Van'da Cinsel taciz faili, taciz ettiği çocukla aynı evde yaşıyor! Van'da Cinsel taciz faili, taciz ettiği çocukla aynı evde yaşıyor!
Röportaj: İdris YILMAZ & Erhan AKBAŞ


29 Mart yerel seçimlerde Muradiye halkının tercihini kazanan BDP Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik, yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen yaptığı hizmetlerle 3 yılda neredeyse imkânsızı başardı. Muhalif kesimin engellemelerine rağmen çalışmalarını ara vermeden sürdüren Çelik ve ekibi, Muradiyelilerin yıllardır yaşadığı yol, su, alt yapı sorunlarına cevap olmakla birlikte geliştirdikleri sosyal alan projelerini tamamlayarak Muradiye’ye hayat kazandırdı.
Göreve geldiklerinden bu güne kadar Muradiye tarihinde yapılmayan hizmetleri hayata geçirdiklerini belirten Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik, göreve gelmeden önce seçmenlerime Muradiye’nin çamur deryasına dönüşmüş sokaklarını gösterdiğini ifade ederek, “göreve gelirsem sizi bu çamur deryasından kurtarmazsam beni bu çamura gömün”  sözünü verdiğini ifade eden Çelik, ilçeyi kısa sürede çamurdan kurtardığını ifade ederek “ bu gün verdiğim söz yerine getirme gurunu yaşıyorum” dedi.
“İlk olarak sorunları tespit ettik”
Göreve ilk geldiklerinde ilçenin temel sorunlarını tespit etmekle işe başladıklarını belirten Çelik, temel sorunlardan bir tanesinin de ilçedeki kanalizasyon sorunu olduğunu söyledi. İlçede sağlıklı bir kanalizasyon şebekesinin olmamasından kaynaklı ciddi sıkıntıların yaşandığını ve bundan kaynaklı kimi sağlık sorunlarının da boy gösterdiğini aktaran Başkan Çelik, “1986 yılında döşenen kanalizasyon hattı gelinen aşama itibariyle ihtiyaçlara cevap olamayacak nitelikteydi. Bundan dolayı da ilçenin önemli bir bölümü kanalizasyon hizmetinden yararlanamamakta, bu da sıkıntılara vesile olabilmekteydi. Bu kapsamda neler yapabileceğimizi masaya yatırırken, ‘Van Gölü Havzası Acil Eylem Planı’ dâhilinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir girişiminin söz konusu olduğunu öğrendik ve bu kapsamda hareket ettik ve biz buraya müracaatta bulunduk. Yaptığımız müracaat sonucunda ilçeye gelinerek tespitte bulunuldu. Yapılan tespit sonucunda 40 kilometrelik bir kanalizasyon şebekesine ihtiyaç olduğu sonucuna varıldı” dedi.
 ‘Halk kendi sorunlarını çözmede belediyesine güç destek sunuyor’

 İlçenin kanalizasyon sorununun kesin çözümünün bir süreç olduğunu ve bu sürecin halen de devam ettiğini ifade eden Çelik, “Kendi imkânlarımız ile neler yapabileceğimizi tartışmaya başladık. Nitekim halkın acil ihtiyaçları vardı ve bizim bu acil ihtiyaçlara çözüm üretmemiz gerekiyordu. Bunun sonucunda belediyenin kendi imkânlarıyla yapabileceği çalışmaları tespit ederek bunu yapma kararlılığını gösterdik” dedi. Bu kapsamda halka gittiklerini, bunun da halkta önemli derecede olumlu bir tepki yarattığını aktaran Başkan çelik, “Bu konuda önemli bir başarı elde ettiğimizi düşünüyoruz ve bu girişimimiz de halk tarafından önemli bulundu ve halktan önemli bir destek aldı. Biz şu sonuca da vardık: Halkı ikna eder ve sorunların çözümüne ortak edersek, kendi sorunlarını çözmek için elinden geleni yapıyor ve çözüme önemli katkılarda bulunuyor. Biz şimdi halk ile bir araya gelerek, halkı sorunlara ve çözüme ortak ederek çözüm bulma arayışına girdik. Halkımızın 3 temel soruna halkın ortak olmasını sağladık ve halkın katılımı da gerçekten de önemli düzeydedir” dedi.


 ‘Çalışmalarımız sabote edildi’
 
 Halkın temel sorunlarının çözümü, Muradiye’nin hak ettiği yere gelebilmesi için gecelerini gündüzlerine katarak çalıştıklarını kaydeden Başkan Çelik, kimi çevrelerin bu girişimlerinden rahatsız olduklarını, halk ve ilçe yararına yapmaya çalıştıkları çalışmaların sabotaja maruz kaldığını aktararak, “Bizim dağdan getirdiğimiz su şebekesi birilerin tarafından sabote edildi. İshale hattını kırdılar bununla da yetinmediler, boruların içine koca koca taşlar koyarak ilçeyi günlerce susuz bıraktılar. Bazı yerlerde de borularımızı tümden çalıp götürdüler. Sondajlara takılan pompaları alıp götürdüler. Yükselticilerimizi çalıp götürdüler. Bunun gibi birçok sabotaj söz konusudur. Olup biten her şeye tüm Muradiye şahittir. Halk her şeyin farkındadır. Çalışmalarımız sabote etmeye çalışanları, yaptığımız hizmetlerden kimlerin rahatsız olduğunu halkımız da her kes de biliyor, biz de biliyoruz ve bunu yapanları lanetliyoruz. Konuya ilişkin adli

mercilere şikayetlerimizi ilettik.Bize, ‘delil tespiti getirin’ denildi. Ben deli tespitini nereden getireyim?” dedi.


 ‘Araçlarımızı kurşunladılar’
 Çalışmalarının sabote edilmesinin salt kimi malzemelerin çalınması, kimilerinin kırılmasından ibaret olmadığını da söyleyen Çelik, “Biz dağdan su getirirken, araçlarımız kurşunlandı. Oradan suyu getirmemek için önümüze her türlü sorun çıkartıldı” dedi. Susuzluktan dolayı Muradiye’nin adeta Kerbla’ya döndüğünü kaydeden Çelik, “Bizim halkın bu en temel ve insani sorunun çözmek için gecemizi gündüzümüze katarak çalışmamız birilerini demek ki rahatsız etmiş” dedi.
 

‘Özgür Kent Sitesini halkın hizmetine sunuyoruz’

 İlçe merkezinde bulunan ve memur evleri olarak tabir edilen lojmanların artık kullanılamayacak durumda olduğunu, ayrıca varlığıyla da ilçede ciddi düzeyde görüntü kirliliğine yol açtığını ifade eden Çelik, “1976 yılında yapılan memur evleri vardı. Bunlar İl Özel İdaresi’ne aitti. Bunları alabilmek ve yerlerine daha çağdaş, daha kullanışlı yapılar inşa edebilmek için girişimlerde bulunduk. Yaptığımız girişimler neticesinde, Özel İdareye ait olan 9 blok 36 daireyi İl Genel Meclisi aracılığı ile İl Özel İdaresi’nden aldık. Aldığımız bu daireler toplamda bize 150 bin liraya mal oldu. Bu çok makul bir fiyattı. Almış olduğumuz bu daireler kullanılamayacak durumdaydı. Görüntü kirliliğine de sebep oluyordu. Bunu satın aldıktan sonra, kentsel dönüşüm kapsamında geliştirdiğimiz projeler ile ihaleye çıkarttık. 4 tane yüklenici firma ihaleye girdi. Bir tanesi yüzde 22 pay ile ihaleyi aldı. Bu yeni yapılarımız bitmek üzeredir. Başlatmış olduğumuz bu çalışma halkın da önemli oranında takdirini alıyor” diyerek şöyle konuştu: Biz aslında öyle sıradan bir iş yapmadık. Kullanılmaya elverişli olmayan yapıları satın alarak bir kere var olan çevre kirliliğini ortadan kaldırdık. Bu binaları yıkarak ve yerine yenilerini inşa ederek kentsel dönüşüm çerçevesinde halkın daha kullanışlı ortamlarda yaşamalarının önünü açtık. Bir de Muradiye Belediyesi’ne önemli oranda gayrimenkul kazandırdık. Bu belediyemiz için önemli bir gelirdir. Belki belediye tarihimizde ilk kez bir işten zarar etmeden, tam tersine kar ederek çıkıyor. 16 daire, 3 dükkan belediyenin payına düştü. Nereden bakılırsa bakılsın belediyenin 2-3 milyon kazancı var. Özgür kent Sitesi ilçeye çağdaş bir görüntü sağlayacağı gibi, yaşanılabilir bir yapılaşmanın da önünü açıyor.”


 ‘Kadın, gençlik ve çocuklara yönelik çalışma başlattık’

 
 İlçenin temel sorunlarını çözmenin yanı sıra, kadın, gençlik ve çocuklara yönelik de çalışmalara başladıklarını aktaran Başkan Çelik, “Bunun için bir takım projeler geliştirme gayretine girdik. Bu üç gruba yönelik çalışmalara hız verilmesi kararlılığına giriştik. Kadınlara yönelik, Mavi Kent bünyesinde kurulan kadın kilim atölyesinin bir şubesinin burada açılmasına yönelik bir girişimimiz oldu. Fakat burada bu tür çalışmalarımızı yürütecek kadın arkadaşlarımızın olmaması, bu çalışmamızın sekteye uğramasına neden oldu. Bu tür çalışmamızı yürüten bir tek kadın arkadaşımız vardı, o da tutuklanarak cezaevine konuldu” dedi.


 ‘100 gencimize istihdam amaçlı mesleki eğitim verildi’
 Muradiye gençliğini son derece önemsediklerini söyleyen başkan Çelik, “Muradiye gençliği içe kapanık bir gençlik. Biraz açılabilmesi ve sosyalitesinin daha da gelişebilmesi için önümüze hedefler koyduk. Fakat çok ciddi bir başarı elde ettiğimizi söyleyemeyiz. Ancak gençlerin istihdamına yönelik AB’ye bir proje verdik. Çünkü Muradiye gençliğinde işsizlik çok ciddi boyutlardaydı. Kimileri sınır ticaretine yönelse de son yıllardaki sınır ölümleri malumunuz! Bunun için gençlerimizin istihdamına ve meslek sahibi olmalarına yönelik bir proje hazırlayarak AB’ye sunduk. Bu projemiz kabul gördü. Elektrik, muhasebe ve su tesisatçılığı alanlarında 100 gencimiz eğitim aldı ve sonrasında kendilerine sertifikalarını verdik. Bu gençlerimiz eğitim gördükleri her gün karşılığında belli bir ücret aldılar. Bu gençlerimiz 4-5 ay boyunca eğitim gördü. Eğitim alan gençlerin istihdam edilmelerine yönelik olarak İş Kur ile sözleşmemiz vardı. Şimdi bunların istihdam edilmeleri gündemde. Çünkü bu gençlerimiz kalifiye eleman niteliğindedir. Yakında istihdam edilecekleri de bir gerçektir” ifadelerini kullandı.
 ‘Her mahalleye bir çocuk parkı kurduk’
 Çocuklara yönelik çalışmalarına da değinen Çelik, şöyle konuştu: “Çocuklara yönelik de bir proje geliştirdik. Muradiye’de çocukların zamanlarını geçirebilecekleri bir alan yoktu. Bir polisin yaptığı polis amca çocuk parkı vardı. O da çocukların tamamı gidip zamanlarını geçirebilecekleri bir alan değildi. Birçoğu uzaktan uzağa bakıyordu. Bu kapsamda biz de bir proje hazırladık. SODES’e ‘7 Renk 7 Park’ şeklinde bir proje sunduk. Bu projemiz kabul gördü. Bunun sonucunda Muradiye’de bulunan 7 mahalleye birer park yaptırdık. Şuan itibariyle ilçemizde çocuklara yönelik olarak park sorunu önemli oranda bitmiş durumdadır.”



 ‘Muradiye esnafına tapularını verdik’

 Başkan Çelik yaptığı sonrasında yaptığı diğer hizmetleri şöyle sıraladı: “Çok uzun zamandan bu yana Muradiye esnafının en temel sorunu, dükkan tapularının kendilerine verilmemesiydi. Bu esnaf açısından çok ciddi sıkıntılara yol açıyordu. Dükkan tapularının verilmesine yönelik her seçim döneminde söz verilir, ancak seçim sonrası unutulur ve tapular verilmezdi. Biz seçim sürecinde söz vermemize rağmen, (ki AKP’li aday söz vermişti) göreve geldikten 4 ay sonra esnafımızın önemli bir bölümünün tapusunu verdik. Burada bir kez daha şunu kanıtladık: Biz hak belediyeciliğini uyguluyoruz, rant belediyesi değiliz. Daima halkın yanındayız. Bir kısmı sıkıntılıdır, açılan davalardan dolayı. Fakat bazı kişiler bu adımın atılmasından hoşnut değil. AKP yönetiminden bazıları, tebligatı almıyorlar, imzalamıyorlar, sonuçlanmayan, davası biten bir yerin satışı da söz konusu olmuyor. Bundan dolayı kimi esnaflarımızın bu sıkıntılarını çözemiyoruz. Halk da bunu biliyor. Bir konunun daha altını çizeyim: Biz iş yaparken belediyeyi borçlandırmadık, tam tersine, gayrimenkullerinin oluşmasını sağladık. Birçok iş yapmamıza rağmen, araç parkımızı yenilememize rağmen, eski borçlarımızı ödememize rağmen, yeni gayrimenkuller elde etmemize rağmen belediyeyi borçlandırmadık. Tamamen kendi imkânlarımızla yaptığımız işlerdir bunlar.”