Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel, Anayasa’da avukatlık hizmetinin kamu hizmeti görülmemesine rağmen Muzaffer Günenç isimli gencin avukatlık staj sürecinin durdurulmasının nedenini Meclis gündemine taşıdı.

Van’da görkemli Newroz kutlaması: Öcalan’ın çağrısına vurgu yapıldı Van’da görkemli Newroz kutlaması: Öcalan’ın çağrısına vurgu yapıldı

Temel, Adalet Bakanı Abdullahamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinin gerekçesinde, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’nun Günenç'in Diyarbakır Barosu’na avukat olarak yeniden yazılmasına dair Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu’nun 27 Aralık 2017’de onayladığını; ancak Adalet Bakanlığı’nın iptal davası açtığını ve mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verildiğini hatırlattı.

Avukatlık mesleğinin serbest meslek olduğunu anımsatan Temel, “Her ne kadar Avukatlık Yasası’nın 1’inci maddesi, avukatlığın kamu hizmeti olduğuna işaret ediyor ise de yasa koyucunun herhangi bir serbest meslek faaliyetini kamu hizmeti olarak tanımlaması onun Anayasa’nın 70’inci maddesi anlamında bir kamu hizmeti olduğunu göstermez. Öte taraftan, Yüksek Seçim Kurulu, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen kamu görevlerinin milletvekili adaylık başvurularını kabul etmiş ve söz konu kişilerin bazıları milletvekili olmuştur. Böylece kamudan hukuksuzca ihraç edilenlerin kamuya tekrar girmelerinin önü açılmıştır. Ancak bu iki karara rağmen, Muzaffer Günenç'in mağduriyetine benzer vakaların Ankara ve İstanbul Barosu’nda da yaşandığı bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

Temel, bu bağlamdan Bakan Gül’ün yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: 

“* KHK mağduru Muzaffer Günenç’in avukatlık staj sürecinin durdurulmasının yasal gerekçesi nedir?

* Bakanlığınızın Muzaffer Günenç'in avukatlık stajı yapmasına izin veren kararın iptali için açtığı Anayasanın 70. maddesine aykırı değil midir?

* YSK'nın söz konusu kararı hangi gerekçe ile Muzaffer Günenç örneğinde emsal teşkil etmemiştir? YSK'nın bu kararı Bakanlığınızca bağlayıcı değil midir?

* KHK ile ihraç edilen ve avukatlık mesleğini icra etmek isteyen kaç kamu görevlisinin avukatlık staj süreci mahkeme kararıyla durdurulmuştur?

* Son iki yılda avukatların yaşadığı bu yönlü mağduriyetlerin giderilmesi için herhangi bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?