Dünyada maymun çiçeği virüsünden kaynaklı vakaların sayısı her geçen gün artıyor. Artan vakalar üzerine Dünya Sağlık Örgütü’nün acil toplandığı haberleri gelirken, birçok ülke de virüse karşı etkili olduğu belirtilen ilaçları temin etmek için harekete geçti.

Maymun çiçeği virüsünün görüldüğü ülkeler artarken bu virüse olan ilgi ve merak da artıyor. Türkiye’de de vatandaşlar arama motorlarında ‘Maymun çiçeği nedir, maymun çiçeği virüsü, maymun çiçeği hastalığı, maymun çiçeği virüsü tedavisi var mı, maymun çiçeği belirtileri nelerdir?’ başlıkları altında aramalar yaparak, hastalık hakkında bilgiler edinmeye çalışıyor. İşte maymun çiçeği hakkında bilinenler…

MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI GÖRÜLEN ÜLKELER

Maymun çiçeği virüsünün görüldüğü ülkelerin sayısı artıyor. 7 Mayıs’ta İngiltere’de görülen maymun çiçeği virüsü son 2 haftada 7 ülkeye yayılırken, Kanada’da 17 şüpheli vaka bulunuyor. Avustralya’da da bir vakanın görüldüğü açıklandı. Avustralyalı yetkililer, ülkede ilk maymun çiçeği vakasının görüldüğünü açıkladı. Kanada’da da, iki maymun çiçeği vakası görüldü. Nadir görülen bu virüs son olarak Fransa, İtalya ve İsveç’te tespit edildi. Portekiz’de 5 vaka, İspanya’da ise 7 vaka bildirdi.
Virüs ABD’de, yakın zamanda Kanada’ya seyahat etmiş bir erkekte tespit edilmişti. Avrupa’da ilk maymun çiçeği vakasının tespit edildiği İngiltere’de ise şu ana dek 9 vaka bildirildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR, NE KADAR YAYGIN?

BBC Türkçe’deki habere göre; maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs. Çiçek hastalığına benzer bir hastalığa neden oluyor. Ancak maymun çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu söylüyor.

Seçmen kağıdı olmayan oy kullanabilir mi? Seçmen kağıdı olmayan oy kullanabilir mi?

MAYMUN ÇİÇEĞİ NERELERDE GÖRÜLÜYOR?

Virüs genellikle tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü var.

İngiltere’de hastalığın bulaştığı iki kişi Nijerya’ya seyahat etmişti. Bu nedenle daha hafif geçen Batı Afrika virüsünü kapmış olmaları muhtemel ancak durumları henüz doğrulanmadı.

Bildirilen üçüncü vaka, virüsün hastalardan bulaştığı bir sağlık çalışanıydı. Diğer dört vakanın üçü başkent Londra’da ve biri İngiltere’nin kuzeydoğusunda görüldü. Bunların birbirleriyle bilinen herhangi bir bağlantısı yok. Bu kişilerin yurt dışına seyahat etmedikleri için virüsü İngiltere’de kaptıkları düşünülüyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ/SEMPTOMLARI NELER?

Virüsün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik. Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor. Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı aşamalardan geçtikten sonra düşüyor. Yaraları iz bırakabiliyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR?

Virüs, maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas halinde yayılabiliyor. Virüs vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla girebiliyor. Cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla da bulaşabiliyor. Virüs ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlar ya da yatak takımı ve giysi gibi nesnelere temas yoluyla yayılabiliyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ TEHLİKELİ Mİ?

Virüse yakalananlarda vakaların çoğu hafif geçiyor. Virüs bazen su çiçeğini andırıyor ve birkaç hafta içinde kendi kendine yok oluyor. Ancak bazen daha şiddetli olabiliyor. Daha önce Batı Afrika’da ölümlere neden olduğu bildirilmişti.

NE KADAR YAYGIN?

Virüse ilk kez bir maymunda rastlandı. 1970’ten bu yana 10 Afrika ülkesinde salgınlar görüldü. Afrika dışındaki ilk vakalar 2003 yılında ABD’de görülen salgınla kaydedildi. Hastalık, insanlara çayır köpeklerinden geçmişti. Köpeklereyse ülkeye ithal edilen küçük memelilerle taşınmıştı. Toplam 81 vaka bildirildi ancak bu vakaların hiçbiri ölümle sonuçlanmadı. 2017’de Nijerya, ülkenin resmi kayıtlara geçen son maymun çiçeği salgınından yaklaşık 40 yıl sonra, en büyük salgını yaşadı. 172 şüpheli maymun çiçeği vakası kayda geçti ve hastaların yüzde 75’inin 21 ila 40 yaşları arasındaki erkekler olduğu bildirildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ TEDAVİSİ VAR MI?

Maymun çiçeğinin tedavisi yok ancak salgınlar virüsün yayılmasının önüne geçilerek kontrol edilebiliyor. Çiçek hastalığına karşı aşılamanın maymun çiçeği hastalığını önlemede yüzde 85 etkili olduğu kanıtlanmıştı. Aşı hala bazen kullanılabiliyor.