Horlama geceleri sıklıkla karşılaşılan sorunlardan birileridir. Bu sorun hem kişinin kendisini hem de etrafındaki kişileri rahatsız etmektedir. Peki Horlama sebepleri nedir? Uyurken neden horlanır? İyi gelecek yöntemler nelerdir? Tüm bu merak edilen soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz

HORLAMA SEBEBİ NEDİR? UYURKEN NEDEN HORLANIR?

Horlama birçok sağlık sorununa bağlı olarak gelişebilir. Genellikle horlama burun, ağız ve boğaz yapısının yanı sıra yaşam tarzı alışkanlıklarına da bağlı olarak gelişebilir. Kesik kesik başlayan horlama birden kesilip devam ediyorsa bu altta yatan hastalıklara bağlı gelişebilir. Bunun dışında kişi, gün içindeki yorgunluğuna da bağlı olarak horlayabilir.
Uzun dönem devam eden, kesik kesik bir anda nefes alma ile devam eden ve sürekli bir horlama söz konusuysa bu durumun mutlaka araştırılması gereklidir. Horlamanın bazı nedenleri ise;

Burun, boğaz ve çene şekli ile ilgili sorunlar
Uvula (halk arasında küçük dil olarak da bilinir) veya yumuşak damak şişmesi
Bademciklerin ve adenoidlerin şişmesi
Soğuk algınlığı veya alerji
Aşırı kilo
Alkol tüketimi
Uyku ilacı almak
Antihistaminik kullanmak
Hamile olmak
Uyuma şekli 
Yorgunluk 
Yüksek tansiyon
Kalp hastalıkları
Uyku apnesi 
Yeterince uyuyamamak

HORLAMAYA İYİ GELEN YÖNTEMLER NELERDİR?

Horlama karşısında hayatınızda ufak değişiklikler meydana getirerek bu sorundan kurtulmanız mümkündür.

Horlamaya çözüm olabilecek çözümlerden biri yatış pozisyonunun değiştirilmesidir. Horlayan kişinin sırt üstü yatmamasına özen gösterilmelidir.
Alkol tüketimi sınırlandırılmalı, yatmadan saatler önce tüketim sonlandırılmalıdır.
Sigara tüketimi bırakılmalıdır.
Kilo kontrolü yapılmalı, vücutta bulunan fazla yağların ağırlık yapmasını önlemek için zayıflanmalıdır.
Uykudan saatler öncesinde ağır besinlerin tüketimi sonlandırılmalıdır.
Nefes alma teknikleri geliştirilmeli, gerekirse uzman desteği alınmalı ve ciğerlerin kapasitesi genişletilmelidir.
Burun tıkanıklığı ile horlama problemi direkt olarak bağlantılıdır ve birbirini tetiklediği için burun kanallarının açık olmasına dikkat edilmelidir.
Sedanter değil, sportif bir hayat tarzı benimsenmeli ve vücudun dengesi korunmalıdır.
Yastık, vücuda oranla yüksek kalacak şekilde konumlandırılmalıdır.

Seçmen kağıdı olmayan oy kullanabilir mi? Seçmen kağıdı olmayan oy kullanabilir mi?

HORLAMA NASL TEDAVİ EDİLMEKTEDİR?

Uyku sırasında solunumun kesilmesine neden olmayan bu tip horlamalar, uyku pozisyonunun değiştirilmesi, daha yüksek yastıkta uyunması, fazla kiloların verilmesi, hafif yiyecekler tüketilmesi, alkol ve sigara kullanımının bırakılması ve burun bandı kullanılması gibi çözümler de önlenebilir. Horlama nasıl geçer sorusuna verilebilecek en basit yanıt budur. Ancak tüm bunlara rağmen horlama şiddeti azalmıyorsa kişi kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır. Hekim tarafından yapılan muayene ve ek tetkikler sonucunda horlamaya neden olan etkenler saptanır ve uygun tedavi düzenlenir. Bazı durumlarda multidisipliner bir yaklaşım ile ağız içi alet kullanımı önerilebilir. Ağız içi alet, diş hekimleri tarafından kişiye özel olarak yapılan, uyku öncesi ağza takılarak, dilin arkaya doğru hareket etmesini engelleyen ve ağız içi boşluğun artırılmasını sağlayan bir tür protezdir. Bir diğer tedavi yöntemi de cerrahi operasyondur. Ancak basit horlamaya bağlı olarak operasyon yapılmadan önce kişinin uyku laboratuvarında yatırılması ve uykusunun incelenmesi gerekir. Bazı durumlarda horlama, rahatsızlık olarak değil, bir belirti olarak da ortaya çıkabilir. Tıkayıcı uyku apne sendromu olarak adlandırılan bu rahatsızlık dünya çapında %3 oranında görülse de 50 yaşın üzerindeki kilolu erkeklerde bu oran %50'ye kadar yükselir. Uyku apnesi tedavi edilmediğinde kalp ve beyin damarları etkilenir. Cinsel isteksizlik, migren, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların yanı sıra kalp krizine de yol açabilir.