HABER MERKEZİ Van’ın İpekyolu Belediyesi’ne atanan kayyum, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetiminin daha önce ihalesini yaparak, bir miktar parasını bankalara yatırdığı projelerin hiçbirini gerçekleştirmedi. DBP yönetimi tarafından hazırlanan ve birçoğunun ihalesi yapılan Belediye Hizmet Binası, 300 Yataklı Kız Öğrenci Yurdu, Engelsiz Yaşam Merkezi ve 6 Halk Evi projesi kayyum yönetimi tarafından durduruldu.
İHALESİ YAPILAN PROJELER DE YOK
DBP yönetimi tarafından Şerefiye Mahallesi’nde 4 bin metrekarelik arazide yapılaması için projesini hazırladığı yeni Belediye Hizmet binası için henüz hiçbir adım atılmazken, 13 milyon TL ile ihalesi gerçekleşen hizmet binası, kayyum yönetimi geldikten sonra rafa kaldırıldı. Yeni belediye binasının temelini bile atmayan kayyum yönetimi, belediyenin şu an bulunduğu binaya her ay 25 bin TL kira ödüyor. Yine yapılması planlanan 300 Yataklı Kız Öğrenci Yurdu da, kayyum yönetimi tarafından durduruldu. DBP’li belediye tarafından Halilağa Mahallesi’nde satın alınan 655 metrekarelik alan üzerinde henüz bir çalışma yapılmazken, ilçede DBP’li belediye tarafından 6 mahalleye yapılması planlanan Halk Evleri projeleri de, kayyum tarafından durduruldu. Söz konusu projeler yapılmadığı gibi bu projeler için bankaya yatırılan 30 milyon TL’nin akıbeti de bilinmiyor.
Belediyenin görevden alınan eski eşbaşkan yardımcısı Nermin Unat, kayyumların seçilmiş belediye başkanları için “DBP belediyeleri kırsala, teröristlere yardım ediyor” şeklindeki sözlerini hatırlatarak, “Bizleri böyle karalamaya çalışıyordular. Bizim projelerimiz ortada. Kayyumların projeleri nasıl durdurduğu da ortada. Belediyenin 30 milyon TL’ye yakın parası nerede? Neden projeler için kullanılmıyor?” diye sordu.
‘HİZMET BİNASI VE PROJELER İÇİN 30 MİLYON TL AYRILDI’
Yeni belediye binası için henüz bir çalışmanın yapılmadığı belirten Unat, “Hizmet binamız için arsa almıştık. 2 bin metrekare alana 2 bin metrekare alan ekleyerek, büyük bir alanda hizmet binası yapacaktık. Mimari projesini de Türkiye genelinde bir yarışma yaparak belirleyerek, 13 milyon 500 bin TL ile ihalesini gerçekleştirdik. Bu binanın ve projelerin yapılması için bankaya 30 milyon TL’ye yakın bir para aktardık. O para ne durumda bilmiyoruz. Belediye hizmet binası yapmaları gerekirken, eski binamızda 25 bin TL bir kira ödeyerek kalıyorlar. Projesi hazırlanmış, yeri ve ihalesi hazırlanmış bir yerin inşaatına başlaması gerekirken neden kira veriliyor? Bu halka neden hizmet yapılmıyor?” dedi.
‘PARALARIN HESABINI VERSİNLER’
DBP’li belediyelerin sürekli müfettişlerin denetiminde olduğunu vurgulayan Unat, yapılan tüm aramalara rağmen belediyelerde açık çıkmadığını ifade etti. Unat, konuya ilişkin şunları söyledi: “Bizler şeffaf ve halkla birlikte çalışmalarımız yapıyorduk. ‘DBP belediyeleri kırsala yardım ediyor’ diyordular. Bizleri böyle karalamaya çalışıyorlardı. Bizlerin yaptığı projeler ortada. Kayyumların projeleri nasıl iptal ettiği de ortada. Bizim belediyelere kayyum geldiğinde birçok projemiz ve halkın parası vardı önce bunların hesabını versinler.”
‘PROJELERİ İPTAL ETMEK AHLAKİ DEĞİL’
Unat, kayyum yönetimleri ile birlikte ihraç edilen kadınları da hatırlattı. Bütün kadın çalışmalarının durdurulduğunu, kadın çalışanlar ve müdürlerin ise ihraç edildiğini paylaşan Unat, “Kadınlara yönelik birçok çalışmalarımız vardı. Kadın Emeği Pazarı, Kadın Yaşam Merkezleri vardı ama hepsinin kapısına kilit vurdular. Kadınları yaşama katma amacıyla yaptığımız tüm çalışmalar durduruldu. Kürtçe ve Türkçe eğitim verecek bir kreş projemiz vardı, onu da durdurdular. Kreşi kapatan zihniyeti sorgulamak gerekiyor. Bu projeleri iptal etmek, ahlaki ve doğru değildir” diye konuştu.
MA / Uğur Atabay