Manisa Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te 301 madencinin yaşamını yitirdiği, maden faciasıyla ilgili 28 kamu görevlisinin yargılandığı davanın ilk duruşması Soma 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, "Görevi kötüye kullanma" ile yargılanan iki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişi ve avukatları hazır bulunurken, diğer sanıklar duruşmaya katılmadı. 

Duruşmayı maden faciasında yaşamını yitirenlerin aileleri ile avukatları, İzmir ve Manisa barosu avukatları, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası (Bağımsız Maden İş) ve çok sayıda kişi de takip etti. 

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada ilk olarak sanık iki bakanlık müfettişi savunma yaptı. 

GÖREVSİZLİK TALEBİ

Sanıkların savunmalarının ardından madenci ailelerin avukatları ve aileler şikayetlerini ve katılma taleplerini ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararı üzerine kamu görevlileri hakkında başlatılan soruşturmanın uzun süre bekletildiğini belirten avukatlar, dosyanın ailelerden gizlendiğini, davanın açıldığını basından öğrenen ailelerin katılma taleplerinin mahkeme tarafından ısrarla kabul edilmediğini söyledi. Soruşturma sürecine ailelerin etkin katılımını engelleyen savcılığın sanıklar hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan iddianame düzenlemesinin de kabul edilemez olduğunu aktaran avukatlar, sanıklar hakkında "Öldürme" ve "Yaralama" suçlarından dava açılması ve davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğini vurguladı. 

Duruşmayı takip eden Manisa Barosu, İzmir Barosu ve Bağımsız Maden İş temsilcileri de söz alarak davaya katılma talebinde bulundu. 

Cumartesi Anneleri Örhan ailesinin akıbetini sordu Cumartesi Anneleri Örhan ailesinin akıbetini sordu

TALEPLER REDDEDİLDİ

Ardından kararını açıklayan mahkeme hakimi, ailelerin katılma ve görevsizlik kararı verilerek dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesi talebini, ana ceza davasının dosyaya celbinden sonra değerlendireceğini belirtti. 

Barolar ve Bağımsız Maden İş'in katılma talebini de reddeden hakim, duruşmayı 12 Eylül tarihine erteledi.