HABER MERKEZİ-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl örgütü, 24 Haziran'da Hakkari'den milletvekili seçilen DTK Eş Başkanı Leyla Güven'in serbest bırakılması için basın açıklaması düzenlendi. HDP İl binasında yapılan açıklamaya HDP Milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan, Muazzez Orhan ve il yöneticileri katıldı. Açıklamayı yapan Özgökçe, 24 Haziran’da ittifaklara, olumsuz koşullara rağmen önlerine konulan barajları yıkarak 67 milletvekili ile Meclise girdiklerini söyledi. 

'LEYLA GÜVEN BU HALKIN İRADESİDİR'

Van Gölü'nde Su Seviyesi Alarm Veriyor! Van Gölü'nde Su Seviyesi Alarm Veriyor!

Eşit olmayan koşullarda çok büyük bir başarı gösterdiklerini söyleyen Özgökçe, "Meclisteki tüm siyasi partiler milletin onayıyla parlamentoda bulunuyorlar. Bizim milletvekillerimiz de aynı şekilde halkın iradesi ile seçilmişlerdir. Sayın Leyla Güven de Hakkari halkının iradesidir. Sayın Güven bazı konuşmaları nedeniyle apar topar cezaevine konulmuştur. Sayın Güven hakkında çok haksız bir dosya toplanmıştır. Ancak 24 Haziran’da milletvekili seçilmiş ve dokunulmazlık hakkını kazanmıştır. Mahkeme kendisi hakkında oy birliğiyle tahliye kararı vermiş, ama bir başsavcı buna müdahalede bulunarak cezaevinde olan Güven’e yakalama kararı çıkarmıştır. Burada büyük bir baskı ve talimat söz konusudur. Bu tablo karşısında AKP’nin yargı üzerindeki baskısını görmemek saflık olur. Biz bu durumu Leyla Güven şahsında kadın bakış açımıza, kadın irademize, Hakkari halkının iradesine saldırı olarak görüyoruz. Milletvekillerinin tutuklu bulunamayacağı anayasada açıkça belirtilmiştir. Bu karar kabul edilemez ve bu anlamda mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. 

'DEMOKRATİK SİYASETİN ÖNÜNÜ AÇIN'

Halen cezaevinde milletvekillerinin bulunduğunu söyleyen Özgökçe, "Hakkari halkının iradesinden elinizi çekin. Meclis görevine eksik başlamıştır. Şu anda bütün milletvekilleri, hükümet, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ı görevini yapmaya davet ediyoruz. Türkiye halklarına haksızlık yapmaktan vazgeçin. Bir an önce Leyla Güven’in ve tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını ve demokratik siyasetin önünün açılmasını istiyoruz" diye konuştu.