Van Emek ve Demokrasi Platformu, Sêwaz merkezde bulunan Madımak Oteli'nde 2 Temmuz 1993’te 33 aydın ve sanatçının katledilişlerinin 31'inci yıl dönümü kapsamında Sanat Sokağında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van İl Eşbaşkanları Gülşen Kurt ve Veysi Dilekçi, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.  Sık sık, “Madımak, Halepçe katlettiler kalleşçe” sloganları atıldığı açıklamada, “Yaktınız, baktınız, affettiniz” yazılı pankart açıldı.

Tuşba Belediyesi Ahmed-i Hani Anadolu Lisesi’nin Yıllardır Süren Yol Sorununu Çözdü Tuşba Belediyesi Ahmed-i Hani Anadolu Lisesi’nin Yıllardır Süren Yol Sorununu Çözdü

‘KATLİAM KARANLIKTA BIRAKILDI’

Açıklamayı yapan HABER-SEN Şube Başkanı Hamit Aker, aşanan katliamın Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçtiğini dile getirdi. Aker, katliamın 31 yıldır temel insani değerlerini yitirmemiş herkesin yüreğini kanatmaya ve acıtmaya devam ettiğini vurguladı. Geçmişte yaşanan Çorum, Mereş, gibi birçok katliamı hatırlatan Aker, “Yaşanan vahşetlerin bir devamı olarak gerçekleşen Sivas katliamı, ülkemizin ve halklarımızın umudu ve aydınlık geleceği aydın, yazar ve sanatçıların da içinde olduğu 33 canımızın ırkçı-gerici ve derin güçlerince katledilmiştir. Sivas katliamı, tıpkı Malatya, Maraş, Çorum, 1 Mayıs 77, Beyazıt, Gazi katliamları gibi karanlıkta bırakılmış, arkasındaki güçler kasıtlı olarak ortaya çıkarılmamıştır” dedi.

‘KATLİAMLARIN ORTAK ÖZELLİĞİ’

Sêwas’taki katliamın saldırganların engellenmemesi, katliamın üstünün örtülmesi ve sadece birkaç kişinin göstermelik cezalar alması, geçmişte yaşanan benzer katliamların ortak özelliği taşıdığını söyleyen Aker, “Sivas katliamının hedefi başta Aleviler olmak üzere, resmi ideolojinin dışında kalan kimlik, inanç ve mezhepler, yıllarca ezilen, sömürülen ve yok sayılanlar olmuştur. Sivas katliamı sonrasında da Alevilere yönelik ayrımcı ve hedef gösteren uygulamaların sürmesi düşündürücüdür” ifadelerini kullandı.