süreçleri boyunca yararlanabilecekleri misafirhane inşa edeceğiz.
18 ENGELSİZ ÇOCUK EVİ
Belediye olarak göreve başlayacağımız ilk günden itibaren “sevgiyle ve hep birlikte engelleri ortadan kaldırıyoruz” anlayışını hâkim kılacak, öğrenme güçlüğü olan, fiziksel engeli olan çocuklarımızın uzmanlar eşliğinde vakit geçirebilecekleri, sosyalleşebilecekleri, ekolojik bahçeleri olan mekanlar inşa edeceğiz. Down sendronumlu, çocuklarımızı konuşma terapistleriyle buluşturup bir eğitim programı ile konuşma güçlüklerini aşmalarını sağlayacağız.
19 HALK SÜT
Temel tüketim maddemizden olan sütün, her kesim tarafından tüketilebilmesi için Halk Süt Projesini hayata geçiriyoruz. Tamamen yerli üreticiden temin edilecek olan halk süt projemizle hedeflediğimiz Sosyal belediyecilik anlayışımızın kentte somut karşılığı olması beklenmektedir. Projeyle belediye hem katkısız, güvenli ve ekonomik sütü ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak hem de Kırsal kalkınmayı destekleyecektir.
20 ROBOTİK KODLAMA VE YAZILIM
Bölgede yaşayan çocuklarımız her alanda olduğu gibi teknoloji kullanma ve yararlanma alanında da son sıralarda yer almaktadır. Kuracağımız bu merkezlerle çocuklarımızın bilişimsel, düşünsel ve fikirlerini teknolojik argümanlarla destekleyecek bir yapı oluşturacağız.
21 GIDA BANKASI
Ulusal ve uluslar arası alanda oluşturulacak ağlarla üreticilerden, satıcılardan, derneklerden, vakıflardan, kamu kurum ve kuruluşlarından, sivil toplum kuruluşlarından, esnaf ile gerçek ve tüzel kişilerin yapacağı bağışları, bedel ödemeden almış olduğumuz ürünleri, aracı işlevi görerek ihtiyacı olanlara düzenli ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılmayı planlıyoruz
22 MUTLU ÇOCUK PROJESİ
Hayatlarına anneleri, babaları olmadan devam etmek zorunda kalan çocuklarımız için bir ağ oluşturulup tespiti sağlanacak. İhtiyaç duydukları her ne varsa karşılanmaya özen gösterilecek, belediye korunması altına alınacaktır.
23 SPORU DESTEKLEYEN BELEDİYE
İlçemizde bulunan amatör sporcuları ve kulüpleri, yerele özel spor aktivitelerini ve engelli sporcularımızı önceliğimiz haline getireceğiz. Cinsiyet, yaş, çocuk, genç bakılmaksızın herkesin rahatça spor yapabileceği mekanlar oluşturacağız. Herkesin sportif aktivitelerden ücretsiz yararlanabileceği spor salonları, stadlar, kayak merkezleri ve semt sahaları oluşturacağız. Yüzme havuzları inşa edecek, ulusal ve uluslararası müsabakalara katılacak sporcularımıza her türlü desteği sağlayacağız
24 MERKEZ KÜTÜPHANESİ
İçinde 60.000 ile 100.000 eserin olacağı bir kütüphane inşa edeceğiz. Kürtçe Türkçe farsça Arapça Azerice İngilizce Ermenice vb. dillerde kaynakların olacağı kütüphanemizde, geçmişten günümüze yaşamış ve yaşayan yazarların tüm külliyatlarının bulunacağı bir merkez olma özeliği taşıyacak.
25 ÇOCUK DÜNYASI KAPALI OYUN ALANI
İlçemizde yaşayan çocukların fikirlerini ve bu fikirlerini yaratıcılığa çevirebilecekleri bir alan oluşturacağız. Mekânın kapalı olarak tasarlanmasının nedeni bölgemizde sert ve çetin geçen kışlar. Ortamın, zamanın ve odaklanmanın ancak çocuklar için özel olarak tasarlanmış mekanda anlam bulacağına inanıyor, yapacağımız bu çocuklara özel alanda, hayal güçlerini kullanacakları, deney yapabilecekleri, farklı yaş gruplarıyla kaliteli zaman geçirebilmelerini tasarlıyoruz.
26 KÜLTÜR SOKAĞI PROJESİ
İlçemizin; ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel yaşamını derinden etkileyecek, Van Tarihi Kültürünü, mimari sunumla yaşatacak, çok amaçlı Eski Van Evleri projesi. Proje ile birlikte Bölgenin tanıtılmasına ve ekonomik gelişmesine katkı sağlanacak. Unutulmaya yüz tutmuş tarihi mimariyi, modern sosyal yaşam içerisinde rollendirilecek. Turizm sektörü canlandırılarak, turizm gelirini arttırmak, artan gelirle birlikte bölge ekonomik düzeyi yükseltilecek. Bölgede sınırlı olan turizm aktivitelerini ve çeşitliliğini arttırmak Yerel halkın turizm etkinliklerine (yatırımcı, çalışan ve tüketici olarak) katılımını arttırmak ve yaygınlaştırmak. Yerel halk ile turist arasındaki etkileşimi artıracak yollar geliştirmek Kültürel ve doğal değerlerin tanınması, korunması ve bilincinin oluşmasına yardımcı olmak. Yapılacak olan; Geleneksel Van Evi, Mutfak Müzesi, Yerel Müzik Evi, Gümüş Evi, Van Kahvaltı Evi ve Kilim Evi ile geleneksel kültürel argümanların hiçbirinin diğerinden bağını koparmadan birlikte yaşam sentezini ortaya koymak.
27 GEZİCİ ÇOCUK OTOBÜSÜ
İpekyolu ilçesi olarak birçok kentten daha fazla nüfusa sahip olduğumuzu her fırsatta dile getiriyoruz. Bu neden yapacağımız çocuklara ait mekânlara gelme imkanı olmayan çocuklar için bir araç alınacak. Böylelikle bizle mutlu çocuklar mutlu İpekyolu anlayışımızı ilçenin tamamında uygulama fırsatı bulacağız.
28 KLASİK MODERN SANAT MERKEZİ
İnsan yaşamındaki her şey elbette sanatta evrilir. Klasik ve modern sanat merkezleriyle başta çocukların, gençlerin ve her yaş grubundan insanların, klasik ve modern sanat alanlarında kurslar alabileceği merkezler inşa edeceğiz.
29 DEPREM MÜZESİ
Deprem bizlerin gerçeği, bu gerçeği fark ettirecek ve ortak bir afet kültürü yaratacağız. Acılarımızı hatırlarken aynı acılara yeniden maruz kalmamak için tedbirleri asla elden bırakılmaması yönünde bir misyon yükleneceğiz.
30 SANAT GALERİSİ
Ulusal ve uluslararası sanatçıların hazırladığı kültürel, sanatsal ve edebi eserlerini sergileyip kentte yaşayanların beğenisine sunacakları kolay erişilebilen merkezler inşa edeceğiz.
31 AMFİ TİYATRO
sanat etkinliklerimize ev sahipliği yapması amacıyla 3000 kişilik amfi tiyatro inşa ediyoruz. Kentimizde kış aylarının çetin geçmesinden kaynaklı her mevsim şartında kullanılması hedeflenmektedir. İlçemiz için renkli organizasyonlara ev sahipliği yapmasını tasarlıyoruz.
32 SİNAMA SALONLARI
Ulusal ve uluslararası alanda vizyona girip kentimize gelemeyen veya mevcut sinema salonlarında yer bulamayan filmlerin gösterileceği, ulusal ve uluslar arası festivallerin dahil edilip, sanat severlerin kolay ulaşabileceği alternatif sinema salonları kuracağız.
33 ÇOCUKLAR VE YETİŞKİNLER İÇİN MASAL EVLERİ
Kültürel değerlerimizin ön plana alınacağı yetişkinler ve çocuklar için anadillerinde masal, tekerleme vb. aktivitelerin anlatıldığı, basılı yayınlarının olduğu ve mekanların konspt olarak tasarlandığı evler kuracağız.
34 KONUŞAN DUVARLAR
İlçenin doğal, kültürel, tarihi ve sosyal özelliklerini gözeterek, daha yaşanabilir çevreler oluşturmayı amaçladığımız projemizle ilçeye renk katmayı hedefliyoruz. Projemizle kontrolsüzce oluşturulan görsel kirliliğin önüne geçmeyi hedeflerken, Kent estetiğinin yanında yerel motiflerin de ön planda tutmayı hedefliyoruz.
35 ENGELSİZ PARKLAR
Engelsiz kentler inşa edeceğiz sloganı ile başlayacağımız belediye hizmetlerine, engellilerin sosyal yaşamlarını aksatan faktörlerle mücadele edilecek, yapacağımız parkların tamamında engelli yurttaşlarımızın erişimini kolaylaştıracak, maksimum kullanım sağlayacakları şekilde dizayn edeceğiz.
36 ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ
Her yıl düzenli olarak saha çalışması yapılarak, engelli kayıt takip sistemi oluşturulup hizmetler bu doğrultuda yürütülecektir. Özel gereksinimli bireyler ve yakınlarına yönelik hizmet vereceğimiz merkezimiz de görme engellileri için sesli kütüphaneler kurulup, onların bilimsel yayınları erişimini kolaylaştıracağız. Merkezimizde engelsiz müzik atölyeleri, belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda spor aktivitelerinin yapıldığı bir mekân olarak tasarlanacaktır. Özel gereksinimli bireylerin tüm gelişim alanlarını desteklerken aynı zamanda ailelerinde kendilerini katabilecekleri bir ortamı kurmayı da hedeflemekteyiz.
37 YENİLİBİLİR ENERJİYLE EZBERLERİ BOZUYORUZ.
Güneşli gün sayısı ve güneş enerjisi verimliliği bakımında bölgenin en önemli illerinden biri olan kentimizde, güneş enerji panelleriyle kendi enerjimizi üretip, öz gelir elde edeceğiz. Halkımızı yenilebilir enerjiye teşvik ederek dışa bağımlığımızı minimuma indiriyoruz.
38 GERİ DÖNÜŞÜM AĞI KURULACAK.
“ATMA BİRİKTİR, TEMİZ İPEKYOLU İÇİN DÖNÜŞTÜR” sloganı ile İpekyolun’a geri dönüşüm ağı kuruyoruz. Evlerde ve iş yerlerinde oluşan plastik, kâğıt, cam, metal ve atık yağların tekrar doğaya kazandırılması hedeflenmektedir. Belediye bünyesinde oluşturulacak mobil ekiplerle evlerden toplanan atıkların, kilo bazlı puan sistemine dönüştürülüp, kendilerine önceden verilen kartlara yüklenecek puanlarla, yerel marketlerde alışveriş hakkı kazandırılacak. Proje kapsamında yerel marketlerde desteklenmiş olup, Van da uzun dönemdir büyük marketlerin tekeline girmiş pazar anlayışından bir nebze uzaklaşmış olunacak.
39 SAHİLDE DEĞİŞİM ZAMANI
İpekyolu’nun Van Gölü ile buluştuğu tüm alanları, sahil yürüyüş yolları, piknik alanları, plajlar ve oyun alanlarına dönüştürüyoruz.
40 CAZİBE SOKAK
Sıhke Caddesi ile Maraş Caddesini birbirine bağlayan yaklaşık olarak 500 metre uzunluğundaki Yüzbaşıoğlu Sokağın tümünü yenileyerek Cumhuriyet Caddesine alternatif oluşturuyoruz.
41 ERÇEKTE KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM
Erçek Gölü sahiline ilk kez kuş gözlem kulesi, sahil şeridi ve piknik alanları inşa eden belediyemiz çalışmalarına Erçek Gölü festival alanı ve yeni sahil şeridi düzenlemesiyle devam ediyor.
42 EREK DAĞI SEYİR TERASI
Erek dağı eteklerine İpekyolu ilçemize turizm katkısı sağlayacak butik oteller, kent ormanları inşa ediyoruz. Doğa ile bir bütün halinde Van’ın eşsiz güzelliklerini seyredebileceğimiz seyir tepesi ve sosyal yaşam alanları tasarlıyoruz. Doğa yürüyüş yolları, mesire alanları ve bisiklet yolları inşa ediyoruz.
43 TOPRAĞI SU İLE BULUŞTURUYORUZ.
Tarımsal sulama ve gölet projeleri ile tarım ve hayvancılık desteklemeyi başlatıyoruz. Topraklarımızı çağımızın modern kanal ve göletleriyle buluşturuyor verimli topraklarımızda kendi mahsullerimizi yetiştiriyoruz.
44 VAN GÖLÜ KİRLİLİĞİNE DİKKAT ÇEKMEK VE KİRLİĞİ AZALTMA ADINA İPEKYOLU AKVARYUMLARI YAPILACAK.
Çok sayıda koya, dört tane adaya sahip olan gölümüzün Van için yarattığı katma değer noktasında hem fikir olduğumuzu düşünüyoruz. Dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğinden kaynaklı biyolojik çeşitliliği sınırlı bir göl. Sınırlı olan bu biyolojik çeşitliliğin yanında bizler Van gölünün etrafında yaşayan canlılar olarak bu sınırlı biyolojik çeşitliliği de telafisi zor bir kirlilikle yok etme yolunda hızlı adımlarla ilerlemekteyiz. Kurulacak akvaryumla bizler bu kirliliğin nedenlerini, yarattığı tahribatı görsel olarak sunmak, çevre duyarlılığını yaratmayı hedefliyoruz. Van gölünün turizm potansiyelini yükseltmek, bir geçiş güzergâhı olarak kullanılan kentimizin asıl potansiyelini komşu ülkelere sunmak istiyoruz.
45 İPEKYOLU FABRİKALARI YOLDA
Kooperatifleşmeye gidilerek halkımızla beraber, elde ettiğimiz ürünlerle üretime geçiyoruz. Gençlerimize istihdam sağlayacak, fabrikalarla kentimizin ekonomisine katkı sağlayacağız
46 KONSEPT PARKLAR
Kent tarihini hatırlatacak, bir hafıza oluşturacak, yerele ait simgelerin kullanılacağı konseptleri olan parklar inşa edeceğiz
47 BELEDİYE HİZMET BİNASI
Belediyemizi kira yükünden kurtaracak, kentimize ait yerel motiflerin kullanılacağı bir hizmet binası inşa edeceğiz.
48 ÇİFTÇİMİZLE ELELE ÜRETİME
Çiftçimize tohum, iş makinesi ve mühendislik desteği sunarak çiftçimizin üretimde yükünü paylaşıyoruz.
49 MANDIRALAR KURULACAK
Doğal tarımı ve hayvancılığı önemseyecek, kırsal alanda hayvancılığın desteklemek amacıyla süt, yoğurt, peynir, terağı gibi süt ve süt ürünlerinin üretildiği mandıralar kuracağız.
50 EL EMEĞİ PAZARI
İpekyolu’muzda evlerinde veya atölyelerinde ürettikleri el elemeği ürünlerini pazarlayacak mekan ve pazarlama ağlarının olduğu, ulaşılması kolay pazarlar inşa edeceğiz.
51 İMAR ÇALIŞMALARI 52 ÇOCUK BİLİM MERKEZ
Sonuç ilişkilerini uygulamada öğrenecek, Teleskopların, mikroskopların ve her türlü donanımların sağlanacağı, eğlenerek çocukların bilimle buluşmalarını sağlayacağız.