31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP’nin yüzde 54,47 oyla kazandığı İpekyolu Belediyesine, 9 Kasım 2019 tarihinde ikinci kez kayyum atandı. İkinci kayyım döneminde ise en az 33 işçiye emeklilik dayatıldı, direnenler istifaya zorlandı. HDP yönetiminde çalışan müdürlere ise soruşturmalar açılmaya devam ediyor.

GÖREV YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ, 1200 TL KESİNTİ YAPILDI

DİSK’in HDP’li yönetim ile imzaladığı toplu iş sözleşmesi (TİS) ek protokolü gereğince 1200 TL’lik ikramiye kazandıklarını belirten bir işçi, kayyım gelince her personelden bu paranın geri alındığını söyledi. İşçilerin psikolojik baskılar yaşadığını aktaran başka bir işçi ise, “Arkadaşlarımız hepsi aşırı sıkıntılar yaşadı. Emekliliğe zorlandılar. Emekli olmak istemeyenlerin tamamını da kurum içi görevlendirmeler ile temizliğe, tuvalete veya çevre koruma müdürlüğüne sürdüler.  Mesela benim 6 ay izin hakkım var kullanmak istiyorum buna izin vermiyorlar. Sadece dilekçenizi verin emekli olun diye diretiyorlar. 2 engelli arkadaşımız vardı. Birini zorladılar ve emekli ettiler ama bir diğer engelli arkadaşımızı park ve bahçelere göndererek, kazma kürek işi yaptırıyorlar. Belinde 8 tane platin olan bir arkadaşımız ise şu an çöpte. Hastane raporunu yönetime verdiği halde, ‘O zaman ya emekli olacaksın ya da bu şekilde çalışmaya devam edeceksin’ denildi” diye konuştu.

Kısa bir dönem belediyede müdürlük görevinde bulunmuş olan bir kişi ise, “HDP yönetiminde görevli olan müdürler, kayyum atanır atanmaz görevden alındı zaten. Müdürlük yaptığımız dönem içerisinde imzaladığımız her evrak için de ayrı bir soruşturma açıldı. Şu an öyle bir noktaya geldik ki, kendi aramızda hangimize daha çok soruşturma açıldı diye yarışıyoruz” dedi.

"EMEKLİ OLANLARIN TAZMİNATLARI BİLE TAKSİTLE ÖDENMEK İSTENİYOR"

İpekyolu Belediyesinde yaşanan mobbing sürecini yakından takip eden Avukat Burcu Şeber, “İşçiler, mobbing uygulamasına dayanamadığı için emekli olmayı tercih etseler bile, bu şiddetten kurtulamıyor. Misal, emekli olduktan sonra hak ettikleri tazminatları bir kalemde ödenmek yerine, taksitlere bölerek ödenmek isteniyor. Yani kayyum bu işçilerin iki, üç kuruşluk kıdem tazminatına bile göz dikmiş durumda. Bu insanlara yaşatılanlar çirkin bir stratejiden ve kayyum politikasından ibaret” dedi.

KAT TEMİZLİĞİNE VERİLDİ, KAMERAYLA TAKİP EDİLDİ

İlçeye sürülen personelin, belediyenin her gün ilçelere çıkardığı servislere bile binmesine izin verilmediğini aktaran Şeber, bir işçinin yaşadığı mobbingi ise şöyle anlatıyor: “Kayyum ile beraber bu kişilere yeni bir görev tanımı yapıldı. Bu görev ile birlikte masa başı işte çalışan personellerin artık kat temizliğinde veya çevre korumada çalışması isteniyordu. İşçilerin bir çoğu tepkiliydiler ama tepkileri ve çıkışları yanıtsız kaldığı için daha fazla dayanamayarak zorla emekli oldular. Oysa bu işçiler çalışmaya devam etmek istiyorlardı. Çalışmaya devam etmek isteyenlere mobbing uygulanmaya devam etti. Hatta yakinen takip ettiğim bir işçi, belediyeye gittiği bir sabah, görevlendirme yazısı  ile birlikte kendisinden kat temizliği yapması talep edildiğini öğreniyor. Yaparken de başka bir işçi yanına gözcü olarak görevlendiriliyor. Kameralar da kayıtta, görevini yapıp yapmadığını denetliyor.  Artık kişinin beyanı şu şekildeydi, ‘Gerçekten dayanılmaz bir mobbingti ve buna dayanmaya sağlığım el vermezdi."

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAK

Pandemiyle risk grubunda olanların idari izinli sayıldığını belirten Şeber, “1 Haziran  itibarıyla kurumlarına geri çağırılan bu işçilere yeni görev tanımları getirildi. Getirilen bu tanımla birlikte işçilerin bu işleri yapmaması durumunda emekli olmaları dayatıldı” dedi.

İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanı Uzunay: Kayyım tahribatının üstesinden halka birlikte geleceğiz İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanı Uzunay: Kayyım tahribatının üstesinden halka birlikte geleceğiz

Şeber, “Biz bununla ilgili bütün sürece vakıfız yakından da takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu işin bu şekilde sürmesine izin vermeyeceğiz. Hukuki süreci başlatacağız ve süreç devam ederken aşamalarını yine kamuoyuna aktaracağız” dedi.(Evrensel)