HABER MERKEZİ-HDP Van Miletvekili Bedia Özgökçe'nin açıklamaları şu şekilde:Yerel yönetim seçimleri yaklaşırken DBP'li belediyelere atanan kamu görevlisi kayyumlar sahip oldukları yetki ve sorumlulukları unutarak adeta iktidar partisinden seçilmiş bir belediye başkanı gibi hareket etmekte ve açıklamalar yapmaktadırlar.
Bu açıklamaların son örneği Van Büyükşehir Belediyesi kayyumu tarafından yapılmıştır. Aynı zamanda vali sıfatıyla kamu görevlisi olan kayyum, Eş Genel Başkanımız Sayın Sezai Temelli'nin kayyumların belediyeleri borçlandırdığı yönündeki açıklamalarına dayanaktan yoksun, temelsiz, gerçeği yansıtmayan ve muhatabı sayın Bekir Kaya'nın yanıt verme olanağı yok iken kendisine dair ithamlarda bulunan ifadeler kullanmıştır. Söz konusu kayyumun açıklamaları üzerine Van Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarına ilişkin ilgili bakanlığa vermiş olduğu yazılı soru önergesi aşağıdadır.
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını belirtti.
Van Büyükşehir Belediyesi kayyumu geçtiğimiz günlerde basına yaptığı açıklamada; “Dün yapılan bir basın toplantısında duydum. Büyükşehir Belediyesinde kayyumlar borçlanıyorlarmış. Kendilerinin döneminde belediyenin hiç borcu yokken, şimdi çok borçlu bir belediye olmuşuz. Bu kesinlikle doğru değildir. Buradan açıklıyorum. Biz Van Büyükşehir Belediyesini yaklaşık 800 milyon lira ile devraldık. Öyle söylendiği gibi sıfır borçla filan değil. Son bir buçuk yılda yaptığımız hizmetleri de herkes görüyor. Buna rağmen şu anki borç durumumuz devraldığımız borç durumuna göre daha iyi bir noktadadır. Burada vatandaşın gerçek belediye hizmetleriyle tanışmasını arzu etmeyen mihraklar, ‘belediyenin gayrimenkulleri satılıyor’ diyor. Kesinlikle bu iddia doğru değildir. Bilakis belediyemiz yeni gayrimenkuller kazandırıyor. Biz bu hizmetleri iki şekilde gerçekleştiriyoruz. Belediyenin bütçesini kamu hizmetlerine tahsis ediyoruz, terör örgütlerine aktarmıyoruz. Ankara’dan Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz, bakanlıklarımızın maddi anlamda desteklerini alıyoruz. Bu destekleri de kısa sürede hizmete sunuyoruz. Kim ne derse desin biz çalışmalarımıza devam ediyoruz” demiştir.
Bu açıklamaya göre;
1) 2009 Yerel Yönetimler Seçimi sonuçlarına göre bir önceki belediye yönetimi belediyeyi Bekir Kaya yönetimine ne kadar borçla devretmiştir?
2) Söz konusu borcun kamuya ve özel kesime oranları ne kadardır?
3) Bekir Kaya yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi, 29 Mart 2009 seçimlerinden kayyum atamasının yapıldığı 17 Kasım 2016’ya kadar ne kadar borçlanma gerçekleştirmiştir?
4) Söz konusu borçlanmanın kamuya ve özel kesime oranları ne kadardır?
5) Bekir Kaya döneminde Van Büyükşehir Belediyesi ne kadar borç ödemesi yapmıştır?
6) Bakanlığınızca ataması yapılan kayyumun göreve başladığı tarih itibariyle Van Büyükşehir Belediyesi’nin toplam ne kadar borcu vardı?
7) 23 Ekim 2018 itibariyle Van Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcu ne kadardır?
8-)Kayyum atamasının yapıldığı tarihten itibaren Van Büyükşehir Belediyesi ne kadarlık finansman desteği almıştır? Bunların kamu/özel kesim dağılımı ve borçlanma faiz oranları nedir?
9) 17 Kasım 2016’dan bu yana Van Büyükşehir Belediyesi’nin satışını yaptığı gayrimenkullerin adeti, büyüklükleri, satış rakamları nelerdir ve alıcıları kimlerdir?
10) 17 Kasım 2016’dan bu yana Van Büyükşehir Belediyesi’nin alımını yaptığı gayrimenkullerin adeti, büyüklükleri, satış rakamları nelerdir ve satıcıları kimlerdir?
11) 17 Kasım 2016’dan bu yana merkezi idare bütçesinden Van Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılan kaynak miktarı ne kadar olmuştur?
12) Bakanlığınızca atanan kayyumun yaptığı açıklamada yönetime seçimle gelmiş gibi “belediyeyi devraldık” ifadesini kullanmasının açıklaması nedir?
13) Hâlihazırda atanarak görevde olan kayyumlar belediye seçimlerinde aday olacaklar mı?
14) Bakanlığınız müfettişlerinin yaptığı çalışmalar sonucu Bekir Kaya yönetiminin belediye gelirlerini kamu hizmetleri dışında harcadığı kalemler ve yerler tespit edilebilmiş midir?