Günlük hayatımızda bazılarımızın başına sık sık gelen hıçkırık bazen dayanılmaz bir hâl alabilmektedir. Bu durumdan kurtulmak isteyenler internette hıçkırığın sebeplerini ve bunun çözüm yolları araştırmaktadır. Peki Hıçkırık nedenleri nelerdir?Sebebi nedir? Hıçkırığa ne iyi gelir? Nasıl geçer? Ne durdurur? Bu konuda tüm merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz
HIÇKIRIK NEDENLERİ NELERDİR?
Diyafram kasının bir miktar kasılması neticesinde hıçkırık meydana gelir. Diyafram kası kasıldıkça vücut daha çok hava almaya başlar. Daha sonra bu havanın ses tellerine ulaşması neticesinde hıçkırık oluşur. Neredeyse her insanda belirli dönemlerde görülen bu problem genelde kendiliğinden oldukça kısa süre içerisinde geçer. İlk etapta büyük bir problem olmasa da uzun süre devam ettiği halde rahatsız edici bir noktaya varabilir.
1. Fazla yemek
Hıçkırık neden tutar diye merak ediyorsanız genelde en çok aşırı yemek tüketildiğinde hıçkırık oluşumuna rastlandığını söyleyebiliriz. Bir de yemeği hızlı hızlı tüketiyorsanız hıçkırık ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça fazladır. Her ne kadar mutlu ya da stresli dönemlerde yemek yemeye karşı büyük bir istek duyulsa bile aşırı tüketim neticesinde meydana gelen sindirim problemleri çeşitli komplikasyonları doğurabilir. Fazla yemek yedikten sonra mide şişer ve mideye yakın konumda yer alan diyafram bu durumdan olumsuz etkilenir. Buna bağlı olarak da hıçkırık ortaya çıkar.
2. Alkol ve gazlı içecek tüketmek
Fazla alkol tüketimi sindirim sistemine zarar verip vücutta çeşitli negatif etkilere yol açarak hıçkırık oluşumuna neden olabilir. Aynı şekilde çok fazla gazlı içecek tüketmek, vücuda aşırı asit girişine sebep olacağı için hıçkırık oluşumuna neden olur.
3. Stres
Zorlu hayat koşulları, yoğun geçen iş hayatı, aile içi problemler, sınav kaygısı, trafik gibi birçok sebep yüzünden stres düzeyi oldukça artış göstermekte. Fakat stres sadece psikolojik bir yük getirmez, aynı zamanda vücudun birçok bölgesinde rahatsızlıklar oluşmasına sebep olabilir. Birçok hastalığa davetiye çıkartan stres, kanser ve verem gibi çok ağır sonuçlara neden olabildiği gibi hıçkırık gibi daha basit görünen problemlerin de sebepleri arasında yer alır.
4. Sinirlerin zarar görmesi
Vücut içerisinde diyaframla bağlantısı bulunan sinirler kimi sebepler yüzünden yıpranabilir ve zarar görebilir. Bu zararlar yüzünden kronik hıçkırık gibi hiç istenmeyen bir durumun oluşması da muhtemeldir.
5. Bazı hastalıklar
Hıçkırık, bazı hastalıkların ortaya çıkardığı bir komplikasyon da olabilir. Her hastalık farklı bir semptom ortaya koyduğu gibi, her bünye de hastalıklara farklı reaksiyon gösterebilir. Genelde merkezi sinir hastalıkları yaşayan bazı insanlar bunun bir getirisi olarak hıçkırık probleminden şikayetçi oluyorlar.
6. İlaçların yan etkisi
Bazı hastalıklardan kurtulmak için kullanıyor olduğunuz ilaçlar birçok yan etkiye sahip olabilir. Bu yan etkilerden biri de hıçkırıktır. Eğer hıçkırık şikayetleriniz belli bir ilaç kullanımıyla beraber başladıysa ve rahatsız edici bir boyuttaysa doktorunuza danışarak alternatif bir tedavi yönteminin sürdürülebilme ihtimalini sorgulamanız gerekir.
7. Uzun süre gülmek
Komik bir olay yaşandığında ya da sinir krizi geçirildiğinde çok uzun süre boyunca kahkahalar atarak gülmeniz, çok fazla hava yutmanıza neden olabilir. Bu kadar çok hava yutunca diyafram havayla dolar ve bunun bir sonucu olarak hıçkırık başlar.
8. Hamilelik
Hamilelik süresince bebek, anne karnında geçirdiği her gün boyunca biraz daha büyüyerek gelişmeye devam eder. Bebeğin büyümesiyle beraber diyafram üzerindeki baskı artış gösterir. Diyaframın bu baskıdan etkilenmesiyle beraber hıçkırık ortaya çıkabilir.
HIÇKIRIĞ
A NE İYİ GELİR?
Nefes tutma: Yaklaşık on saniye kadar nefesinizi tutmayı deneyin. Bu on saniyenin ardından nefesinizi yavaş yavaş verin. Yeniden nefes vermeden önce bir bardak su için. Bu işlemi tekrarlayarak gün içerisinde hıçkırık sorunundan kurtulabilirsiniz.
Kâğıt torba yöntemi: Bir kâğıt torbanın içerisine doğru nefes alıp vermek de hıçkırık problemini ortadan kaldırmak için uygulanan yöntemlerden birisidir.
Limon: Limonu yuvarlak bir halka dilimi şeklinde kesin ve dilinizin üzerinde bekletin. Bu dilimi dil üzerinde bekletirken suyunu emmeye çalışın.
Gargara: Genelde boğaz ağrısı ve ağız içi yaraları ortadan kaldırmak için uygulanan gargara yöntemi hıçkırığa da iyi gelir. Ağzınızda gargara yaparken sıvının boğazınıza kaçmamasına dikkat etmeniz gerekir.
Nane çayı: Nanenin içindeki rahatlatıcı maddeler, hıçkırık başta olmak üzere birçok sağlık sorunuyla mücadelede iyi sonuçlar verir. Taze naneyi direkt olarak çiğneyebileceğiniz gibi çayını içerek da hıçkırıktan kurtulabilirsiniz. Nane çayını gün içerisinde birkaç defa içmeniz yeterli olacaktır.
Göğse baskı yapmak: Oturma pozisyonu alın ve dizlerinizi göğsünüze kadar çekmeye çalışın. Beş dakika süresince bu pozisyonda kalmaya devam edin. Göğse dizlerinizle yapmış olduğunuz baskı sayesinde kısa süre içerisinde hıçkırıktan kurtulabilirsiniz.